İnternet teknolojisi terminolojilerine aşina olmayanlar genellikle alan adı anlamına gelen domain internet site ve hosting sağlayıcısı ile karıştırabilmektedir. Ancak bu kavramların arasında çok büyük bir fark bulunmaktadır. Domain basitçe, internet tarayıcısının adres çubuğuna yazılan internet sitesi adresidir. Domain kavramını doğru anlayabilmek için öncelikle internetin ne olduğunu bilmek gerekmektedir. İnternet dünya çapında kablolarla birbirine bağlanan devasa bir bilgisayar ağıdır. Bu ağda yer alan her bilgisayar bir diğeri ile iletişim halindedir. Ağda yer alan bilgisayarların ise IP adresi adı verilen bir kimliği bulunur. Her IP adresi ağda bulunan bir bilgisayara karşılık gelir ve sayılardan oluşur. IP adreslerini hatırlaması zordur ancak domain ile bu problem ortadan kalkar. Kısaca domain IP adresinin hatırlanması zor olması sebebiyle, internet sitesinin IP adresine karşılık geren harf kombinasyonlarıdır. 

Domain Nasıl Çalışır?

Bir internet sitesine gitmek için sitenin adresi yazıldığında bu bilgi ilk olarak DNS’i oluşturan global sunucu ağına gönderilir. Bu sunucular domain ile ilişkili name serverlara bakmakta ve isteği bu sunuculara iletmektedir. Örneğin LimonHost üzerinde barındırılan bir internet sitesi için bu sunucu ns1.limoncloud.net ve ns2.limoncloud.net adresleridir. Bu adresler hosting sağlayıcılar tarafından yönetilen bilgisayarlardır. Hosting sağlayıcısı aldığı isteği ziyaret edilmek istenen internet sitesinin saklandığı bilgisayara göndermektedir. Bu bilgisayarlara ise web server adı verilmektedir. Apache ya da Nginx gibi özel yazılımların kurulu olduğu bu bilgisayarlar internet sitesini ve üzerinde yer alan bilgileri bir araya getirerek internet tarayıcısına geri göndermektedir ve böylelikle internet sitesine giriş yapılabilmektedir.

Domain ile İnternet Sitesi ya da Web Hosting’in Farkı Nedir?

Bir internet sitesi yüzlerce HTML sayfası, yazılım, fotoğraf ve daha birçok şeyden oluşmaktadır. Hosting internet sitesinin evi ise domain ev adresi olarak kabul edilmektedir. Hosting, internet sitesinin depolandığı bilgisayardır ve bu bilgisayarlara sunucu adı verilir. İnternet sitesi yapmak için hem domaine hem de sunucuya ihtiyaç duyulmaktadır. Domain ile hosting farklı servislerdir ve farklı şirketlerden satın alınabilmektedir. Bu durumlarda domainin hosting hizmetinin sağladığı name server bilgisine yönlendirilmesi gerekmektedir. Name server bilgisi, kullanıcıyı girmek istediği internet sitesine yönlendirmeye yaramaktadır. Ancak hem domainin hem de hosting hizmetinin aynı firmadan alınması tavsiye edilmektedir. Çünkü bu şekilde internet sitesinin yönetimi daha kolay olmaktadır. 

Domain Türleri

Domainler farklı uzantılara sahiptir. Günümüzde en popüler domain uzantısı .com uzantısıdır. Ancak .org, .net, .tv, .io gibi daha birçok farklı domain uzantısı bulunmaktadır. Domain kendi içerisinde üçe ayrılmaktadır. 

Kısaca TLD olarak bilinen Top Level Domain, domain isim listesinde en yüksek seviyeye sahip jenerik domain uzantılarıdır. Yüzlerce farklı TLD bulunmaktadır ancak en popülerler .com, .org ve .net’tir. Diğer taraftan .biz, .club, .info, .agency gibi birbirinden farklı daha az popüler TLD domainler bulunmaktadır. 

Diğer bir domain türü ise ülke kodlarının yer aldığı kısaca ccTLD domainlerdir. Bu domain uzantılarını satın almak için söz konusu ülkede marka tescili yapmak gerekmektedir. Türkiye için .tr, Almanya için .de, İngiltere için .uk ya da Hindistan için .in uzantıları ccTLD domainlere örnektir. Bu domainler özellikle belirli bir ülkedeki hedef kitleye hitap etmek için kullanılmaktadır. 

Domain türlerinden bir diğeri ise sponsorlu top level domainlerdir. Kısaca sTLD olarak bilinen bu domainler domain uzantısının belirli bir kitleye hitap etmesi sonucu kullanılmaktadır. Sadece eğitim kurumlarının aldığı .edu ya da sadece devlet birimlerinin kullanabildiği .gov uzantıları sTLD domainlere örnektir. 

Domain Nasıl Alınır?

Dünyadaki domain sistemi Internet Corporation for Assigned Names and Numbers isimli kısaca ICANN olarak bilinen, kâr amacı gütmeyen bir organizasyona aittir. Bu organizasyon domain isimlerini oluşturur ve domain politikalarını belirler. ICANN, Domain İsim Sağlayıcıları olarak bilinen firmalara domain satma izni vermektedir. Bu firmalar müşterileri için domain isim kayıtlarında değişiklik yapma hakkına sahip olmanın yanı sıra domain adlarını satabilirler, kayıtlarını yönetebilirler, yenileme yapabilirler ya da diğer şirketlere satabilirler. Domain alanların dikkat etmesi gereken unsurlardan bir tanesi de tek başına domain adıyla internet sitesi açılmayacağıdır. Bu satın alma ile birlikte hosting hizmeti sağlanmamakta ve ek olarak sunulmaktadır. Bu nedenle domain adı satın alan kişilerin internet sitelerini kullanıma açabilmeleri için hosting hizmeti de satın almaları gerekmektedir. 

Domain Seçimi

Günümüzde 350 milyondan fazla kayıtlı domain adı bulunduğu biliniyor ve bu sayıya her gün binlercesi ekleniyor. Bu nedenle değerli domainler hızla alınmaktadır. Bir domaini değerli yapan şeyler kolay hatırlanabilir ve ayırt edici olmasıdır. İnsanların aklında daha kolay yer edecek kısa domainler genellikle en değerli olanları ve bu nedenle kısa domainler alım satım ile para kazananlar tarafından hemen alınmaktadır. Durumun böyle olması internet siteleri için domain fikri arayan yeni kullanıcılar için baskı oluşturuyor. Ancak güzel bir domain alma şansı her zaman bulunuyor. En popüler domain uzantısı olan .com uzantılı bir domain almak, mümkün olduğunca kısa ve kolay hatırlanabilir kelimeler seçmek, yazılması ve telaffuzu kolay kelimeleri tercih etmek güzel bir domain adının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Domain isimlerinde büyük harf ya da sayı kullanmaktan kaçınılması tavsiye edilmektedir. Çünkü bu tarz isimlerin hatırlanması daha zor olmaktadır.  En uygun domain sahibi olmak için aradığınız domaini şimdi sorgulayabilirsiniz.