Söz konusu ulaşılamayan internet siteleri olduğunda 502, 503, 504 ve 500 gibi hata kodları sıkça karşımıza çıkmaktadır ve nedenine bağlı olarak bu hataların giderilmesi çok basit ya da çok zor olabilir. Tüm bu hata kodları bağlantının sunucu tarafında bazı problemler olduğuna işaret etmektedir ancak hata sayfasında tam olarak neyin yanlış olduğuna dair bir bilgiye rastlamak mümkün olmamaktadır. 502 Bad Gateway hatası ise internet kullanıcılarının en sık karşılaştıkları hata kodları arasında ilk sıralarda yer almaktadır. 502 hatasının güzel yanı kullanıcıların kendi ekipmanlarında ya da internet bağlantısında problem olmadığını göstermektedir. Ancak site sahipleri için 502 Bad Gateway hatası biraz hızlı bir şekilde çözülmesi gereken problemler arasında yer almaktadır.

HTTP Status Code bilgisine göre bu hata sunucu tarafında bazı ayarların yanlış yapıldığını belirtmektedir. Ancak 502 hatası çok farlı sebeplerden dolayı ortaya çıkmış olabilir ve düzeltmesi zaman alan bir süreç olabilir. 502 Bad Gateway hatası ağ geçidi ya da proxy ve upstream ya da ana sunucu arasında bir iletişim problemi olduğunu göstermektedir.

502 Bad Gateway Hatası Neden Çıkar?

502 hatasının görülmesinin birden fazla sebebi olabilmektedir. Bazı nedenler kolay bir şekilde giderilebilirken bazı nedenlerden kaynaklanan bu hatanın çözümü daha zor olmaktadır.

Sunucunun aşırı yüklenmesi: İnternet sitesinin yer aldığı sunucunun operasyonel bellek kapasitesinin aşılması ve aşırı yüklenmesi durumunda bu hata meydana gelmektedir. Siteye bir anda çok sayıda ziyaretçinin gelmesi ya da DDoS saldırısı aşırı yüklenmenin nedenleri arasında yer almaktadır.

İsteğin firewall tarafından engellenmesi: Firewall herhangi bir siber güvenlik politikasının vazgeçilmez noktalarından bir tanesidir ancak ancak bazen firewall aşırı duyarlı davranarak sunucu iletişiminin zararlı olduğunu düşünmektedir. Bu problem genellikle DDoS saldırısına karşı koruma sistemlerinden kaynaklanmaktadır. Bu sistem devreye girdiğinde içerik dağıtım ağından sunucuya gelen istekleri engelleyerek sitenin 502 hatası vermesine neden olabilmektedir.

Yanlış programlama: Bazı durumlarda internet sitesinin kodlamasında yer alan hatalar gelen isteğe doğru bir şekilde yanıt verilememesine neden olur ve bu durumda kullanıcılar siteye erişmek yerine 502 Bad Gateway ekranıyla karşılaşmaktadır.

Ağ hataları: DNS hataları, dağıtım problemleri ve internet servis sağlayıcısı kaynaklı bazı problemler de 502 hata ekranının oluşmasına sebebiyet vermektedir.

Sunucu yazılımında zaman aşımı: İnternet sitesinin yer aldığı sunucunun yazılımından kaynaklanan bir problemden dolayı cache aracına erişmesi zaman aşımına neden olabilir. Ayrıca yavaş gerçekleşen sorgular da yine bu hata ekranının gelmesine yol açacaktır.

502 hatası

502 Hatası Ne Şekilde Karşımıza Çıkar?

502 hatası meydana geldiğinde her ne kadar hata kodu değişmese de hata mesajı farklı şekillerde çıkabilmektedir. En sık rastlanılan hata mesajları ise aşağıdaki şekildedir.

 

  • “502 Bad Gateway”
  • “HTTP Error 502 – Bad Gateway”
  • “502 Service Temporarily Overloaded”
  • “Error 502”
  • “502 Proxy Error”
  • “HTTP 502”
  • “502 Bad Gateway NGINX”

 

Bunun dışında 502 hatasının kaynağını daha fazla bilgi almak için site sahiplerinin sunucunun hata loglarının yer aldığı dosyayı gözden geçirmesi gerekmektedir. Tüm hata ve diagnostic bilgisi bu dosyada toplanır ve özel olarak kontrol etmek için kullanışlı bir dosyadır. Bu dosya Apache’de /var/log/apache2/error.log dizinin de yer alırken Nginx’de ise /var/log/nginx/error.log dizinin de bulunmaktadır.

 

502’nin SEO’ya Etkisi

WordPress’de bakım modu olan ve Google’a siteyi daha sonra ziyaret etmesini bildiren 503 hatasının aksine 502 hatası hızlı bir şekilde giderilmezse SEO’ya olumsuz yönde etki edebilir. Hatanın 10 dakikalığına oluştuğu bir durumda crawler bir kaç defa siteye erişmeyi denedikten sonra kolay bir şekilde cache’den site içeriğine ulaşabilir ya da bir sonraki crawler ziyaretinden önce hata giderilmiş olabilir ve bu durumda herhangi bir problem yoktur. Ancak saatler süren durumlarda Google, 502’yi site çapında bir hata olarak adresleyebilir ve bununda sıralamaya etkisi vardır.

 

502 Bad Gateway Hatasının Çözümü

502 hatası genellikle sunucu ya da ağ hatası olarak karşımıza çıksa da bazı durumlarda site ziyaretçisi tarafında yaşanan bir problem de buna neden olabilmektedir.

502 Bad Gateway

Site Sahipleri için 502 Çözümü

Web geliştirici ya da internet sitesinin sahibi olarak internet siteniz 502 hatası vermeye başladığında bütün nedenleri gözden geçirmek gerekmektedir. Aşağıda yer alan adımları atarak hatanın nerede olduğunu bulabilir ve kısa sürede sitenizi tekrar erişime açabilirsiniz.

 

  • DNS test aracı kullanarak FDQN çözümünde bir hata olmadığından emin olun. Kısaca FDQN olarak kullanılan “fully qualified domain name” bir alan adının tamamı anlamına gelmektedir. Örneğin, “örnek.limonhost.net” adresinde “örnek” kısmı subdomain yani alt alan adıdır. “net” kısmı ise alan adıdır. “örnek.limonhost.net” ise FDQN yani fully qualified domain namedir.

 

  • Trace-route ya da ping test gibi araçlar kullanarak, internet sitenizin yer aldığı sunucunun erişilebilir olup olmadığını kontrol edin. Özellikle trace-route sonrasında gelen döküm problemin nerede yaşandığına dair bilgi verebilmektedir.

 

  • Alışılmışın dışında ya da kısa süreli aralıklarla bu hatanın oluştuğu durumlarda ise firewall kayıtlarını gözden geçirmenin mutlaka faydası olmaktadır.

 

  • Cloudflare gibi servisleri kullananların ise bu servisi bir süreliğine kapatmayı denemesi gerekmektedir. Çünkü Cloudflare belirli bir limite ulaştığında ziyaretçilere 502 Bad Gateway hatası göstermektedir.

 

Kullanıcılar için 502 Çözümü

Her ne kadar internet sitesi ya da barındırıldığı sunucu da bir problem olmasa da bazı durumlarda kullanıcılardan kaynaklanan hatalardan dolayı da 502 Bad Gateway hatası çıkabilmektedir.

 

  • Sayfayı yenileyin. Ancak sayfa yenilenmesinin yetmediği durumlarda ise sayfanın en son versiyonunu getirmeye zorlayan hard refresh işlemi yapmak gerekmektedir. Windows ve Linux bilgisayarlarda Ctrl ile F5 tuşlarına aynı anda basarak macOS bilgisayarlarda ise Cmd, Shift ve R tuşlarına aynı anda basarak hard refresh yapabilirsiniz.
  • Tarayıcı cache’ini ve çerezleri temizleyin. Tarayıcınız internet sayfasına dair bazı dosyaları geçmişte 502 hatası verdiğinde saklamış olabilir ve tekrar ziyaretinizde bu dosyaları kullanarak aslında bir problem olmasa da 502 hatası varmış gibi gösterebilir.
  • Bilgisayarınızı ve modeminizi yeniden başlatın.
  • DNS sunucunularınızı değiştirin. Eğer daha önce hiç DNS sunucusu değiştirmediyseniz muhtemelen varsayılan olarak kullanılan internet servis sağlayıcısının DNS sunucularını kullanıyorsunuz demektir. Bunun yerine Google, Cloudflare ya da Open DNS gibi farklı DNS sunucularını kullanmayı deneyebilirsiniz.