SSD Sunucu Nedir? Diğer Sunuculardan Farkları Nelerdir?
Geçtiğimiz yıllarda büyük web hosting firmalarını büyük bir çoğunluğu HDD depolamaya sahip sunucularını daha yüksek performans ve hız için SSD depolamaya geçirmeye başladı. Bazı firmalar ise hala daha özellikle VPS ve dedicated sunucu seçeneklerinde SSD yerine HDD depolamayı tercih etmektedir. Paylaşımlı hosting seçeneklerinde ise bazen firmaların HDD depolama mı yoksa SSD depolama mı sunduğu bilgisi yeterince açık değildir. Genel olarak her iki seçenek arasında performans farklarını bilmek ve hosting seçimi yaparken buna göre yapmak önemlidir.
![]()
Halim AltınSoy
8 Şubat 2020
Sunucu Üzerinde Veri Depolama ve Yedeklemenin Önemi
Sunucu hizmeti sağlayan firmalar, müşterilerinin barındırdığı birçok dökümanı, kullanılan siteye ait dosyaları, veritabanlarını ve diğer dosyaların yedekleme hizmetlerini isteğe bağlı olarak yapabiliyor. Seçilen servis türüne göre değişkenlik gösteren veri depolama ve yedekleme hizmetleri, olası bir durumda veri kurtarma konusunda büyük bir avantaj sağlıyor. LimonHost olarak müşterilerimize sunduğumuz yedekleme hizmeti ile birlikte, yedekleriniz gecelik veya istediğiniz periyotlarda alınarak tarafınıza iletilir. Müşterilerimize sağladığımız bu veri depolama ve yedekleme hizmetlerimizi önem sırası olarak birkaç grupta sınıflandırabiliriz.
![]()
iunyeli
27 Temmuz 2016
Sunucu Değiştirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
İlk başta yanlış bir karar vererek aldığınız sunucu hizmetinden memnun olmayabilir ya da artık kullandığınız sunucu yeterli gelmeyebilir. Bu durumda sunucu değişikliğine gitmeniz gerekmektedir. Ancak bu süreç son derece zorlu ve sinir bozucu olabilir. Bu işlem genellikle zaman alan bir süreçtir ancak öncesinde iyi bir şekilde hazırlanarak sunucu değiştirme sürecini problemsiz bir şekilde atlatmak mümkün. Bunun yanında bir de colocation adı verilen fiziksel sunucunun yer değiştirmesi vardır. Bu süreç migration’dan çok daha farklı bir süreçtir. Bu nedenle yapılması gereken bazı şeyler de değişiklik göstermektedir.
![]()
İdil Kulaç
31 Mayıs 2020
Web Server Tipleri ve Fark Yaratan Unsurlar
Bir web server, görüntülenmesi istenen web sayfalarını ayırarak internet sitelerini yöneten bir programdır. Web server’ın birincil görevi internet sayfalarını saklama, işleme ve kullanıcılara dağıtmakdır. Bu dağıtım kısaca HTTP olarak bilinen HyperText Transfer Protocol üzerinden gerçekleştirilmektedir. İnternet sitelerinin büyük bir çoğunluğu sabit bir yapıya sahiptir. Bu yapıda HTML dosyaları, görseller, stil dosyaları, testler ve dahası bulunmaktadır. HTTP dışında web server e-posta için SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) ve dosya transferi için de FTP (File Transfer Protocol) kullanmaktadır.
![]()
İdil Kulaç
20 Mayıs 2020
Litespeed Web Server Nedir?
LiteSpeed Web server, Litespeed tarafından geliştirilmiş olan yüksek performanslı ve yüksek ölçeklendirilebilir bir web sunucusudur. Lisespeed sundukları ile beraber birçok kullanıcısının ilgisini çekmektedir. LiteSpeed Web Server mevcut Apache sunucuda herhangi bir değişiklik yapılmadan, programlarda ya işletim sistemi detaylarında düzenlemeye gitmeden ya da herhangi bir hataya neden olmadan kolay bir şekilde kullanılabilmektedir. Bu özelliği sayesinde mevcut web hosting platformunda dar boğaz yaşayan kullanıcılar kolay bir şekilde LİteSpeed Web Server’a geçebilir. Her ihtiyaca hitap eden özellikleri ve kolay kullanıma sahip internet yönetim konsolu sayesinde LiteSpeed Web Server etkili bir web hosting altyapısı kurma konusunda çok az mücadele ile başarılı bir sonuç ortaya koymayı sağlamaktadır.
![]()
Mustafa Gürhan
18 Nisan 2017
Server Kiralamanın Avantajları
Bir işletme için server satın almak günümüzde pahalı ve gereksiz bir seçim haline gelmiştir. Bu durumun temel nedeni işletme için doğru server bulup satın almanın zor bir süreç olmasıdır. Bu nedenle bir server satın almak yerine ilk başta kiralama yöntemini tercih edilmesi hem iş yükünün azaltılmasına hem de ne tarz bir sunucuya ihtiyaç duyulduğuna karar verilmesine yardımcı olmaktadır. Üstelik sunucu kiralama çok daha düşük maliyetlidir. Daha fazla işlemci, depolama alanı ya da bant genişliğine ihtiyaç duyulduğunda sunucuyu değiştirmek zaman alır ve ekstra maliyetler getirir. Ancak performans yükseltmesi server hizmeti veren firmalarda birkaç dakikalık bir işlemdir. Her iki yönteminde avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır ve bu ihtiyaca göre farklılık göstermektedir.
![]()
Halim AltınSoy
24 Aralık 2019