Sunucu Üzerinde Veri Depolama ve Yedeklemenin Önemi
Sunucu hizmeti sağlayan firmalar, müşterilerinin barındırdığı birçok dökümanı, kullanılan siteye ait dosyaları, veritabanlarını ve diğer dosyaların yedekleme hizmetlerini isteğe bağlı olarak yapabiliyor. Seçilen servis türüne göre değişkenlik gösteren veri depolama ve yedekleme hizmetleri, olası bir durumda veri kurtarma konusunda büyük bir avantaj sağlıyor. LimonHost olarak müşterilerimize sunduğumuz yedekleme hizmeti ile birlikte, yedekleriniz gecelik veya istediğiniz periyotlarda alınarak tarafınıza iletilir. Müşterilerimize sağladığımız bu veri depolama ve yedekleme hizmetlerimizi önem sırası olarak birkaç grupta sınıflandırabiliriz.
![]()
iunyeli
27 Temmuz 2016
Plesk Panel mi? cPanel mi?
Eğer web sitenizin dizi PHP ile yazılmış ise cPanel, ASP.NET ile yazılmış ise Plesk panel kullanmak zorundasınız. Windows sunucularda ayrıca PHP ile yazılmış web siteleri barındırabilirsiniz ancak cPanel de ASP.NET ile yazılmış web siteleri barındıramazsınız. cPanel hız ve performans konusunda plesk panele göre daha iyidir. Fiyat konusunda ise Plesk panel cPanel’e göre oldukça daha uygundur. Arayüz bakımından cPanel kullanımı Plesk panel kullanımına göre daha kolaydır ancak bu kullanıcıdan kullanıcıya göre değişkenlik gösterebilir.
![]()
Gökhan GUNGOR
26 Ağustos 2020
Sanal Sunucu Nedir ve Ne İşe Yarar?
İngilizcesi Virtual Private Server olan ve dilimize de VPS kısaltması ile geçmiş olan sanal sunucular, internet siteleri için en çok tercih edilen hosting servislerinden birisidir. Sanal sunucularda bulunan sanallaştırma teknolojisi sayesinde birden fazla kullanıcının yer aldığı bir sunucuda kaynakların özel olarak kullanılması mümkün olmaktadır. VPSler dedicated sunuculardan daha ucuz olması ve paylaşımlı sunuculara göre daha güvenli ve daha performanslı olmasından dolayı tercih edilmektedir. Ayrıca VPS ile beraber sunucunun rootuna erişmek de mümkündür. Bu sayede uygulamalar kurulabilir ve ortam değişikliği yapılabilir. Paylaşımlı sunucularda root erişimi olmadığı için bu gibi değişiklikler hosting firması tarafından yapılır.
![]()
Mustafa Gürhan
31 Mayıs 2020
Dedicated Server Satın Alma
Dedicated server sadece bir kullanıcıya kiralanan sunucu anlamına gelmektedir. Bu nedenle dedicated serverlar diğer sunucu seçeneklerine göre daha pahalıdır ancak kendine göre bazı avantajları bulunmaktadır. Özellikle fazla kaynağa ihtiyaç duyan uygulamalar ve yüksek trafik alan internet siteleri için dedicated serverlar ideal seçeneklerdir. Ayrıca orta ölçekli işlemeler için ise vazgeçilmezdir. Bu tarz bir hizmet aldığınızda Hosting hizmet aldığınız firma tek bir sunucuyu sadece size ayırır ve bu sunucuda başka bir internet sitesi yer almaz. Bu sayede sunucunun tüm kaynağı ve tüm hızı sadece sizin sitenize adanmış olmaktadır
![]()
YAKUP İLKER TURHAN
2 Şubat 2020
Server Kiralamanın Avantajları
Bir işletme için server satın almak günümüzde pahalı ve gereksiz bir seçim haline gelmiştir. Bu durumun temel nedeni işletme için doğru server bulup satın almanın zor bir süreç olmasıdır. Bu nedenle bir server satın almak yerine ilk başta kiralama yöntemini tercih edilmesi hem iş yükünün azaltılmasına hem de ne tarz bir sunucuya ihtiyaç duyulduğuna karar verilmesine yardımcı olmaktadır. Üstelik sunucu kiralama çok daha düşük maliyetlidir. Daha fazla işlemci, depolama alanı ya da bant genişliğine ihtiyaç duyulduğunda sunucuyu değiştirmek zaman alır ve ekstra maliyetler getirir. Ancak performans yükseltmesi server hizmeti veren firmalarda birkaç dakikalık bir işlemdir. Her iki yönteminde avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır ve bu ihtiyaca göre farklılık göstermektedir.
![]()
Halim AltınSoy
24 Aralık 2019
Hosting Kontrol Panelleri
İster paylaşımlı barındırma ister VPS ya da dedicated sunucu olsun yönetim için kullanılacak olan kontrol paneli seçimi sınırlıdır. Günümüzde cPanel, Directadmin ve Plesk olmak üzere 3 ana panel bulunmaktadır.
Kontrol paneli herhangi bir komut satırı ya da başka bir teknik altyapı kullanmadan sunucunun yönetimini sağlamaktadır. Panel üzerinden yeni kullanıcı, veri tabanı ekleme, hata kayıtlarını görüntüleme, popüler yazılımları kurma, e-posta kurma, yedek alma ve yüzlerce diğer işlem yapılabilmektedir. Web sunucusu için kontrol panelinin işlevleri saymakla bitmemektedir ve bu nedenle günümüzde kontrol paneli olmadan bir sunucu yönetimi düşünülememektedir.
Kontrol paneli seçerken yaşanılan zorluklardan bir tanesi de paneller arasında taşınmanın zorluğudur. Gelecekte fikir değişikliği durumunda kontrol panelini değiştirmek özellikle bunu ilk kez gerçekleştirecek olanlar için zor bir süreç olabilmektedir. Bu nedenle kontrol panellerinin farklarını, avantajlarını ve dezavantajlarını önceden bilmek seçim sürecinde avantaj sağlamaktadır.
![]()
Berna Poyraz
13 Ocak 2020