İnternet sitesi oluştururken tercih yapılması gereken seçimlerden birisi de CMS adı verilen Content Management System yapıyı seçmektir. Bugün CMS sayesinde birçok kişi herhangi bir kod bilgisine sahip olmasa bile internet sitesi oluşturabilmektedir. Günümüzde CMS denildiğinde akla gelenlerin başında WordPress ve Drupal gibi sistemler gelmektedir. En popüler iki platform olan WordPress ve Drupal birbirinden farklı özelliklere sahiptir. Bu farklı özellikler de kullanıcılar için çeşitli avantajlar ve dezavantajlar yaratmaktadır. HTML ya da CSS bilmeden internet sitesi sahibi olmak bu araçlarla mümkün olabilmektedir. Drupal vs WordPress seçimi yapmadan önce her iki platformunda artılarını, eksilerini bilmek ve ona göre seçim yapmak gerekmektedir.

WordPress’e Giriş

Dünyadaki internet sitelerinin %31’i WordPress alt yapısını kullanıyor ve bu sayede WordPress dünyanın en çok kullanılan CMS platformu haline geliyor. WordPress’in popüler olması nedeniyle aynı zamanda arkasında çok büyük bir topluluk desteği bulunmaktadır. Bugün WordPress kullanan siteler arasında Beyaz Saray, Mercedes, The New Yorker, CNN ve Mercedes Benz yer almaktadır. WordPress genel topluluğa hitap etmektedir ve ortalama bir web geliştirici kendi WordPress tabanlı internet sitesini özelleştirebilmektedir. Bu noktada anlaşılması gereken şey wordpress.com ile wordpress.org’un farklı olduğudur. WordPress.com ile kullanıcılar blog açmaktadır. Ancak WordPress.org içerik yönetim sistemi sunmaktadır. 

wordpress'e giriş

WordPress’in Avantajları

WordPress ücretsiz kullanıma sahiptir. Tema ve eklenti desteği sayesinde kullanıcılar istedikleri gibi özelleştirmeler yapabilmektedir. Bu konuda çok bilgisi olmayan kişiler için kolay erişilebilirdir. Kullanıcılar herhangi bir PHP kodlaması bilmeden de karmaşık özellikler ekleyebilmektedir. Çok popüler olması sayesinde internette yardım bulması çok daha kolay olmaktadır. Ayrıca WordPress kullanarak bir internet sitesi yapmak diğer platformlara göre çok daha düşük maliyetli olmaktadır.

WordPress’in Dezavantajları

WordPress’in popüler olmasından dolayı sahip olduğu avantajları gibi bazı dezavantajları da olmaktadır. Bunların başında ile güvenlik gelmektedir. WordPress çok popüler olduğu için saldırganların da hedefinde olan bir platformdur. Bu nedenle çok fazla siber saldırı yapılmaktadır. Sitenin güvenliğinden ve yönetiminden site sahibi sorumludur. Drupal daha fazla özelliğe sahiptir ancak bu fark hızla kapanmaktadır. Son olarak kolay kullanıma sahip olduğundan dolayı sitelerin büyük çoğunluğu birbirine benzemektedir. 

Drupal’e Giriş

Drupal genellikle geliştiricilerin tercih ettiği bir CMS platformudur. Çok fazla özelleştirme yapmak isteyenler için Drupal yapılabilecek en iyi seçim olarak öne çıkmaktadır. Ancak WordPress ile karşılaştırıldığında Drupal için popüler demek pek mümkün değildir. WordPress’ten daha uzun süredir piyasada olmasına rağmen dünyada yayında olan internet sitelerinden sadece %2’si yani yaklaşık 41 milyon internet sitesi Drupal altyapısı kullanmaktadır. NASA, The Economist gibi siteler Drupal altyapısına sahiptir. 

Drupal’in Avantajları

Drupal’in sunduğu en önemli avantajlarının başında çok fazla özelleştirilebilir olması gelmektedir. Bu sayede son derece kompleks siteler yapmak mümkün olmaktadır. Drupal’in diğer bir önemli kısmı ise WordPress’e göre çok daha fazla güvenlik özellikleri sunmasıdır. 

Drupal’in Dezavantajları

Drupal kullanarak bir internet sitesi yapmak WordPress’e göre daha maliyetli olmaktadır. Ayrıca Drupal’in öğrenmesi çok daha uzun sürmektedir. Ayrıca Drupal’e güncelleme geldiğinde son sürüme yükseltme daha zor olmaktadır. 

seo farkları

SEO Farkları

SEO, internet sitesi için son derece önemli noktalardan bir tanesidir. Eğer internet sitesi Google arama sayfalarında üst sıralarda gelmiyorsa bir problem var demektir. Hem WordPress hem de Drupal, SEO açısından kullanım kolaylıklarına sahiptir. Ancak İçerik iyi olduğu sürece Google internet sitesinin altyapısına bakmamaktadır. WordPress’te çeşitli SEO  eklentileriyle kullanıcılara yardımcı olmaktadır. Benzer eklentiler Drupal’de de mevcuttur. Ancak eklentiler dışında Drupal’in SEO araçları WordPress’e göre daha detaylıdır. Ancak eklentilerin gücü, çeşitliliği ve fazlalılığı nedeniyle WordPress çok daha avantajlı olarak kabul edilmektedir. 

Güvenlik

İnternette %100 güvenli bir bilgisayar ya da internet sayfası bulunmamaktadır. Buna rağmen son derece güvenli bir internet sitesi yapabilmek mümkündür. WordPress ve Drupal ile bu güvenliği sağlamak mümkün olmaktadır. Özellikle Drupal yıllardır güvenlik performansı ile öne çıkan bir platformdur. Her ne kadar SQL injenction açıkları olsa da topluluk kısa sürede açıklara çözüm getirmektedir. Diğer taraftan WordPress’in güvenlik açısından çok kötü değildir. Fakat çok fazla saldırı almasının nedeni son derece popüler olmasıdır. Diğer taraftan önemli güvenlik eklentileri ile WordPress’i daha güvenli hale getirmek mümkün olmaktadır. Ancak bu eklentilerin önemli bir kısmı kötü bir şekilde tasarladığı için WordPress’te güvenlik açıklarına neden olmaktadır. Bu nedenle Drupal güvenlik açısından WordPress’e göre daha güvenilir demek mümkün olmaktadır. 

Performans

Hem Drupal hem de WordPress içerik yönetimi ve performans olarak oldukça başarılıdır. Dünya çapında desteklenen, genellikle PHP ile kodlamış ve son derece düşük donanıma sahip sunucular da bile başarılı bir şekilde çalışmaktadır. Ancak Drupal’in WordPress’e göre performans konusunda önemli bir eksisi bulunmaktadır. Drupal güncelleme gibi çok basit işlemlerde bile çok vakit harcamaktadır. WordPress’in güncellemesi ise birkaç dakika içerisinde tamamlanabilmektedir. Her iki platform da çok fazla eklenti kullanımı ile yavaşlamaktadır. Ancak basit işlemlerdeki performansı ile WordPress, Drupal’den daha başarılı olarak kabul edilmektedir.