IP adresi internete bağlı cihazların sahip olduğu benzersiz bir kimlik gibidir. Bilgisayarlar, telefonlar, tabletler internette birbirleri ile konuşmak için IP adreslerini kullanırlar. IP adresi aynı zamanda hosting sağlayıcı ya da coğrafi lokasyon gibi bilgileri de sağlamaktadır. Bir kullanıcı herhangi bir internet sitesine bağlanmak istediğinde bilgisayar ilk olarak DNS sunucusuna bu sitenin IP adresini sorar. DNS sunucusu site adresi ile sitenin IP adresini eşleştirir ve onu bilgisayara geri göndererek cevap verir. Kullanıcı böylelikle istediği internet sitesini ziyaret etmiş olur.  Son kullanıcılar statik IP ya da statik IP üzerinden dinamik IP kullanır. Özellikle ev kullanıcıları için bu durum çok önemli değildir ancak işletmeler için statik IP bazı avantajlara sahiptir.

Statik ve Dinamik IP Nedir?

Statik ile dinamik IP arasındaki en büyük fark statik ve dinamik kelimelerinin terminolojisinde yatmaktadır. Statik IP’de IP adresi hiçbir şekilde değişmez. Dinamik IP’de ise IP adresi değişkendir. Bilgisayar her internete bağlandığında ya da modem her yeniden başlatıldığında cihazların IP adresleri değişmektedir. Normalde dinamik adresler günlerce, haftalarca hatta neredeyse aylarca aynı kalabilmektedir. Ancak eninde sonunda internet servis sağlayıcısı ya da modemi kapatıp açmak bunu değiştirecektir. Meydana gelen adres değişikliği son kullanıcıyı etkilemez. Statik IP adresileri değişmez ve genellikle internet servis sağlayıcıları tarafından ek bir ücretle sunulur. IP adreslerinin sınırlı olması nedeniyle belirli sayıda statik IP adresi vardır ve bu adresler rezerve edilmektedir. Statik IP adresleri, internet servis sağlayıcılar tarafından değiştirilmediği sürece aynı kalmaktadır.

Statik IP Avantajları

Her ne kadar dinamik IP daha sık kullanıldığı için avantajları daha çok ön plana çıksa da statik IP’nin kendine has bazı özellikleri onu tercih edilir yapmaktadır. Özellikle büyük işletmelerde e-posta, FTP ve web sunucusu için değişmeyen bir IP adresine ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca statik IP ile beraber VOIP, VPN ve çeşitli oyun hizmetleri de verilmektedir. Statik IP’nin avantajlarından birisi de bağlantıda yaşanan aksaklıklarda dinamik IP’den daha stabil olmasıdır. Bu sayede paket değişimlerinde kayıp meydana gelmemektedir. Bu IP adresi ile dosya sunucularında daha yüksek indirme ve yükleme hızları da elde edilebilmektedir. Cihazın nerede olduğunu görebilmek için coğrafi konum servisleri ile daha kolay çalışmaktadır ve bir cihaza uzaktan erişim konusunda daha büyük avantaj sağlamaktadır.

statik ip nedir

Statik IP Hangi Amaçlar ile Kullanılır?

Dinamik IP son derece yaygın olduğu için ve varsayılan olarak atandığı için, statik IP’ye ne zaman ihtiyaç duyulacağı son derece önemlidir. Genellikle yüksek uptime yüzdesine ihtiyaç duyan hosting sunucuları ve internet siteleri olan, VOIP hizmeti veren ya da çalışanları genellikle uzaktan çalışan işletmeler statik IP kullanmaktadır. Çalışanların evden, iş yerindeki bilgisayarına bağlanabilmesi için bu bilgisayarın IP adresini bilmesi gerekmektedir. Ancak cihaz dinamik IP’ye sahip olduğunda IP adresi değiştiği için bu daha zor olmaktadır.

İşletmeler ayrıca FTP, e-posta, VPN sunucusu, veri tabanı sunucusu ve diğer ağ cihazlarının operasyonlarını kolaylaştırmak için statik IP adresine ihtiyaç duymaktadır. Yüksek miktarda veri yönetimine ihtiyaç duyan işletmelerde statik IP kullanımı hem çalışanların hem de işletmenin sunucularına bağlanmak durumunda olan müşterilerin işini kolaylaştırmaktadır.

Her yeni IP adresinde router ayarlarının doğru IP adresini istemek üzere değişmesi gerektiği için dinamik IP adresi kullanmak internet sitesi barındırmayı zor hale getirmektedir. Bu işlem olmadan modem ağdaki hangi cihazın internet sitesini barındırdığını bilemeyeceği için hiç bir kullanıcı internet sitesine erişemez.

DNS sunucuları da statik IP adreslerini kullanmaktadır. IP adresleri düzenli olarak değiştiği takdirde DNS sunucusununun modem üzerinden yeniden ayarlanması gerekmektedir.

Her ne kadar cihazın alan adı erişilebilir olmasa da bilgisayar ağdaki sunucuya statik IP üzerinden erişebilir. Bir bilgisayar sürekli olarak sunucunun hostname’i yerine statik IP’sine bağlanması için ayarlanabilmektedir. Bu sayede DNS sunucusu doğru bir şekilde çalışmasa bile bilgisayar DNS sunucusuna bağlantı sağlayabilmektedir.

Kısacası sürekli olarak internet bağlantısına ihtiyaç duyan herhangi bir servis ya da özelliğin statik IP adresine sahip olması gerekmektedir. Her ne kadar son kullanıcı için göze batmasa da dinamik IP adresi değiştiğinde daha önce bağlanan kullanıcının bağlantısı kesilir ve kullanıcı tekrar bağlanabilmek için yeni adresin atanmasını bekler. Bunun yaşanmaması için dosya sistem servisleri ya da online oyunlar gibi sürekli bağlantı gerektiren hizmetler statik IP adresini kullanmaktadır.

Statik IP Nasıl Alınır? Statik IP almak için öncelikle bu IP adresini atayacağınız cihazın MAC adresini bulmanız gerekmektedir. Modemlerde bu adres genellikle modemin üzerinde yer alan etikette bulunmaktadır. MAC adresi aslında fiziksel bir adrestir. Daha sonra internet servis sağlayıcı ile iletişime geçerek statik IP alınmaktadır. Sağlayıcı bu istek doğrultusunda atama yapılacak olan cihazın MAC adresini isteyecektir. Daha sonra ise birkaç gün içerisinde statik IP kullanılabilir olmaktadır. Ancak adresin aktifleşmesi için kullanıcının cihazı yeniden başlatması gerekmektedir