PHP Versiyon Nasıl Oluşturulur?

PHP; dinamik siteler oluşturmak için sıklıkla tercih edilen, içinde HTML, CSS ve JavaScript dillerini de bulundurabilen, açık kaynaklı ve kullanıcı dostu bir script dilidir. Facebook, Wikipedia, Yahoo, Tumblr gibi birçok ünlü web sitesi PHP üzerinden geliştirilmiştir. PHP, çoğunlukla ASP.NET ile karşılaştırılır ancak PHP ve ASP.NET farkı kullanım amaçlarıyla belirlenir. Kullanma amacınıza ve kullanacağınız işletim sistemine göre tercihiniz değişkenlik gösterebilir.

PHP çok yaygın kullanılan bir programlama dili olduğundan, PHP ile ilgili birçok eğitim kanalı bulunur. Arama motorunuza “PHP öğrenme” ya da “PHP nasıl öğrenilir?” yazdığınızda, tercihinize göre ücretli veya ücretsiz olmak üzere oldukça fazla seçeneğe ulaşabilirsiniz.

Bunların yanı sıra, bir web sitesi oluşturduğunuzda PHP’yi detaylıca öğrenmenize gerek yoktur. İhtiyacınız olan belli başlı bilgi ve kodları, derin programlama bilgisine sahip olmadan da edinebilirsiniz. İşinize yarayabilecek basit kodlardan bir tanesi, PHP dosya kontrolü için gereken “file_exists()” fonksiyonunu çalıştırma kodudur. Bu fonksiyonu çalıştırarak sunucunuzdaki belirli bir dosyayı kontrol edebilirsiniz. Örneğin; “test.txt” isimli bir dosyayı kontrol etmek için kullanmanız gereken kod şu şekilde olur:

<?php
echo_file_exists(“test.txt2);
?>

PHP ile çalışırken “.htaccess nedir?” sorusuyla karşı karşıya kalmanız olasıdır. .htaccess yapılandırma dosyası ile ilgili öz ve işlevsel bilgiye de internet üzerinden rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

PHP ile ilgili öğrenmeniz gereken bilgilerden en önemlisi, PHP versiyonudur. PHP’nin hangi sürümünü kullandığınızı bilmek ve ihtiyacınıza göre PHP versiyonunu güncellemek, web sitenize büyük ölçüde fayda sağlayacaktır. PHP versiyonunuzun son sürümünü kullandığınızda internet siteniz daha hızlı ve güvenli bir biçimde çalışacaktır. Sitenize yeni özellikler eklemek ve bu özellikleri sağlıklı bir şekilde çalıştırabilmek istiyorsanız da PHP versiyon güncellemelerinizi yapmanız gereklidir.

PHP versiyonunu öğrenmek için phpinfo dosya kontrolü en sık kullanılan yöntemlerden biridir. Bu dosyayı oluşturarak web sitenizle ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda, sitenizle ilgili bir sorun yaşarsanız, phpinfo dosyasından faydalanarak hata ayıklama işlemi de yapabilirsiniz. Bu dosya aracılığıyla, değiştirilebilen bazı PHP ayarlarına ulaşarak dilediğiniz şekilde yeniden yapılandırabilirsiniz.

cPanel’den PHP Versiyonu Öğrenme

PHP versiyonunuzu öğrenmek ve PHP versiyonunuzu güncellemek için tercih edilebileceğiniz yollardan biri, web sitenizin yönetim paneli olan cPanel üzerinden işlem yapmaktır. Bunu gerçekleştirmek için izlemeniz gereken adımlar şunlardır:

  1. com/cpanel, siteadi.com:2082 veya siteadi.com:2083 adreslerini arama motorunuza yazarak cPanel giriş sayfanıza ulaşın. Bunun dışında hosting sağlayıcınızın web sitesi üzerinden kullanıcı hesabınıza erişerek de cPanel’e ulaşabilirsiniz.
  2. Açılan cPanel sayfasına hosting sağlayıcınızdan aldığınız kullanıcı adı ve şifreyle giriş yapın.
  3. Oturum açıp yönetim panelinize ulaştıktan sonra, Yazılım sekmesinin altında bulunan Select PHP Version’a tıklayın.
  4. Karşınıza çıkan PHP Selector/Extensions başlıklı sayfadaki “Current PHP Version” kısmında kullandığınız PHP versiyonunu görebilirsiniz.

 

cPanel’de info.php/phpinfo Dosyası Oluşturma

Hangi PHP fonksiyonlarının etkili olup olmadığına daha detaylı bir şekilde bakmanıza olanak sağlayan phpinfo dosyası aracılığıyla da PHP sürümünüz üzerinde düzenlemeler yapabilirsiniz. Bu dosyayı oluşturarak hata analizleriyle ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz. İhtiyaç duyduğunuz bilgilere eriştikten sonra, güvenlik açısından oluşturduğunuz phpinfo dosyasını silmeniz önerilir.

  1. cPanel giriş sayfanızda kullanıcı adınız ve şifreniz aracılığıyla oturum açın.
  2. Dosyalar sekmesinin alt bölümünde bulunan Dosya Yöneticisi butonuna tıklayın.
  3. Açılan sayfada alt alta birçok dizin yer alır. Bunların içinden public_html seçeneğine gidin. Ardından sayfanın sol üst kısmında yer alan +Dosya butonuna tıklayın.
  4. Karşınıza çıkacak Yeni Dosya İsmi kısmına phpinfo.php yazın ve Yeni Dosya Oluştur butonuna basın.
  5. Yeni oluşturmuş olduğunuz phpinfo.php dosyası listenizde görünmeye başlayacaktır. phpinfo.php dosyanıza sağ tıklayıp Düzenle’yi seçin.
  6. Aşağıda belirtilen phpinfo kodunu kopyalayıp dosyanıza yapıştırın ve Değişiklikleri Kaydet butonuna tıklayın.

<?php

// Show all information, defaults to INFO_ALL

phpinfo();

?>

  1. İnternet tarayıcınızda web sitenizin alan adının sonunda /phpinfo.php yazarak phpinfo dosyanıza ulaşabilirsiniz. Örneğin: http://siteadi.com/phpinfo.php.

Alternatif bir yöntem olarak, bu dosyayı bilgisayarınızda oluşturup, cPanel’e aktarabilirsiniz. Bu yolla da web sitenizin PHP versiyonunu öğrenebilirsiniz:

  1. İlk olarak oluşturduğunuz .txt dosyasının içine yukarıda verilen phpinfo kodunu yapıştırın.
  2. İlgili metin belgenizin ismini phpinfo.php yapın ve belgeyi kaydedin.
  3. Bu belgeyi cPanel üzerinden sitenizin kök dizinindeki dosyalara atın.
  4. Bir önceki yöntemdeki son aşamaya gelmiş bulunuyorsunuz. Şimdi internet tarayıcınıza web sitesi alan adınızı yazıp sonuna /phpinfo.php ekleyerek PHP sürümünüzü rahatlıkla öğrenebilirsiniz.