1991 yılında Linus Torvalds tarafından geliştirilen Linux dünyanın en çok kullanılan işletim sistemleri arasında yer almaktadır. Açık kaynak kodlu olması nedeniyle ücretsiz dağıtılan ve başkaları tarafından da geliştirilebilen sistemin Redhat, Fedora, Centos ya da Free BSD gibi çeşitli dağıtımları da bulunmaktadır. Linux’ın bir diğer özelliği de sunucularda en çok tercih edilen işletim sistemi olmasıdır. Linux hosting kişisel blog sitelerinden e-ticaret sitelerine kadar hemen hemen her site için güvenilir ve stabil bir ortam sunmaktadır. İşletim sisteminin açık kaynaklı olması sayesinde herhangi bir kısıtlama olmadan değiştirilebilir ve dağıtılabilir olması önemli avantajları da beraberinde getirmektedir. Herhangi bir lisans ücretinin olmaması nedeniyle de hosting fiyatlarının düşük ücretli olmasının önünü açmaktadır. 

Linux Hosting ve cPanel

Linux hosting paketlerinde en sık karşılaşılan terimlerden bir tanesi de cPanel’dir. Bir kontrol paneli olan cPanel, Linux hosting sahiplerinin sunucularını yönetebilmesi için geliştirilmiştir. Sadece Linux işletim sistemine sahip sunucularda çalışan cPanel, dünyada en çok tercih edilen kontrol panellerinin başında gelmektedir. cPanel ile internet ve web geliştirme hakkında çok fazla teknik altyapısı olmayan kullanıcılar bile bir internet sitesi oluşturabilir, yayınlayabilir ve bu siteyi yönetebilir. Grafik arayüzü sayesinde son derce karmaşık olan sunucu yönetimi de birkaç tıklama ile yapılabilmektedir. Bu da Linux hosting’in çok tercih edilmesinin sebeplerinden birisidir. 

linux hosting ve cpanel

Linux Hosting ve Windows Hosting Farkları

Hosting alanıda Linux’tan sonra en çok kullanılan işletim sistemi Windows’tur. Her iki sisteminde birbirlerine göre oldukça büyük farklılıkları olduğu için birbirlerine göre çeşitli avantajları ve dezavantajları da bulunmaktadır. Linux hosting’in Windows Hosting’e göre daha stabil çalıştığı bilinmektedir. Bu sayede kullanıcılar daha az sorunla karşılaşmaktadır. Ayrıca açık kaynak kodlu olması sayesinde daha güvenli olarak da kabul edilmektedir. Linux hemen hemen her ortama adapte edilebilmektedir. Ayrıca lisans parasının olmaması sayesinde Windows hosting’e göre daha ucuzdur. Diğer taraftar Microsoft tarafından geliştirilmiş olan ASP ya da .NET projeleri için Windows hosting seçmek gerekmektedir. Bu dille Linux hosting ile çalışmamaktadır. 

Neye Göre Seçim Yapmalı?

Her işletim sistem farklı davranmaktadır ve aynı web uygulaması Linux ya da Windows sunucular ile uyumlu olmayabilir. Bu nedenle hosting seçimi yaparken göz önünde bulundurulması gereken bazı şeyler yer almaktadır. Seçim yapmadan önce ilk yapılması gereken şey hosting’in ne için kullanılacağı ve hangi yazılımların yükleneceği belirlenmelidir. Örneğin cPanel için Linux yapılacak tek seçimdir ya da WordPress siteler için Linux hosting tercih edilmelidir. Diğer taraftan Windows’da ise Sharepoint ya da Exchange gibi seçenekler bulunmaktadır. Bu nedenle seçim yapmadan önce kolay kullanım, esnek ölçeklendirilebilirlik, ek maliyetler, internet sitesinin güvenliği, kontrol paneli, phpMyAdmin, MySQL ya da MS SQL veritabanı seçimi, ASP ya da .NET’in kullanılıp kullanılmayacağı  belirlenmeli ve buna göre bir seçim gerçekleştirilmelidir. 

Linux Hosting Avantajları

Linux hosting paketlerinin Windows Hosting paketlerine göre önemli avantajları bulunmaktadır. Bunların başında fiyat avantajı gelmektedir. Sadece Linux’ın kendisi değil aynı zamanda Linux için geliştirilmiş birçok araç da ücretsiz olarak kullanıma sunulmaktadır. Bu nedenle maliyet konusunda hassas olanlar için Linux en doğru tercih haline gelmektedir. Ayrıca cPanel arayüzü sayesinde son derece kolay bir yönetime sahiptir. 

Güvenlik

Her ne kadar hem Linux he mde Windows için çeşitli siber tehditler bulunsa da Linux, Windows’a göre daha güvenli bir işletim sistemidir. Stabil bir kullanıma sahip olan işletim sistemini çok nadir yeniden başlatmak gerekmektedir. Çoklu işlemlerde performans olarak Linux bir adım daha öndedir bu nedenle özellikle işletmelerin önemli sunucu ihtiyaçları için Linux tercih edilmektedir. 

linux hosting avantajları

Geliştirme Araçları

Linux hosting kişisel internet siteleri için en ideal seçimdir. Apache, PHP, MySQL ve FTP gibi araçlara erişim sayesinde günlük kullanıcılar da internet sitesi oluşturabilmektedir. Ayrıca daha deneyimli olan geliştiriciler de Linux hosting ile NGINX kurulumu yapabilir Perl ya da Python kullanabilmektedir.  Windows hosting paketlerinde ise Microsoft tarafından geliştirilmiş olan ASP.NET ya da MS SQL teknolojilerinin kullanılması gerekmektedir. Linux’ın bu noktada sağladığı bir diğer avantaj da kaynaklara erişimdir. Açık kaynak kodlu ve en popüler sunucu işletim sistemi olması nedeniyle hakkında internette çok miktarda kaynak bulunmaktadır ve herhangi bir problem yaşayan kullanıcılar detaylı kaynaklara kolay bir şekilde erişim sağlamaktadır. 

Sonuç

Sonuç olarak her iki hosting seçeneğinin de  kendine göre avantajları bulunmaktadır. Farklılıklardan meydana gelen bu avantajlar birçok kullanıcının tercih kararını belirlemektedir. Linux işletim sisteminin sunucularda bu denli popüler ve ucuz olması, yardım kaynaklarının bulunması ve açık kaynak kodlu proje olması nedeniyle günlük kullanıcılar için en ideal seçenektir. WordPress kullanarak kendi sitesini açmak isteyen birçok kullanıcının ihtiyaçları Linux hosting tarafından fazlasıyla karşılanmaktadır. İşletim sisteminin fazla sistem kaynağı kullanmaması da sunucuya ve siteye daha işlemci gücü ve RAM gibi birimlerin kalması demektir. Bu da kullanıcıların performanslı ve hızlı yüklenen bir internet sitesi sahibi olmasının önünü açmaktadır.