Kısaca POP3 olarak bilinen Post Office Protocol 3, e-posta almak için kullanılan en yeni protokoldür. POP3 bir client/server protokolüdür ve gelen e-postaları kullanıcılar için sunucuda saklar. E-posta istemcisi sunucudaki gelen kutusunu periyodik olarak kontrol etmektedir ve yeni gelen maili POP3 kullanarak indirmektedir. Bu protokol Eudora ya da Outlook Express gibi popüler e-posta uygulamalarında kullanılmaktadır. 

POP3 Nedir?

POP3 tek yönlü bir mail protokolüdür ve sadece e-posta sunucusuna gelen e-postaların yerel makineye bir kopyasını indirir. POP3 bu işlemi tamamladıktan sonra sunucuda yer alan orijinal e-postayı silmektedir. Ancak son yıllarda birçok sağlayıcı kullanıcıların farklı platformlarda da e-postalarını görebilmesi için sunucudaki orijinal e-postanın silinmemesini sağlamaktadır. POP3’ün e-posta sunucusu ile iletişim kurduğu iki port bulunmaktadır. Port 110 üzerinden gerçekleştirilen bağlantı şifrelenmemiştir. Şifreli bağlantı kurulan SSL/TLS portu ise Port 995’tir. Bu port aynı zamanda POP3S olarak da bilinmektedir.

pop3 ne işe yarar

POP3 Ne İşe Yarar?

POP3 temel olarak e-posta sunucuna gelen mailleri kontrol eder, bunları yerel makineye indirir ve sunucudaki orijinal kopyayı siler. Günümüzde POP3 için bazı genişlemeler bulunmaktadır. Ancak bu protokol basitçe mail yönetiminde indirme ve silme işlemi için kullanıldığı için genişlemelerin kullanılması pek tavsiye edilmemektedir. Genişlemeler CAPA komutu ile listelenmektedir. Bunlardan bazıları STARTTLS, SDPS ve Kerberized Post Office Protocol’dür. 

STARTTLS, alternatif bir port yerine standart POP3 portundan TLS/SSL bağlantısının kurulmasını sağlamaktadır ve kısaca Port 110’un Port 995’i çalışmasına olanak vermektedir. 

SPDS ise alan adı başına çoklu hesap kullanımını sağlamaktadır. Standart Dial-up POP3 Service (SPDS) ismindeki bu servise erişmek için her kullanıcının kullanıcı adının host adını da içermesi gerekmektedir. Google uygulamaları da benzer bir yöntemi kullanmaktadır. 

Kerberized Post Office Protokol ise TCP/IP bağlantısı üzerinden uzak bir sunucudaki e-postayı almak için kullanılan bir uygulama seviyesi internet standartı protokolüdür. KPOP protokolü POP3 tabanlıdır ve tek farkı Kerberos güvenliği kullanması ve varsayılan olarak TCP 100 yerine 1109 port numarasını kullanmasıdır. 

IMAP Nedir?

Kısaca IMAP olarak bilinen Internet Message Access Protocol, POP3’ün aksine tek yönlü değil çift yönlü bir gelen e-posta protokolüdür. IMAP tüm e-posta içeriği yerine sadece e-posta başlığını indirmektedir. Sonuç olarak orijinal e-posta hala daha sunucu da saklanmaktadır. Bu protokol aynı zamanda çift taraflı bir protokol olduğu için sunucuda yer alan e-posta istemcisinde yapılan değişiklikleri de senkronize etmektedir. IMAP özellikle e-postalarını birden fazla cihazda kullanan kişiler için idealdir. Cihaz çalındığında ya da bozulduğunda verileri erişilemez hale gelmemektedir. Ancak POP3 e-postayı yerel depolamada tuttuğu için veri kaybı yaşanmaktadır. IMAP’in bir diğer avantajı ise çeşitli anahtar kelimeler kullanarak e-postalar arasında arama yapabilmesine olanak sağlamasıdır. Ancak IMAP sunucusunda yer alan tüm e-postalara erişim sağlamak için stabil bir internet bağlantısını olması gerekmektedir. Ayrıca e-posta hesabının depolama alanı da sınırlıdır.  

IMAP Ne İşe Yarar?

IMAP bağlantısı için varsayılan olarak kullanılan iki port bulunmaktadır. Port 143 şifreli olmayan bağlantılar içindir. Port 993 üzerinden ise SSL/TSL yani şifreli bağlantı gerçekleştirilmektedir. Bu port aynı zamanda IMAPS olarak da bilinmektedir. IMAP protokolü ile e-postalara erişildiğinde aslında istemci sunucuya erişir ve mail yönetimi direkt olarak sunucudan gerçekleştirilir. POP3’te ise bu işlem bilgisayardaki depolama alanında gerçekleştirilmektedir. IMAP bu özelliği ile aynı zamanda birden fazla cihazdan mail erişim olanağı sağladığı gibi değişikliklerin sunucuda yapılması nedeniyle tüm cihazların senkronize olmasını da sağlamaktadır. Bir cihazdan herhangi bir e-posta silindiğinde sunucudan da silinir ve diğer cihazlardan da bu maile erişim imkansız hale gelir. 

imap ne işe yarar

IMAP ve POP3 Nasıl Çalışır?

POP3 basit bir şekilde kullanıldığında sunucunun tüm yönetimi birkaç metin dosyası ile ele alınabilmektedir. Her bir e-posta hesabı için bu dosyaların ayrı olması gerekmektedir. İstemci hesabına giriş yaptığında POP3 sunucusu o hesabın metin dosyasını açar ve erişim sağlar. SMTP sunucusu gibi POP3 sunucusu da çok basit metin komutlarını anlayabilmektedir. En basit komutlar aşağıdaki şekildedir: 

USER – kullanıcı adı

PASS – şifre

QUIT – POP3 sunucusundan çıkma

LIST – mesajları ve boyutlarını sıralama

RETR – mesaj getirme

DELE – mesaj silme

Kısacası POP3 e-posta istemcisi ile maili içeren metin dosyası arasında küçük bir arayüz görevi görmektedir. IMAP ise farklı yönlere sahip bir mail protokolüdür ve POP3’ten farklı şekilde çalışmaktadır.

POP3 ile IMAP Arasındaki Fark Nedir?

Hem POP3 hem de IMAP gelen mail protokolüdür ve mail gönderiminde kullanılmamaktadır. Ancak diğer açılardan oldukça farklı protokollerdir. POP3 protokolünde gelen e-posta sunucudan yerel depolama birimine indirilmekte ve daha sonra sunucudan silinmektedir. Bu nedenle e-posta sadece tek bir cihazda yer almaktadır. Ayrıca düzenlemeler de yerel cihazda gerçekleştirilmektedir. IMAP protokolünde ise e-posta sunucuda saklanmaktadır ve istemci üzerinden yapılan değişiklikler sunucuda gerçekleştirilmektedir. E-posta tek bir cihaza indirilmediği için farklı cihazlardan erişilebilmektedir. Aynı zamanda yapılan değişiklikler sunucuda yapıldığı için güncel hali tüm cihazlardan görülmektedir.