Günümüzde her ne kadar anlık iletişim uygulamaları son derece popüler hale gelse de e-mail eski öneminden bir şey kaybetmemektedir. Önümüzdeki yıllarda da e-mail önemini korumaya devam edecektir. E-mail gönderme ya da alma işlemi web mail üzerinden ya da e-mail istemcisi üzerinden gerçekleştirilmektedir. Gmail, Hotmail ya da Yahoo gibi mail sağlayıcılar Webmail sağlayıcılarıdır. Bu platformları kullananlar tarayıcıdan ilgili siteye giderek maillerine erişmektedir. Ancak Thunderbird ya da Outlook gibi bilgisayara kurulan programlar ise istemcilerdir. Web mail adından da anlaşılabileceği gibi web arayüzüne sahiptir ve internet bağlantısı olduğu sürece herhangi bir tarayıcıdan, cihazdan ya da lokasyondan maillere erişmek mümkün olmaktadır. Hosting firmaları tarafından sağlanan e-postalar da web mail olarak kullanılmaktadır. 

E-mail İstemcisi

E-posta okumak ya da göndermek için kullanılan Microsoft Outlook, Windows Live Mail, Mozilla Thunderbird ya da Apple Mail gibi uygulamalar mail istemcisidir. Kısacası e-mail istemcisi bilgisayara yüklenen bir programdır. Bu istemciler e-mailleri sunucudan bilgisayara indirir ya da üzerinden e-mail gönderilmesini sağlamaktadır. İstemciyi kurduktan sonra programın maillere erişebilmesi için gerekli ayarları yapmak gerekmektedir. Programın ilgili bölümlerine domain e-mail adresi, kullanıcı adı, şifre, genel ve giden mail sunucularını ve portlarını girmek yeterli olmaktadır. İstemcinin dezavantajı e-maillere her yerden ulaşılabilen web mailin aksine sadece yüklü olduğu cihazdan ulaşılabilir olmasıdır. 

 

Web Mail ya da İstemci, Hangisi Daha İyi?

Her iki yöntemle de kullanıcılar gelen maillere erişebilmekte ve mail gönderebilmektedir. Webmail daha taşınabilir ve her yerden erişilebilirdir. Webmaili kullanmak için gerekli olan tek şey internete bağlı bir cihazdır ancak diğer taraftan istemcilerinde kendine has bazı özellikleri bulunmaktadır. Web mail ile tüm mailler sunucuda saklanmaktadır. Bu nedenle maillere erişmek için kullanılan cihaza zarar gelse dahi maillere erişmek mümkün olmaktadır. Diğer taraftan istemci mailleri yüklü olduğu bilgisayara indirmektedir. Bu mailler başka bir harici depolama alanıda ya da Dropbox gibi bir bulut depolama alanında yedeklenmektedir. Ancak mail yerel cihazda depolandığı için maillere internet bağlantısı olmadan da bağlanmak mümkün olmaktadır. Her ne kadar bu mailleri indirmek için internet bağlantısı gerekli olsa da birkez indirildikten sonra erişim sağlamak için internet bağlantısına ihtiyaç duyulmamaktadır. 

web mail istemci hangisi daha iyi

İstemcinin Başlıca Problemleri

İstemciler farklı bir çalışma yapısına sahip olduğu için bazı farklı problemler ide bulunmaktadır. Webmaillerde neredeyse her birkaç hafta da bir güncelleme yapılabilmektedir. Diğer taraftan istemcilerin bazen aylarca güncellenmediği olmaktadır. İstemcilerin bir diğer problemi ise senkronizasyondur. Bazı sağlayıcılar IMAP kullanmaktadır ve bu çok sayıda cihazın senkronizasyonu için idealdir. Ancak bazı istemciler POP kullanmaktadır ve bu protokol bilgisayarlar arasında senkronizasyonu imkansız hale getirmektedir. Bu nedenle kullanıcılar diğer bilgisayarlardan maillerine erişim sağlamamaktadır. İstemcilerin bir diğer problemi ise yedeklemedir. İstemciler gelen ve gönderilen maillerin hepsini bilgisayarda sakladığı için bir yazılım ya da donanım hatası meydana geldiğinde mailler yedeklenmediyse tüm maillerin kaybedilmesi söz konusu olabilmektedir. 

Kimler Web Mail Kullanmalı?

Web mail ile istemcinin kendi içindeki farklar da farklı kullanım özellikleri sunmaktadır. Bu nedenle web mail bazı kullanıcılar için önemli avantajlar sağlarken bazı kullanıcılar istemci kullanmayı tercih etmektedir. Her hesabı için tek bir gelen kutusu kullanmayı tercih eden kullanıcılar için web mail kullanımı idealdir. Her bir mail hesabına ayrıca giriş yaka gerekmektedir ancak bu sayede farklı hesapların yönetimi daha kolay olmaktadır. Ayrıca okul ya da iş yerinden sağlanan bilgisayarları kullanan kullanıcılar bazen bu cihazlara herhangi bir uygulama yükleyememektedir. Bu durumda da istemci kurmak mümkün olmadığı için web mail kullanılmaktadır. Ayrıca bazı kullanıcılar güvenlik için de web maili tercih etmektedir. Maillerin sağlayıcının sunucuda kalması cihazların bir problem yaşaması durumunda da erişilebilir olması anlamına gelmektedir. Ancak istemcinin kullanıldığında bu durum mümkün olmamaktadır. 

kimler e mail istemcisi kullanmalı

Kimler E-mail İstemcisi Kullanmalı?

Farklı alan adlarından çoklu mail adresi olan kişilerin tüm maillerini tek bir yerden düzenleyebilmesi ya da kullanabilmesi için e-posta istemcisi kullanması gerekmektedir. Bu sayede her bir hesaba ayrı ayrı giriş yapmadan mailleri tek bir yereden yönetmek mümkün olmaktadır. Ayrıca sürekli internet bağlantısı olmayan kişilerde e-mail istemcisi kullanmayı tercih etmektedir. Maillerin istemci tarafından indirilmesi ve yerel depolama alanında saklanması nedeniyle bu maillere erişmek için internet bağlantısına ihtiyaç duyulmamaktadır. İstemci kullanmanın avantajlı olduğu noktalardan bir tanesi de e-mail sağlayıcısının kısıtlı mail alanı sunmasıdır. Kullanıcılar maillerini indirerek ve düzenli olarak yedekleyerek bu kısıtlı alanın kullanımını kolay hale getirmektedir. Ancak mailler indirildikten sonra bu maillerin sunucuda yer kaplamaması için silinmesi gerekmektedir. Mail istemcisinin tercih edildiği bir diğer durum ise Dropbox ya da Cloudapp gibi diğer masaüstü uygulamalarının kullanılmasıdır. Çok sayıda kişinin aynı proje üzerinde çalıştığı durumlarda bu gibi araçlar tercih edilmektedir. Bu araçlar aynı zamanda mailin yedeklenmesini ya da eklentilerinin paylaşılmasını mümkün kılmaktadır.