Content Delivery Network ya da kısaca CDN dünya çapında yerleştirilmiş web server ağıdır. Bu ağ sayesinde internet sitesi içerikleri kullanıcılara daha hızlı bir şekilde ulaştırılmaktadır. Site içeriği kopyalanır ve CDN sunucularında saklanır. Bir kullanıcı internet sitesini ziyaret etmek istediğinde internet sitesinin içeriği o kullanıcıya fiziksel olarak en yakında bulunan CDN sunucusundan içerik gönderilir ve bu sayede internet sitesi hızlı bir şekilde yüklenmiş olur. Bu sayede herbir kullanıcının dünya üzerinde tek bir merkezi bulunan sunucuya erişmesi yerine kendine en yakında bulunan sunucudan siteye erişmesi, internet sitesinin yüklenme performansını gözle görülür bir biçimde değiştirmektedir. Ayrıca internet sitesine gelen trafik farklı sunuculara dağıldığı için aynı zamanda site için gerekli hosting kaynaklarının da daha tasarruflu bir şekilde kullanılmasını sağlamaktadır. 

İnternet Sitesi Neden Hızlı Bir Şekilde Yüklenmeli

Günümüzde internet sitesinin yüklenme hızı kullanıcı deneyimiyle direkt olarak bağlantılı hale geldi. Dünyanın en büyük CDN servisi sağlayıcılarından birisi olan Akamai’nin yaptığı araştırmaya göre bir internet sitesinin yüklenmesi 100 milisaniye geç olduğunda satışlarda %7 düşüş meydana gelmekte. Alışveriş sitelerinin 2 saniye geç yüklenmesi durumunda alışveriş yapmaktan vazgeçenlerin sayısı 2 katına çıkıyor. Mobil kullanıcıların %53’ü bir internet sitesinin yüklenmesi 3 saniyeyi geçtiğinde siteye girmekten vazgeçiyor. Kullanıcıların %28’i geç yüklenen internet sitesini bir daha ziyaret etmiyor. Yine aynı araştırmaya göre optimum yüklenme hızı 1.8 saniye ile 2.7 saniye arasında olması gerekiyor. Kısacası internet sitesi performansı bir e-ticaret sitesinin iflas etmesini ya da başarılı olmasını sağlamaktadır. 

 

cdn nedir

CDN’in Faydaları

Taşınabilir akıllı cihazlar ve uygulama tabanlı internet artık içerik sağlayıcıların ve çevrimiçi mağazaların kullanıcılara daha kolay kullanıma sahip bir arayüz sunmalarını, kullanıcı deneyimini geliştirmelerini sağladı. Günümüzde bir internet sitesinin sadece bir saniye daha geç yüklenmesi kullanıcı etkileşimini %7, sayfa görüntülenmesini %11 ve kullanıcı memnuniyetini %16 düşürmekte. CDN sağlayıcıları kullanıcılara en çok kullanılan arama terimleri, ziyaret saatleri, en çok trafik gelen lokasyonlar gibi ekstra veriler de sunmaktadır. Bu veriler şirketlerin iş modellerini geliştirme, işe yarayan aksiyonları görme ve hangi lokasyonda daha fazla potansiyele sahip olduğunu belirleme gibi önemli stratejiler belirlemelerini sağlamaktadır. Bu veriler ile hem kısa vadeli hem de uzun vadeli planlamalar yapılabilmektedir. 

CDN ve Güvenlik

Teknolojisinin gelişmesi ile beraber sadece siber güvenlik önlemleri daha kapsamlı hale geliyor ancak aynı zamanda siber saldırı yöntemleri de sofistike hal gelmektedir. Bunlardan bir tanesi de DDoS saldırıları. DDoS saldırıları sunucuya aynı anda neredeyse milyonlarca trafik göndererek sunucuyu çökertmeye ve kullanıcıların erişimine kapatmaya yönelik saldırırlardır. Bu saldırılar yüksek miktarda ekonomik kayba neden olabilir, bir şirketin imajını ve saygınlığını önemli olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Yapılan araştırmalara göre DDoS saldırısından sonra şirketin bir çözüme başlaması 10 saat sürmektedir. Saldırının fark edilmesi 4.5 saat ve ek önemlerin alınması 5 saati bulmaktadır. Ortalama bir DDoS saldırısının zararı saatlik 100.000$’a kadar çıkabilmektedir. CDN sunucuları farklı ülkelerde ve farklı veri merkezlerinde bulunduğu için daha güvenli bir ağ sunar. CDN’ler sıradan DDoS saldırılarını bant genişliği ile tolere edebilmektedir. 

cdn faydaları

Çoklu CDN

CDN ağları daha güvenli bir ortam, daha düşük yüklenme süreleri, daha yönetilebilir bir trafik ve daha fazla uptime sınmaktadır. Bu nedenle günümüzde işletmeler için vazgeçilmez servislerden birisi haline gelmiştir. Diğer taraftan son yıllarda multi-CDN ya da Multiple Content Delivery Network gibi seçenekler de ortaya çıkmıştır. Çoklu CDN birden fazla CDN sağlayıcısı ile içerikleri kullanıcılara ulaştırarak performans ve fonkisyonalite gibi alanların geliştirilmesini sağlamaktadır. Bu tarz bir faklılaştırma işletmeler için daha az risk anlamına gelmektedir. CDN sağlayıcıları farklı lokasyonlarda farklı performans sunabilmektedir. Tüm CDN sağlayıcıları güvenilir değildir ve diğerleri ile aynı özellikleri ya da stratejilere sahip değildir. İşlem son derece otomatik bir şekilde gerçekleştiği için CDN sağlayıcıları arasında etkinleştirmek ya da pasifleştirme yapmaya gerek yoktur. Bu nedenle çoklu CDN özellikle e-ticaret alanında önemli fırsatlar sunmaktadır. 

CDN ve İnternet Sitesi Performansını Takip Etme

Content Delivery Network Servisi internet siteleri için mükemmel bir servis. Ancak her marka bu mükemmeliyeti sunmaktan uzak. Bu nedenle internet sitesinin performansını yakından takip etmek gerekmektedir. Sunucu tarafında yapılacak işlemler son kullanıcının veri isteklerini belirlemede ve bu isteklerin ne kadar hızlı bir şekilde gönderildiğini görme konusunda yardımcı olmaktadır. Bunun dışında sentetik izleme yöntemleri de sunucu tarafında yapılan testlerin yanında ek bilgiler sunmaktadır. Dünyanın farklı noktalarından, farklı tarayıcılar ile önceden belirlenmiş veri isteklerinin sunulduğu performans bu şekilde gözlenebilmektedir. Ancak internet sitesinin performansını ölçmenin daha etkili yolu son kullanıcılardan geçmektedir. Bir kısım kullanıcının sayfalara erişmesinin ne kadar sürdüğünü ölçmek aynı zamanda CDN servisinin performansını da belirleme konusunda yardımcı olmaktadır. Performansı ölçmenin en etkili yolu ise siteyi ziyaret eden tüm kullanıcıların performansını ölçmektedir. Gerçek son kullanıcı deneyimi ve CDN performansı Last mile testing adı verilen yöntemlerle öğrenilebilmektedir. Bu testler ile CDN sunucularının son kullanıcıya veriyi ne kadar hızlı ilettiği tam olarak ölçülebilmektedir.