Panel, web hosting sunucusunu yönetmek için gerekli olan web tabanlı bir arayüzdür. Özellikle paylaşımlı hosting seçeneklerinde sektör standartı olarak kabul edilmektedir. cPanel olmadan site sahiplerinin sunucularını yönetebilmeleri için üst düzeyde teknik bilgiye sahip olması gerekmektedir. Ancak cPanel sayesinde günümüzde çok az teknik bilgiye sahip olan kişiler bile grafik arayüzü ile sunucusunu yönetebilir ve internet sitesinin barındırabilmektedir. Kısacası cPanel hosting ve dosya yönetimi aşamalarını anlaşılır hale getiren menüler, linkler ve grafiklerden oluşmaktadır. cPanel  bünyesinde bir internet sitesini barındırmak içni gerekli olan tüm özelliklere sahiptir. cPanel ile dosya organizasyonu, yazılım kurulumu, e-posta hesabı kurulumu, domain ve subdomain oluşturma, veritabanı oluşturma, kullanıcı yönetimi, güvenlik yönetimi ve daha birçok şey yapılabilmektedir.

cpanele nasıl giriş yapılır

cPanel’e Nasıl Giriş Yapılır?

cPanel’e giriş yapmanın birden fazla yolu bulunmaktadır. Bunların başında ise hosting hizmeti aldığınız firmanın internet sitesinden kullanıcı hesabına girmektir. Ancak bunun dışında internet sitenizin adresini kullanarak da cPanel’e giriş yapmak mümkün olmaktadır. Http ile başlayan internet adreslerinin sonuna “:2082”, https ile başlayan internet adreslerinin sonuna “:2083” ekleyerek cPanel giriş ekranına ulaşmak mümkün olmaktadır. Bu ekranda yer alan kullanıcı adı ve şifre kısmına hosting sağlayıcısı tarafından verilen bilgiler girilmelidir. Hosting firmaları genellikler bu giriş bilgilerini mail olarak göndermektedir. Bu giriş bilgilerini ayrıca limonhost’un 7/24 müşteri desteğinden alabilmek mümkün olmaktadır. cPanel kullanıcısının bilgileri daha sonra değiştirilebilmektedir. 

cPanel Arayüzü

cPanel arayüzü oldukça kolay bir kullanım sunmaktadır. Ancak bu arayüz her hosting firmasında aynı olmayabilir; çünkü hosting firmaları cPanel üzerinde çeşitli değişliklik yapabilmektedir. Yine de temelde menülerin ve alt menülerin lokasyonları pek değişmemektedir. cPanel’de ilgili özellikler bir araya getirilmiş ve bir başlık altında toplanmıştır. Bu başlıklar Dosyalar, Veritabanları, Alan Adları, E-Posta, İstatistikler, Güvenlik, Yazılım, Gelişmiş, Seçenekler ve Uygulamalar olmak üzere 10 tanedir. Bunların altında ise genel bilgiler ve diğer istatistikler bölümü yer almaktadır. Bu ana başlıkların altında ise ilgili alt menüler yer almaktadır. Kullanıcılar bu alt menülere girerek istedikleri değişiklikleri kolay bir şekilde yapabilmektedir. Daha sonra yönetici tarafından eklenen kullanıcıların bazı menülere ve bölümlere erişmesi engellenebilmektedir. Bu durumda kullanıcılar sadece kendilerine erişim izni verilmiş kısımlarda değişiklik yapabilmektedir. 

cpanel arayüzü

cPanel ile En Sık Yapılan İşlemler

cPanel’de bazı çok önemli işlemler birkaç kolay adımla gerçekleştirilebilmektedir. Bu sayede kullanacılara önemli bir kullanım kolaylığı sağlamaktadır. cPanel ile en sık yapılan işlemlerden bazıları WordPress kurma, e-posta hesabı oluşturma, yeni domain ya da subdomain ekleme, site yedeği alma gibi son derece gerekli işlemlerdir. 

cPanel ile WordPress Kurmak

cPanel üzerinden WordPress, Drupal, Joomla gibi popüler CMS platformlarını kurmak mümkün olmaktadır. Bu platformların simgelerine tıklayarak kuruluma başlamak mümkün olmaktadır. WordPress simgesine tıkladıktan sonra gelen ekranda hangi protokolün, hangi domainin kullanılacağı ve dizinin ne olacağı seçilir ve site ayarları yapılmaktadır. Bunun dışında sitenin veritabanı ve veritabanı kullanıcısı bilgileri girilmelidir. Daha sonrasında ise bir WordPress kullanıcısı oluşturularak kurulum tamamlanmaktadır. 

cPanel ile E-Posta Hesabı Oluşturmak

Kullanıcılar alan isimlerinin uzantısına sahip mail adresi alabilmektedir. Bunun için cPanel’e giriş yaptıktan sonra E-Posta bölümünde yer alan E-Posta hesaplarına girmek ve kurulum yapmak gerekmektedir. Bu alanda yapılan işlem bir e-posta hesabı oluşturmaktır. Kullanıcı adı ve şifre girildikten sonra istenirse mail kutusuna kota eklenebilmektedir. Oluşturulan bu e-posta hesabına cPanel’i kullanarak webmailden giriş yapılabilmektedir. Ayrıca kullanıcılar bu mail hesabına bir mail istemcisinde de problemsiz bir şekilde erişebilmektedir. 

Yeni Domain ve Subdomain Ekleme

cPanel, Addon ve Subdomain olmak üzere iki farklı domain ekleme türüne izin vermektedir. Bu işlemler cPanel’de Alan Adları bölümünden yapılmaktadır. Subdomain blog.site.com ya da site.com/blog şeklinde eklenebilmektedir.

cPanel ile Dosya Yöneticisini Kullanma

Sitenin dizinine dosya yüklemek için akla ilk gelen yöntem genellikle FTP istemcisi kullanmaktadır. Ancak cPanel de dosya yönetimi için web tabanlı bir dosya yöneticisi sunmaktadır. Dosyalar bölümünde yer alan Dosya Yöneticisini kullanarak dosya yüklemek, indirmek ya da değişiklik yapmak mümkün olmaktadır. Bu kısmın sol tarafında dizin ağacı, orta bölümünde o dizinde yer alan dosya ya da klasörler bulunmaktadır. Üst bölümde ise Dosya yükleme, indirme ya da düzenleme gibi araçlar yer almaktadır. Bu araçlar sayesinde dosyalarda değişiklik yapılabilmektedir.

cPanel ile Site Yedekleme

İnternet sitesinin yedeğini almak son derece önemlidir. Bu sayede yaşanacak bir problemde veri kaybını minimuma indirmek mümkün olmaktadır. İnternet sitesinin yedeğini almanın farklı yöntemleri bulunmaktadır ve bunlardan bir tanesi de cPanel kullanmaktır. Bunun için Dosyalar bölümünde yer alan Yedekleme Sihirbazına girmek yeterlidir. Buradan yedeklemeyi seçmek, yedekleme türünü seçmek ve alınan yedeğin saklanacağı bölümü seçmek yeterli olmaktadır. Ayrıca alınan yedekler daha sonra geri yüklenmek istendiğinde bu işlem yine Yedekleme Sihirbazı ile yapılabilmektedir.