E-mail marketing hizmet ya da ürünleri ön plana çıkarmak ya da müşteriler ile ilişkileri geliştirmek için e-posta yollama yoluyla yapılan pazarlama çalışmalarıdır. Müşteri sorularına cevap ya da işlem doğrulama dışında müşterilere gönderilen e-maillerin büyük bir çoğunluğu pazarlama amaçlıdır ve e-mail marketing çalışması olarak kabul edilmektedir. İnternet siteleri, sosyal medya, blog ve daha fazlası ile beraber e-mail marketing internet pazarlamasının önemli yöntemlerinden biri olarak kabul edilmektedir. E-marketing içerisinde şirket hakkında yeni bilgileri içeren bültenler, indirim bilgileri ya da müşterilere özel kampanyalar gibi önemli duyurular yapılmaktadır. Günümüzde yaşanan bir doğal afet sonucu paylaşılan genel bir mesaj ya da şirketle ilgili yapılan bir değişiklik bilgisinin müşterilere e-posta ile sunulması da e-mail marketing çalışmaları içerisinde yer almaktadır.
E-Mail Marketing Nedir?
İlk e-mail 1971 yılında gönderilmiştir. Bu sene 50. yılını kutlayan bu teknoloji hala daha internet dünyasında önemini korumaktadır. Pazarlama amaçlı ilk e-mail ise 1971 yılında Gary Thuerk tarafından şirketinin sattığı bilgisayarlar hakkında bilgi veren bir maildir ve 400 kişiye gönderilmiştir. Bu mail aynı zamanda ilk spam mail olarak da kabul edilmektedir. Günümüzde neredeyse 3 milyara yakın mail kullanıcısı bulunmaktadır. Bu da satılan ürün ya da hizmetleri ön plana çıkarmak için e-mail teknolojisini önemli bir platform haline getirmektedir. Yapılan araştırmalara göre son 10 yılda yatırım geri dönüşü en yüksek olan pazarlama yöntemi e-mail marketing’dir. Son 10 yılda doğru bir pazarlama stratejisi ile e-mail marketing için harcanan her 1$’ın geri dönüşü ortalama 38$ olmaktadır. Üstelik son yıllarda bu miktar 42$’a kadar çıkabilmektedir. Bunu yakalamak için doğru stratejileri belirlemek ve bunları hatasız bir şekilde uygulamak gerekmektedir. E-mail marketing doğru bir şekilde yapıldığında işletmeler müşterilerini kendilerine bağlamaktadır. Ancak yanlış bir şekilde yapılması da bu müşterilerin markadan uzaklaşmasına neden olmaktadır.
E-Mail Marketing Ne İşe Yarar?
E-mail marketing bir işletmenin ya da markanın potansiyel müşterilerine satış yapmayı ve müşterileri de markanın takipçisi haline getirmeye yaramaktadır. Her ne kadar sosyal medya çağında e-mail biraz eski kalmış gibi gözükse de aslında satın alım kararlarında e-mail’i göz önünde bulundurma oranı %59’dur. 2019 yılında yapılan araştırmaya göre e-ticaret sitelerinde yapılan 1 milyarlık alışveriş oturumunda e-mail marketing’in payı %2.3’ken bu oran sosyal medyada %1’dir. Sosyal medyada paylaşılan gönderiler diğer gönderiler arasında kaybolabilmektedir. Bu nedenle kullanıcılara erişme şansı daha düşüktür. Ancak e-posta kullanıcı tarafından gelen kutusunda okunmayı bekler ve kullanıcı tarafından silininceye kadar okunmaz. Pazarlama stratejileri her seferinde daha az bütçe ile daha çok geri dönüşü sağlamaya yönelik geliştirilmektedir. Bunun için de hedef kitleyi doğru bir şekilde belirlemek ve onlarla kişiselleştirilmiş şekilde iletişime geçmek gerekmektedir.
E-Mail Marketing Avantajları Nelerdir?
E-mail marketing’in bu kadar başarılı olmasının sebeplerinin başında diğer yöntemlere göre sağladığı avantajlar gelmektedir.
Uygun maliyetli: E-mail marketing diğer yöntemlere göre daha uygun maliyetlidir. Reklam ücreti, basım ücreti ya da medya alanı gibi maliyetler bulunmamaktadır.
Kullanıcı izni: E-mail marketing için kullanılan mail listeleri kullanıcı izinleriyle oluşturulmaktadır. Kısacası kullanıcılar firmanın kendisinden bilgi almayı onaylamaktadır.
Ölçeklendirilebilir: Pazarlama stratejisi ihtiyaca göre değişiklik gösterebilmektedir. Bazı durumlarda hedeflenmiş kısa bir kullanıcı listesine bilgi göndermek gerekirken bazı durumlarda uzun mail listelerine tanıtım maili gönderilebilmektedir.
Ölçülebilir: Web analiz yazılımları sayesinde pazarlama stratejisinin başarısını değerlendirmek mümkün olmaktadır. Farklı içerikleri, konu başlıklarını ve tasarımları karşılaştırarak hangisinin daha etkili olduğunu görmek mümkün olmaktadır.
Doğa Dostu: E-mail marketing çevre için çok daha iyidir. Herhangi bir şekilde basılı bir bülten olmadığı için doğa dostu bir yöntem olarak kabul edilmektedir.
E-Mail Marketing Dezavantajları Nelerdir?
Pazarlamanın her alanında olduğu gibi e-mail marketing’inde bazı dezavantajları bulunmaktadır. Bu dezavantajlar pazarlama stratejilerini oluşturulurken mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.
Spam: E-mail marketing’in en büyük dezavantajlarının başında spam ve spam filtreleri gelmektedir. Spam kullanıcıları rahatsız eden maillerdir. Pazarlama stratejisi doğru bir şekilde yapılmadığında kullanıcılar gönderilen mailler ile ilgilenmedikleri için bunları silebilir ya da listeden çıkmayı tercih edebilmektedir.
Ulaşmayan mailler: Kötü hazırlanmış mailler gelen kutusuna ulaşamayabilmektedir. E-mail içeriğinde ya da başlığında spam anahtar kelimelerin kullanılması, ÜCRETSİZ, Şimdi Tıkla gibi terimlerin kullanılması mail sağlayıcı ya da internet servis sağlayıcının spam filtrelerine takılabilmektedir.
Tasarım Problemleri: Pazarlama için kullanılacak olan maillerin oldukça dikkatli bir şekilde tasarlanması gerekmektedir. Günümüzde maillerin büyük bir kısmı akıllı telefon ya da tablet gibi farklı ekran boyutlarına sahip cihazlardan açılmaktadır. Tüm ekranda düzgün gözükmeyen tasarıma sahip mailler kullanıcıları rahatsız etmekte ve markadan soğutabilmektedir.
E-Mail Marketing Nasıl Yapılır?
E-mail marketing yaparken dikkat edilmesi gereken bazı şeyler bulunmaktadır. Bunlardan bazıları kanunlar çerçevesinde düzenlenmiştir. Mail gönderilecek olan kullanıcıların mail adreslerini kendi rızaları ile vermesi gerekmektedir. Ülkemizde yer alan KVKK düzenlenmesi ve Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ile yasal çerçeveler oluşturulmuştur. Oluşan kullanıcı listesi ile beraber bir e-mail servis sağlayıcı sayesinde e-mail marketing kampanyalarına başlamak mümkün olmaktadır. Servis sağlayıcı ile farklı stratejiler oluşturmak, bu stratejileri farklı günlerde ve saatlerde kullanıma sokmak başarılı bir marketing stratejisi için son derece önemlidir. Mail servis sağlayıcıları sundukları çeşitli otomasyon araçları ile bu stratejileri sürekli olarak çalışır halde tutmak son derece kolaydır.