İlk başta yanlış bir karar vererek aldığınız sunucu hizmetinden memnun olmayabilir ya da artık kullandığınız sunucu yeterli gelmeyebilir. Bu durumda sunucu değişikliğine gitmeniz gerekmektedir. Ancak bu süreç son derece zorlu ve sinir bozucu olabilir. Bu işlem genellikle zaman alan bir süreçtir ancak öncesinde iyi bir şekilde hazırlanarak sunucu değiştirme sürecini problemsiz bir şekilde atlatmak mümkün. Bunun yanında bir de colocation adı verilen fiziksel sunucunun yer değiştirmesi vardır. Bu süreç migration’dan çok daha farklı bir süreçtir. Bu nedenle yapılması gereken bazı şeyler de değişiklik göstermektedir.

Sunucu Değiştirme Nasıl Planlanır?

Sunucu değiştirirken sizin elinizde olan ve olmayan şeyler bulunmaktadır. Harici DNS sistemleri gibi üçüncü partilere bağlı durumlar, yeni ortamların test edilmesi, özellikle büyük verilerin söz konusu olduğu durumlarda veri kaybı yaşamamak için doğrulama yapmak. Uygulamaların yeni versiyonlarının yeni depolama alanlarında kontrol edilmesi ve hatalardan kaçınmak için sürecin olabildiğince otomatik hale getirilmesi mutlaka yapılmalıdır. Tüm bunları tamamladıktan sonra taşıma işlemini adım adım mı yoksa tek seferde tüm taşıma işlemini gerçekleştirmek mi ona karar vermek gerecek. Her iki yönteminde birbirine karşı önemli avantajları ve dezavantajları bulunuyor. Bunları göz önünde bulundurarak karar vermesi her zaman için en doğrusu. 

Sunucu Değiştirme

Adım Adım Taşıma

Eğer taşınma için kısıtlı bir süre yoksa internet sitelerini teker teker taşımak daha esnek bir yaklaşım olmaktadır. Ancak bu adımı tamamlamak çok daha uzun sürmektedir. Bu yöntemle her seferinde detaylı testler yapmak mümkün olmaktadır. Bir diğer avantaj ise bir siteyi taşınırken yapılan hata diğer siteleri taşınırken yapılmamaktadır. Bu taşımada işlemin sitelerin hepsi aynı anda erişime kapanmamış olur. Bunu yaparken dikkat edilmesi gereken her site için yapılması gerekenlerin aynı olmasından dolayı bir adımın atlanmaması. Adım adım taşıma her ne kadar uzun bir zaman alsa da güvenli bir taşıma olduğu için sık tercih edilmektedir. 

Tek Seferde Taşıma

Bu seçenekte yeni sunucuya taşınması gereken her şey tek seferde taşınmaktadır. Bu şekilde taşınma işlemi adım adım taşınmaya göre çok daha kısa sürmektedir. Tüm verilerin tek seferde taşınması göz korkutucu olabilmektedir. Özellikle aynı sunucuda birden fazla internet sitesi bulunanlar için tehlikeli bir süreç olabilir. Özellikle taşınmanın bir son tarihi varsa genellikle tek seferde tüm bilgiler taşınmaktadır. Bu genellikle aynı hosting firmasında farklı bir sunucu hizmetine geçerken tercih edilmektedir. Çünkü bu şekilde aynı IP adresini kullanırken aynı zamanda DNS seviyesinde gecikme yaşama ya da iletme hatalarını yaşama riski minimuma inmektedir. Genel olarak bakıldığında tek seferde tüm bilgileri taşıma, adım adım taşıma işleminden çok daha riskli olmaktadır. Çünkü meydana gelebilecek bir hata tüm verileri etkilemektedir.

Erişime Kapanma Süresi

Sunucu değiştirirken ilk göz önünde bulundurulması gereken nokta sunucuda yer alan internet sitesinin, uygulamanın ya da diğer yazılımların ne kadar süre ile erişime kapalı kalacağıdır. Bu süreyi kısa tutmak özellikle çok ziyaret edilen bir internet sitesi gibi bazı durumlarda oldukça zor olabilmektedir. Sunucuyu değiştirirken özellikle DNS değiştirmek zorunda kalındığı durumlarda detaylı bir yapılacaklar listesi hazırlamak gerekmektedir. Bu işleme başlamadan önce veriyi ne kadar hızlı bir şekilde taşıyabilirsiniz, sunucular arasında veri tutarsızlığı varsa neler yapmalısınız, DNS duyurusu internet sitenizi nasıl etkiler ve erişime kapalı kalma süresini nasıl düşürebilirsiniz bunları göz önünde bulundurmanız gerekir. 

Veri Tutarlılığı

Veri Tutarlılığı

Erişim kısıtlılığı süresini düşürmek kadar önemli bir diğer noktada veri tutarlılığıdır. Sunucu değişimi esnasında blog gönderilerinin, forum mesajlarının ya da e-ticaret siteleri için siparişlerin bir anda ortadan kalkması istenebilecek en son şeylerden bir tanesidir. Taşıma sırasında web tabanlı bir iletişim formunun “Gönder” butonu eski sunucunun e-posta sisteminde kaldığında bir daha hiç buradan mail alamayabilirsiniz. Bunun için sunucu değiştirmeden önce sunucular arasında tutarlı olması gereken verileri, iki sunucu arasında senkronize edilebilecek verileri, herhangi bir veriyi tekrar senkronize ederken geçecek süreyi ve her iki sunucuda yer alan verileri karşılaştırmayı sağlayacak araçları hazırlamanız gerekmektedir. Yeni sunucu ancak eski sunucunun birebir kopyası haline geldikten sonra taşınma işlemi tamamlanmış demektedir. 

Colocation İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sunucu değiştirme her zaman bir sunucudan diğer bir sunucuya geçmek değildir. Colocation kendinizin sahip olduğu sunucuyu bir hosting firmasında ya da colocation hizmeti veren bir firmada barındırmaktır. Hosting firması burada kullanıcılara fiziksel sunucu haricinde güvenlik, soğutma ve bağlantı gibi diğer hizmetleri vermektedir. Colocation için bir firmada dikkat etmeniz gereken bazı şeyler bulunmaktadır. Bunların başında güç gelmektedir. Firmalar genellikle colocation ücretlerine güç giderlerini de dahil etmektedir. Bunun yanı sıra sunulan ağ hizmeti de önemlidir. Düşük gecikmeli hizmeti seçmek her zaman en önemlisidir. Son olarak dikkat edilmesi gereken şey ise destektir. Sunucunun size ait olması her şeyin sizin tarafından yapılması gerektiği anlamına gelmemektedir. Bu nedenle colocation hizmeti almadan önce hangi destek seçeneklerine sahip olacağınızı göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.