2020 yılında yaşanan pandamı ile beraber aslında birçok işin evden çalışılarak yapılabileceği bir kez daha anlaşıldı. Dünyanın en popüler sosyal medya platformlarından birisi olarak kabul edilen Twitter bundan sonra bütün çalışanlarının evden çalışacağını ve bir de ofis kullanmayacaklarını açıkladı. Ayrıca birçok silikon vadisi şirketi de 2021 yılının sonuna kadar çalışmalarına evden devam edecek. Bunun yapılabilir olduğunu gören firmalar evden çalışmayı tercih ediyor. Çünkü  iş verimliliğini düşürmeden uzaktan birlikte çalışmayı sağlayacak araçlar günümüzde yeterli ve bunu mümkün kılıyor. Amazon WorkDocs, Amazon Chime, Amazon WorkSpaces, Google GSuite, Microsoft Teams günümüzde en bilinen ve en çok tercih edilen örneklerden bazıları. 

Amazon WorkSpaces

Amazon WorkSpaces kullanıcılara uzak masaüstü sağlıyor. Hizmet Olarak Masaüstü (DaaS) olarak kabul edilen servis ile dünyanın herhangi bir yerindeki kişiye kullanıcı açmak ve bir masaüstü sağlamak mümkün olmaktadır. Bunun önemli yanı ise şirketlerin artık uzaktan çalışan çalışanları için bilgisayar sağlamak zorunda kalmaması. Ayrıca bilgisayarların bakım masrafları da bu şekilde ortadan kalkmaktadır. Amazon WorkSpaces kullanıcılara kısa süre içerisinde Windows yada Linux masaüstü sağlamaktadır. Ayrıca bunu birkaç yüzden birkaç bine çıkarmak da çok zor olmamaktadır. Amazon WorkSpaces aynı zamanda yazılım geliştiren ve geliştirdikleri yazılımı farklı işletim sistemlerinde, servis paketlerinde ya da sürümlerinde ve farklı yamalarda denemek isteyenler tarafından da oldukça sık kullanılan bir servistir.

 

Amazon WorkSpaces

Böyle bir hizmet ile bilgisayar tedarik etme, dağıtma ve bakım giderleri gibi giderler ortadan kalkmaktadır ve bu da maliyetlerin önemli ölçüde düşmesi anlamına gelmektedir. Diğer taraftan bu hizmet Amazon Virtual Private Network ile dağıtılmaktadır. Şifrelenmiş bu ortam sayesinde bulut masaüstünde kullanılan veriler de daima güvende tutulmaktadır. WorkSpaces’in bir diğer avantajı ise birçok platformdan bulut masaüstüne erişim sağlamayı mümkün kılmasıdır. Windows ve Mac uygulamalarının yanı sıra iPad, Kindle Fire, Android tablet ya da Chromebook gibi birçok farklı cihazla beraber Firefox ve Chrome tarayıcılarından masaüstünde çalışmaya imkan sağlamaktadır. Üstelik Amazon WorkSpaces Spaces için aylık ve kullandıkça öde gibi farklı seçenekler bulunmaktadır. 

Amazon WorkDocs

Amazon WorkDocs, ekipleri için oluşturulmuş bir çalışma ortamıdır. Bu ortamda görsel, metin, ses, kod dosyaları gibi birçok dosyaların saklanmasını, paylaşılmasını, organize edilmesini ve oluşturulmasını sağlamaktadır. WorkDocs içerisinde yer alan Microsoft Office uygulamaları sayesinde Office dosyaları oluşturularak bu dosyalar üzerinde ortak çalışmalar yapılabilmektedir. Verilerin hepsi Amazon’un AWS servisi sunucularında saklandığı için bu verilere internete bağlı herhangi bir bilgisayar, tablet ya da akıllı telefondan erişim sağlamak mümkün olmaktadır. WorkDocs ortamında saklanan ve oluşturulan dosyalar anında senkronize olmaktadır ve her zaman güncel şekilde saklanmaktadır. Bu platform aynı zamanda şirketlerin dosyaları için güvenli bir ortam sağlamaktadır. Amazon WorkDocs ile birden fazla kişinin aynı dosya ya da klasör üzerinde erişim sağlaması ve çalışabilmesi aynı zamanda verimliliği de arttırmaktadır. 

Amazon WorkDocs

WorkDocs uygulaması işletmeler için büyük sunucu ya da NAS cihazı gibi ihtiyaçları ortadan kaldırarak maliyetlerde önemli bir düşüş elde edilmesini sağlamaktadır. Masaüstü uygulaması sayesinde Windows ya da Mac cihazların arama özelliğini kullanarak buluttaki spesifik bir dosyayı direkt olarak çağırmak ve bilgisayarın gezginin de görüntülemek mümkün olmaktadır. Bu sayede bilgisayarların yerel disk alanından da bir tasarruf edilmektedir. Dosya paylaşımı oluşturma ve senkronizasyonu gibi ekip çalışmasına yönelik özelliklerden bir diğeri de Etkinlik Akışıdır. Bu özellik sayesinde hangi klasörde ya da dosyada değişiklik yapılmış ya da bu değişikliği kim yapmış görebilmek mümkün olmaktadır. Ayrıca dosya içerisinde yorum ekleme, vurgulama ya da geri bildirim isteme gibi yönetimsel araçlar da yer almaktadır. 

Amazon Chime

Amazon Web Services tarafından sunulan uzaktan çalışma araçlarından bir tanesi de Amazon Chime. Amazon Chime tek bir uygulama ile toplantı yapma, sohbet etme ve telefonla işletme içi veya dışı çağrılar yapmaya yarayan bir servis. Ancak bu özellik görüntülü iletişim sunan anlık mesajlaşma uygulamalarından çok daha gelişmiş bir servis. Geliştiricilere ve BT çalışanlarına sunulan Amazon Chime SDK sayesinde şirketin kendi uygulaması ile de sesli ve görüntülü arama ile beraber aynı zamanda ekran paylaşımı gibi özellikler de kullanılabilmektedir. Bulut tabanlı telefon sistemleri şirketi içi iletişimi uzaktan çalışanlara getirme konusunda düşük maliyetli ve efektif çözümlerin başında gelmektedir. 

Amazon Chime

Servisle sunulan Voice Connector sayesinde ses trafiği internet üzerinden yönlendirilmektedir. Ayrıca kolay ölçeklendirilebilir olması ile kullanıcı sayısı çok kısa sürede değiştirilebilmektedir. Tüm iletişimin tek bir uygulama içerisinden yapılması ve ekstra uygulamalar arasında geçiş yapılmaması çalışma verimini de olumlu yönde etkilemektedir. Ayrıca tüm bu iletişim güvenli sunucular üzerinden gerçekleşmektedir. Kullandıkça öde yöntemi sayesinde aşırı harcama yapmadan Amazon Chime özeliklerini kullanmak mümkün olmaktadır. Masaüstü ve dosya ortamı ile beraber iletişimin de bulut üzerinden gerçekleştirilmesi işletmelere maliyetlerin düşmesi ve verimliliğin artması konusunda önemli avantajlar sağlamaktadır.