Web sitenizin hitlerinde ani bir artış söz konusuysa, bu her zaman iyiye işaret olmayabilir. Sitenizin daha büyük bir kitleye ulaşabilmesi ve arama motorlarında üst sıralara çıkması için organik hite ihtiyacı var. Ancak spam kaynaklarından gelen trafik bazen büyük boyutlara ulaşabilir ve verileri yanlış yorumlamanıza sebep olur.

Spam trafik, verileri yanlış yorumlamanıza sebep olacağı gibi web sitenizin arama motorlarındaki yerinin yükselmesine de engel olacaktır. Siteniz herhangi bir sebepten ötürü spam kaynaklarının hedefi olabilir, dolayısıyla bu durumu engellemek için önce hitlerinizdeki artışın spam olup olmadığını anlamanız, daha sonra bu trafiği engelleyerek sitenizi yalnızca organik trafiğin ulaşabileceği hâle getirmeniz gerekir.

Spam Trafik Nasıl Anlaşılır?

Google Analytics, sitenize gelen hitleri analiz etmek ve ziyaretçilerin hangi kaynaktan geldiğini anlamak için oldukça iyi bir uygulama. Sitenizi bu sistem üzerinde analiz ederek aniden artan trafiğin spam olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Daha sonra bu trafik kaynaklarını filitreleyerek sitenizdeki spam trafiği tamamen durdurabilir ya da azaltabilirsiniz

Bunun için Analytics’te sitenizi inceletirken “secondary dimension” kısmına sitenizin adını yazmanız gerekir. Spam trafikler, genellikle ABD kaynaklı web sitelerinden yapılır. Event-tracking, Free Social Buttons gibi sitelerden gelen trafiklerin tamamı spam’dir. Bu sitelerin “hostname” kısmında genellikle “not set” yazar. Eğer siteniz bu kaynaklardan trafik alıyorsa ve hitler birdenbire artmışsa spam trafiğe maruz kaldığınızdan emin olabilirsiniz.

Engellemek İçin Ne Yapmalıyım?

Spam kaynakların sitenize ulaşmasını engellemek için kesin bir yol söz konusu değil. Nitekim bir kaynağı engelleseniz bile trafik başka kaynaklardan gelmeye devam edecektir. Ancak bu kaynaklardan gelen trafiğin veri olarak işlenmesini engelleyebilir ve sitenizin yalnızca organik hitler üzerinden değerlendirilmesini sağlayarak doğru veriler elde edebilirsiniz.

Bunun için hostname kısmında “not set” yazılan kaynaklardan gelen trafiğin veri olarak işlenmesini engellemeniz yeterli olacaktır. Google Analytics’te yer alan “Hostname Filter”ı kullanarak söz konusu kaynakları tamamen engellemeniz mümkündür. Bu engelleme işlemini yaptığınızda spam kaynaklardan gelen trafiğin veri olarak işlenmesini önlemiş olursunuz. Bu şekilde sitenizin ne kadar ziyaretçiye ulaştığını doğru bir biçimde görebilirsiniz.