C-panel, web sitesi yönetiminde en çok tercih edilen uygulamalar arasında yer alıyor. Kolay ve gelişmiş bir kullanıma sahip olan C-panel ile web sitenizi yönetebilir, dosya ekleyebilir, eğer katalog sayfanız varsa ürün ve hizmetleri ekleyerek fiyatlandırabilir  ve birçok işi yönetim panelinden yapabilirsiniz. C-panel kullanmayı öğrenerek kişisel ve kurumsal web sitelerinizi kolaylıkla yönetebilirsiniz.

C-Panel Nedir?

Sistemin özelliklerini ve C-Panel nasıl kullanılır sorusunu açıklayabilmek için “yönetim paneli”nin ne olduğunu bilmek gerekiyor. Her web sitesinin bir hostingi vardır ve hosting sitenin yayında olmasını sağlayan temel unsurdur. Bir bakımdan “sitenin kalbi” de denilebilir. Hostingi yönetebilmek için ise veritabanlarına erişerek sitede kullanımını sağlayacak, e-mail, dosya yönetimi, yedekleme, kurulum gibi işlemlerin yürütülebileceği bir panel gerekir. C-panel de bir yönetim panelidir.

C-panel’in temel özelliği, temel bir web tasarım bilgisiyle kolaylıkla kullanılabilecek bir panel olmasıdır. Ayrıca Türkçe dil desteğine sahip olan bir hosting paneli olduğunu da belirtmek gerekir. C-panel ile web sitenizi kolaylıkla yönetebilir ve yayınlayabilirsiniz.

Nasıl Kullanılır?

C-panel sistemini kullanabilmeniz için, hosting paketinde olması gerekir. Hosting satın aldığınız firma, size kullanıcı adı ve şifre ile birlikte bir IP bloğu verecektir. C-panel, bu numara üzerinden çalışır. Kullanıcı adınızı ve şifrenizi girerek yönetim paneline erişebilir ve sitenizi buradan yönetmeye başlayabilirsiniz.

C-panel, kullanıcı dostu bir arayüze sahiptir. Prefences/Chance Language yolunu izleyerek sistemi Türkçe’ye çevirebilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz.

Cpanel Özellikleri

C-Panel, gelişmiş bir dosya yönetim sistemine sahiptir. Buradaki dosya yöneticisi sayesinde Filezilla gibi FTP programlarına gerek duymadan dosyalarınızı transfer edebilirsiniz. Site eklentileri için bu transfer programını kullanabilirsiniz.

E-mail hesaplarınızı sistemde yer alan “posta” bölümünden takip edebilir ve sınırsız olarak kullanabilirsiniz. Bununla birlikte e-maillerinizi Outlook Express ile yapılandırmanız ve masaüstünde görüntülemeniz de mümkündür. Box Trapper ve Spam Assassin gibi uygulamalarla maillerinizi filtreleyebilirsiniz. Ayrıca “Import Adresses” özelliği sayesinde herhangi bir Excel dosyasında bulunan mail adreslerini aktarabilirsiniz.

C-panel ile sitenize canlı destek hattı ekleyebilirsiniz. Buraya gelen mesajları chat kutusu ya da e-mail üzerinden görüntüleyebilir ve yanıtlayabilirsiniz.

Güvenlikli bir fatura sistemi oluşturmak için de C-Panel’i tercih edebilirsiniz. Paneldeki “billing system” ile fatura – ödeme takibi oluşturulabilir ve siteniz üzerinden satın alınan ürünlerin ödemelerini takip edebilirsiniz. Ayrıca C-Panel SSL ve SET gibi güvenlik protokollerini de desteklemektedir.