MySQL dünya en popüler veritabanı yönetim uygulamarının başında geliyor. Günümüzde milyonlarca internet sitesi veritabanı olarak MySQL kullanıyor. Ayrıca WordPress ve OpenCart gibi birçok içerik yönetim sistemleri de MySQL ile birlikte çalışıyor. Söz konusu internet sitesi ya da mobil uygulama gibi sunucuda çalışan bir yazılım olduğunda veritabanı yedeği almak en hassas konuların başında yedek alma geliyor. Limonhost.net’in sunduğu cPanel yönetim paneli üzerinden yedek alma ve yedekten geri yükleme işlemleri kolay bir şekilde gerçekleştiriliyor.

Yedekleme Yapma

Veritabanı yedeği almak ya da yedekten geri yükleme yapmak için ilk olarak cPanel hesabınıza giriş yapmanız gerekiyor. Bunu example.com/cpanel linkinde example.com yerine kendi internet adresinizi yazarak girebilirsiniz. Buradan cPanel kullanıcı adı ve şifrenizi girdikten sonra hesabınıza giriş yapabilirsiniz.

cPanel’e giriş yaptıktan sonra en üstte yer alan “Dosyalar” başlığı altından “Yedekleme” kısmına girmeniz gerekmektedir. Bu bölümden MySQL yedeğinin yanı sıra Tam Yedekleme, Hesap Yedeklemeleri, Giriş Dizini Yedeği, E-Posta İleticileri ve Filtreleri yedeği alabilir ya da aldığınız yedeği geri yükleyebilirsiniz.

Bir MySQL Veritabanı Yedeği İndir başlığı altından yedek almak istediğiniz veritabanına tıkladığınızda size yedeğin nereye indirileceğini soran tarayıcı indirme yöneticisi açılmaktadır. Buradan isterseniz yedeğinizin adını değiştirebilirsiniz. İndirme işlemi tamamlandığında veritabanı yedeğinizi almış olursunuz.

Yedeklemeden Geri Yükleme

MySQL yedeğini geri yükleme de tıpkı yedek alma gibi son derece kolay bir işlemdir. Yedekten geri yükleme işlemi de yedek alma ile aynı yerden yapılmaktadır. cPanel hesabına giriş yaptıktan sonra “Dosyalar” başlığı altında yer alan “Yedekleme” kısmına girdikten sonra gelen sayfada Bir MySQL Veritabanı Yedeklemesini Geri Yükle bölümü bulunmaktadır. Burada yer alan “Dosyayı Seçin” butonuna tıkladıktan sonra gelen ekrandan aldığınız yedeği seçmeniz gerekmektedir. Dosya seçildikten sonra “Dosyayı Seçin” butonunun altına gelen “Yükle” butonuna basmak yeterli olmaktadır. Herhangi bir hata çıkmadığı takdirde yedekten geri yükleme işlemi tamamlandığında ekrana yüklemenin tamamlandığını gösteren bir mesaj çıkmaktadır.

veritabanı

cPanel Yedekleme Sihirbazı ile Yedekleme

cPanel içerisinde yer alan Yedekleme Sihirbazı da MySQL veritabanı yedeğini alma ya da yedekten geri yükleme olanağı sağlamaktadır. Dosyalar başlığı altında yer alan Yedekleme Sihirbazına girdikten sonra Back Up butonuna tıklayarak gelen ekrandaki Kısmi Yedeklemeyi Seç bölümünden MySQL veritabanlarını seçebilirsiniz. Dosyanız hazır olduğunda ise karşınıza indirme butonu çıkmaktadır.

Yedekten geri yükleme işlemi ise yine Yedekleme Sihirbazı içerisinde yer alan Geri Yükle bölümünden yapılmaktadır. Geri Yükle butonuna tıkladıktan sonra gelen ekrandan MySQL Veritabanları bölümünü seçerek daha önceden indirmiş olduğunuz yedekleri geri yükleyebilirsiniz. Her iki yöntemde aynı şekilde çalışmaktadır ve hiçbir farkı bulunmaktadır. SSH terminalinden sunucuya bağlanarak da veritabanı yedeği almak mümkündür ancak bu işlem günlük kullanıcılar için karmaşık bir yöntemdir ve belirli bir kodlama bilgisi gerektirmektedir. Bunun yerine cPanel’in bünyesinde yer alan Yedekleme ve Yedekleme Sihirbazı gibi özellikler günlük kullanıcıların son derece kolay bir şekilde yedek almasını ya da yedekten geri yükleme yapmasını sağlamaktadır.

Veritabanı Yedekleri için Bilinmesi Gerekenler

MySQL veritabanı yedeği alırken yapılcak bazı işlemler işinizi daha da kolaylaştırmaktadır. Güvenli olması açısından yedeği aldığınız tarih ve saatı MySQL yedek dosyasının adına eklemeniz yedeklerinizi bilgisayarınıza kronolojik sırayla görmenizi oldukça kolay hale getirecektir.

Ayrıca MySQL yedeklerinin güvenli bir ortamda saklanması gerekmektedir. Bunu sunucusuna yükleyen birisi içeriğine erişim sağlayabilmektedir. Bunun yanında internet sitesinin yedeğini farklı bir yere almak da yedeklerin daha güvenli olmasını sağlamaktadır. cPanel’in MySQL yedekleme özelliği bunu mümkün kılmaktadır.