Let’s Encrypt kurulumu sonrası websiteniz artık http:// olarak değil https:// olarak çalışır hale gelecek, ziyaretçilerinize daha güvenli bir ortam sağlamış olacaksınız ve ben bu makalede Ubuntu 16.04 ve nginx kullandım. Let’s Encrypt bir sertifika kuruluşudur (CA) ve son yıllarda artan internet kullanımı ile de ücretsiz olarak güvenlik sağlanabilmesi adına hizmet veren kuruluştur. Web sunucularında 90 günlük süre ile SSL sertifikası sahibi olmanızı sağlar ve 90 gün dolmadan önce e-posta ile yenileme bildirimi sağlar. Böylelikle websitesi ziyaretçileriniz de güvenlik deneyimini maksimum yaşamış olurlar.

Gereksinimler

  • Alanadı (domain)
  • Ubuntu 16.04 Sunucu
  • nginx Web Servisi (daha önce kurulup, konfigüre edilmiş olmalı)
  • SSH Erişimi
  • root Yetkisi

1. Adım: Certbot Eklenmesi

# add-apt-repository ppa:certbot/certbot

Komutu ile sunucumuzun reposuna certbot ekliyoruz ve daha sonrasında aşağıdaki komutlar ile hem repoyu hem de gerekli ise diğer servis ve/veya yazılımları güncelliyoruz.

# apt-get update
# apt-get upgrade

2.Adım: Certbot Kurulumu

# apt-get install certbot

Komutu ile sunucumuza certbot kurulumunu başlatmış oluyoruz. Sorulan sorulara Y diyip geçtiğimizde, sadece certbot değil certbot’un çalışabilmesi için ihtiyaç duyulan diğer paketlerin de kurulmuş olmasını sağlıyoruz, yoksa certbot kurulumu tamamlanamaz.

3.Adım: Certbot Yüklemek

3. Adıma kadar sorunsuz geldiyseniz, tebrikler! Sunucu üzerinde certbot’u sorunsuz bir şekilde yüklemişsiniz demektir. Şimdi SSL sertifikası yaratıp bu sertifikayı websitemize yükleyelim. Bunun için aşağıdaki komutu kullanmamız yeterli olacaktır.

# certbot certonly

Certbot, sizin için SSL sertifikası oluşturup yükleme işlemini yaparken size bazı sorular soracak. Örneğin adınız soyadını ve e-posta adresiniz. Bu bilgileri girmemizi isteyecek ve bu bilgiler de makalemizin en başında bahsettiğim gibi 90 günlük süre hatırlatması için önemli. Herhangi olumsuz bir durum yaşanmaması adına lütfen en sık kontrol ettiğiniz ve en güncel e-posta adresinizi girip yüklenmenin tamamlanmasını bekleyin.

Şahane! Artık sizin de websiteniz güvenli ve http:// yerine bütün ziyaretçileriniz https:// ile başlayan websitenize erişim sağlıyor olacaklardır.

Youtube Videosu

Dilerseniz Let’s Encrypt Nedir ve Ubuntu 16.04’e Kurulumu isimli Youtube videomuzuda izleyebilirsiniz.