MySQL en popüler açık kaynak kodlu veritabanı yönetim sistemi. cPanel kullanıcıları çin veritabanı yönetim sistemi MySQL. cPanel  ile sunucudaki ya da hosting hesabındaki veritabanlarını ve kullanıcıları yönetmek son derece kolay. Ancak bunu yapabilmek ilk olarak veritabanlarının, kullanıcıların ve izinlerin MySQL’de nasıl çalıştığını biraz bilmek gerekmektedir. Bu şekilde cPanel’de veritabanı yönetimi daha kolay hale gelmektedir. 

 

MySQL Veritabanı Nedir?

MySQL kullanıcılara veritabanlarına erişme ve onları yönetme imkanı sunan bir yönetim sistemi. Aynı zamanda bir tabloyu diğerine bağlama gibi arkaplanda birçok işlem yapıyor. Basit tabirle bir veritabanı gerçek veriyi içeren tablolar grubu. Basit bir WordPress sitesinde bile bir veritabanı bulunmaktadır. Burada gönderiler, yorumlar, ayarlar, kullanıcılar kısacası bütün bilgiler veritabanında saklanmaktadır. Verilerin saklandığı tablolara veritabanı kullanıcıları erişebilmektedir. Yine bu tablolardaki verilerin değiştirilmesi sadece erişim hakkına sahip kullanıcılar tarafından yapılabilmektedir.

MySQL Kullanıcıları Nelerdir?z

MySQL veritabanı oluşturulduktan sonra erişilemez haldedir. Bu nedenle veritabanında değişiklikler yapabilecek kullanıcıların oluşturulması gerekmektedir. Bu kullanıcılar WordPress ya da eklentiler de veritabanında değişiklikler yapabilmektedir. Kullanıcıların kullanıcı adı, şifre ve host’a sahip olması gerekmektedir. MySQL’de bir de ayrıcalıklar bulunmaktadır. Bu ayrıcalıklar değişiklik göstermektedir. Bir kullanıcıya ayrıcalık tanına bildiği gibi bir veritabanına da ayrıcalık tanımlanabilmektedir. 

MySQL

MySQL Ayrıcalıkları

Ayrıcalıklar kullanıcıların yetkinliklerini belirlemektedir. Ayrıca tek bir kullanıcıya birden fazla ayrıcalık tanımlamak ve aynı kullanıcıya farklı veritabanlarında farklı ayrıcalıklar vermek mümkündür. Veritabanında kullanıcılara tanımlanabilecek çok fazla ayrıcalık bulunmaktadır. Ancak bunlardan başlıcaları CREATE, DELETE, INSERT, DROP, SELECT, UPDATE gibi ayrıcalıklardır. Bir veritabanında CREATE ayrıcalığına sahip olan bir kullanıcı veritabanında yeni tablolar oluşturabilir. Benzer bir şekilde DROP ayrıcalığına sahip kullanıcılar veritabanından bir tabloyu ya da veritabanın tamamını silebilir.

 

cPanel’de Veritabanı Oluşturma

cPanel üzerinde birkaç tıklama ile veritabanı oluşturmak son derece kolaydır. cPanel’e giriş yaptıktan sonra gelen ekranda Veritabanları başlığı altından veritabanı yönetim işlemleri gerçekleştirilebilmektedir. Yeni bir veritabanı oluşturmak için bu başlık altında yer alan MySQL Veritabanları bölümüne girmek gerekmektedir. Yeni veritabanı bölümü altında yer alan kısma veritabanına vereceğiniz ismi yazdıktan sonra “Veritabanı Oluştur” butonuna tıklayarak veritabanı oluşturabilirsiniz. Aynı bölümün altında oluşturduğunuz veritabanlarının bir listesi bulunmaktadır. Buradan veritabanını silebilir ya da adını değiştirebilirsiniz. Veritabanı listesinden adını değiştirmek istediğinizi bulduktan sonra karşısında yer alan “Yeniden Adlandır” ya da “Sil” butonları ile bu işlemleri yapabilirsiniz. 

 

cPanel ile Veritabanına Kullanıcı Ekleme

MySQL veritabanı oluşturduktan sonra bu veritabanını yönetmek için bir de kullanıcı eklenmelidir. Mevcut ver tabanlarına kullanıcı oluşturmak e atamak için cPanel’e giriş yaptıktan sonra “Veritabanları” başlığı altında bulunan MySQL Veritabanları bölümüne girmek gerekmektedir. Aynı zamanda veritabanlarının oluşturulduğu bu bölümde kullanıcı ayarları alt kısımda yer almaktadır. MySQL Kullanıcıları bölümünde “Kullanıcı adı”, “Şifre” ve “Şifre tekrarı” bölümlerini doldurarak kullanıcı oluşturabilirsiniz. 

 

Veritabanına Kullanıcı Atama

MySQL’de kullanıcı oluşturduktan sonra bu kullanıcıyı erişim sağlayacağı ve değişiklik yapacağı veritabanına atamak gerekmektedir. Bu işlem kullanıcı oluşturduktan sonra alt kısımda yer alan “Veritabanına Kullanıcı Ekle” bölümünden yapılmaktadır. Burada yer alan iki açılır listenin ilkinden kullanıcıyı ikincisinden ise erişim sağlayacağı veritabanını seçerek kullanıcı ataması yapabilirsiniz. 

Kullanıcı Ayrıcalıklarını Ayarlama

Veritabanına kullanıcı ataması yaptıktan sonra bu kullanıcın veritabanı üzerinde yapabileceği değişikliklerin belirlendiği ayrıcalıklar bölümü ekrana gelmektedir. Bu kısımdan az önce atanmış olan kullanıcının ayrıcalıkları belirlenmektedir. Burada “Tüm Ayrıcalıklar” kısmına tik atarak tüm ayrıcalıkları verebilir ya da alt kısımda yer alan listeden tek tek seçebilirsiniz. Daha sonra “Değişiklikleri Kaydet” butonuna tıkladığınızda belirlenen ayrıcalıklar tanımlanmaktadır. Bu işlemi tamamladıktan sonra kullanıcılar, kullanıcı adı ve şifre bilgileri ile cPanel, web uygulaması, API ya da WordPress üzerinden veritabanına giriş yaptıktan sonra değişiklik yapabilmektedir. 

 

Kullanıcı Bilgilerini Değiştirme ya da Silme

Kullanıcıları oluşturduktan sonra tıpkı veritabanı oluşturduktan sonra olduğu gibi alt kısımda bir kullanıcı listesi yer almaktadır. Bu listeden oluşturulmuş olan kullanıcıların bilgileri değiştirilebilir ya da kullanıcı tamamen silinebilir. Listede her kullanıcının karşısında “Şifreyi Değiştir”, “Yeniden Adlandır” ve “Sil” butonu yer almaktadır. Bu araçlar ile kullanıcı işlemleri gerçekleştirilmektedir. 

 

cPanel ile Veritabanı Yedeği Alma

Veritabanını dışarı aktarmak için önce yedek almak gerekmektedir. Ayrıca zaman zaman bir veri kaybı yaşanmaması için yedek alınması da tavsiye edilmektedir. Bu işlem de cPanel üzerinden yapılmaktadır. cPanel’e giriş yaptıktan sonra “Veritabanları” başlığı altında yer alan phpMyAdmin ayarlarına girmek gerekmektedir. Sol tarafta yer alan veritabanı listesinden hangi veritabanı yedeğini almak istiyorsanız ona tıkladıktan sonra üstte yer alan Export sekmesine girmeniz gerekmektedir. Bu sayfadan Quick Export seçeneğini seçim dosya formatını SQL olarak belirledikten sonra “Go” butonuna tıklamanız yeterli olmaktadır. Bu şekilde veritabanı yedeği oluşturulur ve bilgisayarınıza indirilir. Daha sonra bunu güvenli bir yerde saklayabilirsiniz. 

 

cPanel ile Veritabanı İçeri Aktarma

Bir yedekten geri yükleme yaparken ya da hosting hizmeti değiştirirken yedeğini almış olduğunuz veritabanını geri yüklemeniz gerekmektedir. Bu işlemi yine cPanel’e giriş yaptıktan sonra phpMyAdmin bölümünden yapabilirsiniz. Bu kısımda üstte yer alan Import sekmesine tıkladıktan sonra üstte yer alan File to Import seçeceğini seçmeli ve Choose file butonuna tıklamalısınız. Daha sonra açılan ekrandan veritabanı yedeğinizi seçebilirsiniz. Dosyayı seçtikten sonra altta yer alan ayarlarda herhangi bir değişiklik yapmanıza gerek yoktur. Go butonuna bastıktan sonra veritabanı yedeğiniz içeri aktarılır.