Chromium Nedir?

Chromium, tüm İnternet kullanıcılarının web’i deneyimlemesi için daha güvenli, daha hızlı ve daha kararlı bir yol oluşturmayı amaçlayan açık kaynaklı bir tarayıcı projesidir. 2008 yılında Google, hem kendi ismiyle tanıttığı “Google Chrome” web tarayıcısını, hem de bu tarayıcının kaynak kodlarını paylaştı. Bu kaynak kodları üzerinden herhangi bir kişi ya da firma kendi tarayıcısını üretebilecekti. Dileyen herkes Chromium kodlarınız değiştirebilir, geliştirebilir, kendi istemediği özellikleri kaldırabilir ve istediklerini ekleyebilir. Böylece  sürekli geliştirilen ve halen bir çok tarayıcının alt yapısını oluşturan Chromium tarayıcısı hayata geçmiş oldu.

Google’ın ilk hedeflerinden biri tarayıcıyı “hafif ve hızlı hissettirmek” olduğundan, Chromium’ un kullanıcı arayüzü oldukça minimalist ve butonlardan uzak, sezgisel bir tasarıma sahiptir. Web siteleriniz ve diğer işlemleri hızlıca yapmak üzere tasarlanmıştır. Kullanması ve kurulması oldukça basit olduğu için kendi web tarayıcısını üretmek isteyen bir çok geliştirici için ilk seçeneklerden biridir. Chromium tabanlı çok sayıda tarayıcı bulunmaktadır. Microsoft Edge, Yandex Browser, Comodo Dragon, SalamWeb, Opera gibi bir çok tarayıcı altyapı olarak Chromium tabanı kullanılır. Bu sebeple Chromium tabanlı tarayıcıların bir çok benzer özellikleri bulunur.

Bu açık kaynaklı yazılım iyi amaçlarla kullanılabileceği gibi, Chromium virüs tipi zararlı yazılımların da önünü açmaktadır. Saldırganlar açık kaynaklı yazılımın sunduklarından faydalanır ve Chromium tarayıcıyı adete bir virüs haline getirir.

Chrome ve Chromium’un Farkları

Chrome ve Chromium temelde aynı altyapıyı kullansalar da aralarında bazı farklar bulunmaktadır. Öncelikle Chrome, Google firmasının Chromium tabanını kullanarak kendisine özel olarak geliştirdiği ve ismini verdiği bir tarayıcıdır. Google hesabınızla güvenli bir şekilde bağlantı kurabilmenizi sağlayan bir takım özelliklere sahiptir.

Google Chrome tarayıcılar, Google hesabınızla güvenli bir bağlantı kurmanıza olanak sağlaya özelliklere sahiptir. Bu sayede güvenli bir şekilde Google Hesabınızı Chrome tarayıcılar içine ekleyebilirsiniz. Chromium’da ise bu özellikle bulunmayabilir.

Aynı zamanda Google Chrome sizi izlemek isteyecektir. Girdiğiniz sayfalar, aramalarınız, tarayıcı eklentileriniz ve tarayıcı kullanımlarınızı Google Chrome izleyecektir. Buna karşılık Chromium bu açıdan daha temizdir.

Yine Google Chrome, güvenlik açısından tüm eklentileri tarar ve yalnızca güvenli gördüklerini Chrome markete koyar. Chrome Markette olmayan bir tarayıcı eklentisini Google Chrome’da kullanamazsınız. Chromium ise bu açıdan daha esnektir. Herhangi bir kaynaktan elde edilen tarayıcı eklentisi, Chromium ile uyumlu ise direkt olarak tarayıcıya eklenebilir.

Google Chrome sürekli olarak güncelleme alacaktır. Bu da güncel web teknolojilerini ve Codec’ler gibi video/ses çözme sistemlerini barındırmasını sağlar. Bu sayede hemen hemen tüm web siteleri için uyumlu olacaktır. Chromium ise otomatik güncelleme barındırmaz. Güncellemelerin manuel yapılması gerekir. Google Chrome kadar seçkin ve kolaylaştırılmış bir güncelleme imkanı olmayacaktır.

Chromium Virüsü Nedir?

Chromium altyapısının açık kaynaklı ve geliştirilebilir bir ortam olduğundan bahsetmiştik. Açık kaynaklı yazılımlar bir çok faydalı alanda kullanılsa da, yine açık kaynaklı olması sebebiyle kötü amaçlı yazılımların da hedef noktası olabilir. Chromium geliştirme kodları kullanılarak kötü amaçlı yazılım haline gelen tarayıcılara Chromium Virüsü ismi verilir.

Chromium Tarayıcı tek başına güvensiz bir tarayıcı ya da bir zararlı yazılım demek değildir. Bilgisayarınızda Chromium kurulu olması çoğu zaman bir sorun teşkil etmeyecektir. Fakat Chromium Tarayıcılar kötü amaçlı yazılım olarak tasarlanmış olabilir. Virüslü bir tarayıcıda, tarayıcınız istemediğiniz reklamlar gösterebilir, pop-up ismi verilen pencereler açabilir, girmek istediğiniz sayfaları açmadan önce sizi reklam sayfalarına yönlendirebilir. Virüslü Chromium tarayıcı ön planda açık olmasa da arka planda çalışıyor olabilir ve arka planda Ram ve CPU kaynaklarınızı halen kullanıyor olabilir,

Bu tip zararlı tarayıcılar http:// ve https:// üzerinden bağlandığınızda dahi sizi girmek istediğinizden farklı sayfalara yönlendirebilir. Güvenli bir sayfa olarak görünse dahi, sayfalara girdiğiniz yazılarınızı/şifrelerinizi kaydedebilir ve şifrelerinizi ele geçirebilir. Http ve Https nedir konusunda bilgi almak için ilgili konumuzu inceleyebilirsiniz.

Linux üzerinde çalışan bazı Chromium virüsleri, Linux sisteminize uzaktan bağlantı sağlayan SSH tüneli oluşturabilir.  SSH konusunda bilgi sahibi olmak isterseniz SSH Nedir konumuzu inceleyebilirsiniz. Bu oldukça ciddi bir açıktır ve bilgisayarınıza dışardan yetkisiz erişime neden olabilir.

Bu tip tarayıcılar üzerinden CryptoLocker Virüsü bilgisayarınıza yüklenebilir. Tarayıcı üzerinden indirmek istediğiniz bir dosya yerine CryptoLocker virüsü indirilerek siz fark etmeseniz de arka planda yüklenebilir. Bu virüs bilgisayarınızdaki dosyaları şifreleyen oldukça tehlikeli bir virüstür.

Bilgisayarda Chromium virüsü olduğu nasıl anlaşılır?

Bilgisayarınızda Chroimum tarayıcı olması, doğrudan bir virüs de olduğu anlamına gelmez. Bazı uygulamalar, özellikle bazı oyunlar, uygulama içi web sayfası göstermek istiyorlarsa, kendi programlarına uyarlanmış Chromium sürümlerini kullanabilir. Bu sebeple bilgisayarınızda Chromium olması olasıdır. Fakat bilgisayarınızdan alacağınız bazı geri bildirimler, bir Chromium virüsü ile karşı karşıya olduğunuzu tespit etmekte faydalı olabilir. Chromium virüslerini tasarlayanlar bunu genellikle Google Chrome gibi gösterme yoluna gidebilirler. Eğer bilgisayarınızda Chromium kurulu ise ve aşağıdakiler gibi gözlemleriniz varsa bilgisayarınızda Chromium Virüsü olduğunu düşünebilirsiniz;

  • Tarayıcı açılış sayfanız bilginiz dışında değişiyorsa,
  • Tarayıcınızda reklamlar çıkıyorsa,
  • Tarayıcınız kapalıyken de üye olmadığınız sayfalardan bildirimler alıyorsanız,
  • Varsayılan arama motorunuz bilginiz dışında değişiyorsa,
  • Bilgisayarınız yavaşladıysa ve Ram/CPU kullanımı yüksek görünüyorsa,
  • Bilgisayarınızın fanları sürekli çalışıyorsa,
  • Gezinti geçmişiniz dışında reklamlar görüyorsanız,

Bilgisayarınızda bir virüs olduğunu düşünmelisiniz. Bu durumda Chromium virüsünü kaldırma işlemini yapmanız gerekir. Chromium nasıl silinir size anlatacağız  .

Chromium Nasıl Kaldırılır?

Chromium virüsü kaldırmak için öncelikle Chromium’un kendisini bilgisayarınızdan kaldırmanız gerekir. Bu programı sildiğinizde Chromium silme işlemi tamamlanmış olacaktır. Chromium’ın kendisini kaldırsanız dahi kurmuş olduğu bazı eklentiler ve tarayıcı üzerinden yüklenen uygulamalar da olabilir. Bu açıdan Chromium’u kaldırsanız da halen sorunlar devam ediyorsa, bilgisayarınızın “Uygulamalar”  bölümünden son yüklenen uygulamaları kontrol ediniz. Bu uygulamalar arasında sizin yüklemediğiniz ya da şüpheli görünen uygulamaları da kaldırabilirsiniz.

Son olarak, yaşadığınız sorunlar halen devam ediyorsa MalwareBytes, Combofix, AdwCleaner, RKill gibi ek antivirüs ve antimalware uygulamalarını kullanmanızı öneririz.

Chromium’u Windows 7, Windows 8 veya Windows 10’dan Kaldırma

Windows işletim sistemlerinde Chromium’u kaldırmak için “Programlar ve Özellikler / Programs and Features” menüsünü kullanmanız gerekir. Denetim Masası içerisindeki bu menü içerisinde bilgisayarınız içinde kurulu olan programların listesi olacaktır. Bu listede Chromium ismini bulun ve işaretledikten sonra “Programı Kaldır” seçeneği ile programı bilgisayarınızdan silin. Bu işlem genel olarak sorunun çözülmesini sağlar fakat bazı eklentiler gerçek Google Chrome tarayıcınıza da yüklenmiş olabilir. Chrome tarayıcınızdaki Eklentiler menüsünden ekli uygulamaları görebilir ve kendi istediğiniz duşunda kurulan eklentileri silebilirsiniz.

Mac OSX’den Chromium Kaldırma

Mac OSX işletim sistemlerinde uygulamaları kaldırmak için Finder uygulamasını kullanabilirsiniz. Finder uygulamasında Chromium ismiyle arama yaparak uygulamayı bulabilirsiniz. Uygulamayı bulduktan sonra geri dönüşüm kutusuna taşıyarak silebilirsiniz.

Linux Sistemlerde Chromium Kaldırma

Ubuntu tabanlı Linux dağıtımlarında eğer bir görsel arayüzünüz varsa, kullandığınız dağıtımın program yönetim menüsünden Chromium tarayıcıyı kaldırabilirsiniz.

Eğer komut satırından bu işlemi yapmak istiyorsanız, SSH ya da terminal üzerinden bağlandıktan sonra aşağıdaki komutlar yardımıyla uygulamayı işletim sisteminizden tamamen kaldırabilirsiniz;

sudo apt purge –remove chromium-browser -y

sudo apt autoremove && sudo apt autoclean -y