Kullanım süresi dolmuş ve yenilenmemiş domainlere, düşen domain adı verilmektedir. Birçok kişi satın aldığı domainlerini kullanmayı unutmakta, yenilememekte ya da yenileyecek paraya gereken zamanda sahip olmamaktadır. Domainin satın alındığı firma kullanım süresi dolduktan sonraki 30 gün boyunca domain sahibine yenileme şansı verir. Bu süre içerisinde yenilenmeyen domainler düşmüş kabul edilir ve firma bu domaini tekrardan satışa çıkarır. Genellikle bu domainler açık arttırma usulü ile satışa çıkmaktadır. Açık arttırmalar çoğu zaman 7 gün sürmektedir ve açık arttırma sona erdikten sonra en yüksek ücreti veren kişi domainin kullanım hakkına sahip olmaktadır. Bu yöntemle birçok iyi domain satın alınabilmektedir. Özellikle yaşı yüksek, kısa domainleri toplamak için düşen domainleri takip edilmesi çok yaygındır. 

 

Düşen Domainler Nasıl Kullanılır?

Düşen domainler birçok farklı şey için kullanılabilmektedir. 301 yönlendirmesi, otoriter site, özel blog ağı gibi kullanımlar için düşen domainler biçilmiş kaftanlardır. 

301 yönlendirmesi bir internet sitesini kalıcı olarak yönlendirmektedir. Bu yönlendirme ile internet tarayıcısı adresi otomatik olarak algılar ve direkt olarak kullanıcıyı yeni domaine yönlendirir. Bu sayede kullanıcıların yeni internet sitesini bilmesine dahi gerek yoktur. Bu yönlendirme ile domain değiştirmek sitenin SEO optimizasyonun da korunmasına yardımcı olmaktadır. 301 yönlendirmesi ile arama motorlarının botları eski sitenin geçersiz olduğunu ve yeni siteye yönlendirildiğini anlamaktadır. Yönlendirme ile aynı zamanda kullanıcıların kullanılmayan linklerle karşılaşma olasılığı da ortadan kalkmaktadır ve ziyaretçiler direkt olarak güncel linklere erişebilmektedir. 

Her domainin kısaca DA olarak bilinen bir Domain Authority puanı vardır. Bu puanın hesaplanmasında domainin kaç yıldır yayında olduğu, başka mecralarda adının ne kadar geçtiği, alan adının niteliği ve uzunluğu göz önünde bulundurulur. Niş bir domain ve bu domaine eklenecek olan blog içeriklerinden ana siteye alınacak olan backlinkler SEO optimizasyonunda önemli bir yer tutar. Arama motoru sıralamalarında üst sıralara çıkmak için DA puanı yüksek olan domainler düştüğünde satın almak büyük yarar sağlamaktadır çünkü bu domain kullanılırken oluşan DA puanı da aktarılmaktadır. 

Arama motorlarında üst sıraya çıkmanın yollarından bir tanesi de private blog network olarak da bilinen özel blog ağları kurmaktır. Kısaca PBN olarak bilinen bu ağlar paravan blog görevi görmektedir ve bu bloglarda ana siteye benzer alanlarda içerikler yer almaktadır. Başarılı bir özel blog ağı oluşturmak için kullanılan domainlerin farklı C Class IPlerinin olması gerekmektedir. Her ne kadar arama motorları sıklıkla güncellese de PBN şu anda en etkili yöntemler arasında yer almaktadır. Ancak PBN için kullanılan Whois ve backlinklerin gizlenmesi gerekmektedir. Çünkü ağda yer alan blogların arasında bir bağ olduğu belli olmamalıdır. 

Düşen Domain Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Düşen domainleri satın almadan önce önemli olan tek şey DA ya da PA puanları değildir. Bu puanların yanı sıra Google’da engellemesi olup olmadığına bakmak, sitenin geçmişini kontrol etmek ve aldığı backlinklere bakmak gerekmektedir. Bazı yüksek puanlı domainler Google ya da diğer arama motorlarında yasaklanmış olabilmektedir ve bu gibi domainlerden kaçınmak gerekir. Yasaklı domainleri satın aldıktan sonra arama motorlarına başvuru yaparak bu yasakları kaldırmak bazı durumlarda mümkün olsa da bu konuda kesin konuşmak doğru değildir. Domainler arama motorları dışında aynı zamanda AdSense gibi çeşitli reklam ağlarından da yasaklanabilmektedir. Arama motorları yasağında olduğu gibi reklam ağlarında da herhangi bir yasaklama olup olmadığını kontrol etmek gerekmektedir. Alınacak olan domainin daha önce ne amaçla kullanıldığına bakmak satın alma sürecinde karar vermeyi kolaylaştırmaktadır. Wayback Machine gibi araçlar alan adında daha önce hangi tarihlerde hangi sayfaların yer aldığı gösterir. Son olarak bir diğer önemli nokta ise sitenin aldığı backlinklerdir. Özellikle son yıllarda kullanımdan düşen domainler Çin’den gönderilen backlinkler ile spamlenmektedir. Çince ya da diğer dillerden çok fazla backlink alan domainlerden kaçınmak her zaman yarar sağlamaktadır.