Günümüzde bulut bilişim, bulut sunucu ya da bulut computing gibi terimler sık sık kullanılmaktadır. Ancak çok az kişi bulut ortamının gerçek anlamını bilmektedir. Günlük kullanıcılar ise çok kolay yanlış seçimler yapabilmektedir. Örneğin bulut sunucu basit olarak paylaşımlı hosting’in bulut versiyonu değildir ve geleneksek hosting seçeneklerine göre oldukça benzersiz özelliklere sahiptir. Bununla beraber çeşitli avantajları ve dezavantajları da bulunmaktadır. Her iki seçeceğin en büyük farkı ise paylaşımlı hostingde sunucuda birden fazla site bulunmaktadır ve bu sunucunun kaynaklarını paylaşmaktadır. Diğer taraftan bulut sunucuda ise site senkronize olarak çalışan birden çok sunucuda çalışmaktadır ve birden çok sunucunun kaynağına sahip olmaktadır. 

Bulut Sunucunun Detayları ve Avantajları

Bulut sunucunun temel farkı aslında bulut olmasıdır. Bu şu anlama gelmektedir tıpkı bulut computing alanında olduğu gibi bulut hosting de gücünü bulut teknolojisinden yer almaktadır. Bu teknolojide önceden belirlenmiş bir grup donanım yerine kaynakları dinamik olarak dağıtan ve fiziksel parçalardan oluşan geniş bir ağ havuzu bulunmaktadır. Bulut sunucu teorik olarak sonsuz bir ölçeklendirme sunmaktadır çünkü sayısız miktarda cihaz ağda tek bir sistem olarak davranabilmektedir. Ancak sanallaştırma ortadan kalktığında aslında olan birden çok fiziksel sunucunun internet siteleri ya da uygulamalar için bir araya gelip tek bir cihaz olarak davranmasıdır. Bulut sunucu özünde gelişmiş güvenilirlik, yüksek performans ve isteğe bağlı ölçeklendirilebilirlik gibi hemen hemen diğer tüm bulut servislerinin sahip olduğu avantajlara sahiptir. Özellikle çok geniş trafiğe sahip sitelerde, sitenin erişime kapanmaması için bulut sunucu en güvenli seçenektir. İnternet sitesinin tek bir sunucu yerine birden fazla sunucuda yer alması aynı zamanda sunuculardan birisinin arızalanması durumunda hala daha erişilebilir kalmasını sağlamaktadır. Bulut sunucularda ise bir sunucunun ortadan kalkması durumunda kaynakta meydana gelen azalma diğer sunucular tarafından otomatik olarak fark edilir ve ihtiyacı karşılama noktasında zorlanıldığında uyum sağlamak için yeni sunucular otomatik olarak çevrimiçi duruma gelmektedir. Nihayetinde bulut sunucular internet sitesinin ihtiyaç duyduğu garantili hizmet seviyesini sunmaya yönelik tasarlanmıştır. 

geleneksel hostingin özellikleri

Geleneksel Hosting’in Özellikleri

Geleneksel hosting paketleri ve özellikle yaygın olan biçimiyle paylaşımlı hosting kullanıcıların internet sitesinin ya da uygulamasını çalıştırmak için fiziksel bir sunucunun bir kısmını kiralamasıdır. Bunun dışında VPS ve dedicated sunucu seçenekleri de bulunmaktadır. Dedicated sunucu sadece bir müşteriye atammış sunuculardır. VPS de ise ortam yine paylaşımlıdır ancak sunucu sanallaştırılmaktadır. Paylaşımlı sunucu genellikle bir sunucu ihtiyacını gidermenin en ucuz yoludur ancak birçok yönden sınırlayıcıdır. Bir sunucunun birden fazla site tarafından paylaşılması aynı zamanda kaynakların da paylaşılması anlamına gelmektedir. Bu seçenek özellikle minimum gereksinimi ya da çok az ziyaretçiye sahip olan blog sitelere yönelik bir seçenektir. Ancak yoğun ve kritik süreci yönetmek söz konusu olduğunda paylaşımlı sunucu kullanmak neredeyse imkansızdır. VPS’de ise kullanıcılar hala bir sunucunun kaynaklarını paylaşmaktadır ancak buradaki sanallaştırma sayesinde dedicated sunucu ortamı yaratılmaktadır. Dedicated sunucuda ise sunucu ve tüm kaynakları tek bir kullanıcıya, siteye ya da uygulamaya tahsis edilmektedir. Paylaşımlı ya da VPS seçeneklerine göre çok daha fazla performans sunmaktadır ancak bu seçeneklerden daha maliyetlidir. 

Bulut Sunucu Hakkında Yapılan Hatalar

Kullanıcıların bulut sunucular hakkındaki en büyük yanılgısı alınan performansın paylaşımlı hosting seçeneğinden çok da farklı olmamasıdır ancak bu son derece yanlış bir bilgidir. Bulut sunucuda her bir kaynak tek bir kullanıcıya aktarılmaktadır. İşlemci gücü, RAM ve SSD depolama alanı bulut bilişimde garantili performans sağlamaktadır. Bulut sunucuda barındırılan bir WordPress sitesi dedicated sunucuda yer alan bir site kadar performans sağlamaktadır. Ancak bulut sunucuda kaynak ihtiyacı arttığında kaynaklar çok kolay bir şekilde arttırılabilmektedir. 

Bulut sunucu hakkında bilinen bir diğer yanlış ise yönetiminin zor olmasıdır. Ancak paylaşımlı hosting gibi bulut sunucu da tek bir merkezi kontrol panelinden yönetilmektedir. Bunun yanı sıra dosyaları SFTP ile yönetme WordPress gibi uygulamaları yükleme ya da güncelleme, veritabanını yönetme ya da kaynak kodunu değiştirme gibi ek özellikler de bulunmaktadır. Bulut sunucuda yapılan sanallaştırma internet sitesini hala tek bir sunucuda çalıştığına inandırmaktadır ancak aslında bu kaynaklar birden fazla ülkede farklı lokasyonlara dağılmış olabilmektedir. 

hangisi daha iyi

Hangisi Daha İyi?

Seçenekler aslında büyük ölçüde aynı gibi gözükse de farklıdır ve farklı ihtiyaçlara hitap etmektedir. Ancak teknolojinin gelişmesi ile beraber bulut sunucu hizmeti daha geniş kitlelere yayılmaktadır ve sunduğu avantajlar sayesinde her geçen gün çok daha fazla kullanıcı tarafından tercih edilmektedir. Kullanıcıların çevrimiçi varlığını stabil tutmak ya da büyütmek için belirli miktarda kaynağa ihtiyaç vardır. Bu kaynak sağlamak ve gerekli olduğunda arttırmak bulut sunucularda çok daha basittir. Geleneksel hosting tercihlerinde ise bu durum hosting firmalarının yaklaşımına göre değişiklik göstermektedir. Bazı firmalar ölçeklendirmeyi çok kolay bir şekilde yerine getirirken bazı firmalar bunu imkansız kılmaktadır.