Bir işletme için server satın almak günümüzde pahalı ve gereksiz bir seçim haline gelmiştir. Bu durumun temel nedeni işletme için doğru server bulup satın almanın zor bir süreç olmasıdır. Bu nedenle bir server satın almak yerine ilk başta kiralama yöntemini tercih edilmesi hem iş yükünün azaltılmasına hem de ne tarz bir sunucuya ihtiyaç duyulduğuna karar verilmesine yardımcı olmaktadır. Üstelik sunucu kiralama çok daha düşük maliyetlidir. Daha fazla işlemci, depolama alanı ya da bant genişliğine ihtiyaç duyulduğunda sunucuyu değiştirmek zaman alır ve ekstra maliyetler getirir. Ancak performans yükseltmesi server hizmeti veren firmalarda birkaç dakikalık bir işlemdir. Her iki yönteminde avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır ve bu ihtiyaca göre farklılık göstermektedir.

Server Kiralamayı Neden Düşünmeli?

Yeni bir sunucu almak işletmenin bütçesinde önemli bir gidere neden olur. Yenilenmiş serverlar daha ucuz olsa da  en fazla 3 aylık garantiye sahiptir. Hatalı serverlar ve yenilenme süreçleri işletmeye kötü bir şekilde etki edebilir. Her ne kadar yenilenmiş sunucuların hepsi işe yaramaz olmasa da bazen daha önceden kullanılmış bir sunucu birçok probleme neden olabilir. Bu noktada kullanıcıların iki seçeneği bulunmaktadır. Ya sunucu kiralamak ya da dedicated hosting hizmeti almak. Buna karar verirken sunulacak hizmetin türü, ihtiyaç duyulan iş yükü, büyük veri tabanlarına duyulan gereksinim, hangi uygulamaların kullanılacağı ve asıl ihtiyacın depolama mı yoksa hız mı olduğu gibi etmenleri göz önünde bulundurmak gerekir. Her işletmenin ihtiyacı benzersizdir ve bu nedenle her işletme için ideal seçenek farklıdır. Bütçe, bakım giderleri, teknik bilgiye sahip eleman ve performans ihtiyacı gibi etmenler sunucu seçiminde belirleyici rol oynamaktadır. Server kiralamak işletmeye yapılan bir yatırımdır ve her yatırımda olduğu gibi bu yatırımda da yatırım geri dönüşünü doğru hesaplamak gerekir. 

Server Kiralamanın Yararları

Sunucu kiralamanın en büyük avantajı sistemin, sunucun kiralayan işletmenin binasında yer almasıdır. Burada tüm erişim hizmeti satın alan işletmededir. Server kiralama süreleri 1 ay ile 2 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Bu şekilde işletme, verileri üzerinde mutlak bir kontrole sahip olur, bu veriler işletmenin güvenli ortamında saklanır, bakımlar sunucuyu kiraya veren şirket tarafından gerçekleştirilir. Bu seçenek özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler için avantajlı olarak görülmektedir. Ancak kiralama sonrasında bir sistem yükseltme ihtiyacı duyulduğunda işletmelerin daha yüksek donanıma sahip bir server daha kiralaması ve ilk serverın kira süresinin bitmesini beklemesi gerekir. Server kiralamasının getirdiği en büyük avantaj yüksek performans ve güvenliktir. Kiralanan serverın, hizmeti veren işletmenin serverlarından ayrı bir ortamda bulunması, server kiralama hizmeti veren işletmede meydana gelebilecek bir güvenlik açığından etkilenmemeyi mümkün kılar. Bu sayede kullanıcı bilgileri tam koruma altında olur. 

Dedicated Server Kiralama

Günümüzde birçok işletme dedicated server hizmetlerinden yararlanmaktadır. Paylaşımlı serverın aksine dedicated serverlarda, sunucunun tüm kaynağı sizin için hizmete hazırdır ve RAM ya da CPU gibi donanımlar başka kullanıcılar olmadığı için performans düşüşü yaşanmaz. Dedicated sunucuların bir diğer avantajı ise donanım ya da yazılım ihtiyacına göre özelleştirilebilir olmasıdır. Ölçeklendirilebilirlik özelliği işletmelere fiyat ve performans konusunda önemli avantajlar sağlamaktadır. Paylaşımlı serverde kullanıcılar diğer birçok internet sitesi ile beraber tek bir IP adresini paylaşır. Ancak dedicated serverlarda benzersiz bir IP adresi bulunur. IP adresinin paylaşılması internet sitesinin, arama motorlarındaki sıralamasını olumsuz yönde etkilemektedir. Özellikle paylaşımlı sunucuda yer alan başka bir sitenin kullanıcılarına spam gönderileri göndermesi sizin sitenizi de olumsuz etkilemektedir.