Tor Browser Nedir?

Tor, The Onion Router isminin baş harflerinden oluşturulmuş, anonim iletişim sağlayan bir yazılım projesidir. Tor sayesinde internet de kim olduğunuzu, ne yaptığınız, nereden bağlantınızı gizleyerek web üzerinde anonim bir şekilde dolaşmanızı sağlamaktadır. Tor, tamamen dünya çapında yer alan gönüllüler tarafından yürütülen bir servistir. Tor ilk kez Eylül 2002 yılında yayınlanmıştır. C, Python ve Rust gibi programlama dilleri ile geliştirilmiştir. Tor Microsoft Windows, Android, Linux ve MacOS gibi Unix benzeri tüm işletim sistemlerinde sorunsuz bir şekilde çalışmaktadır. Tor’ un yaklaşık dosya boyutu 50-55 MB kadardır. Tor sayesinde internet de gezinirken kimliğinizi tamamen gizleyebilirsiniz. Tor Browser günümüz de 36 farklı dil de yayınlanmakta ve kullanılmaktadır. Bu diller arasında Türkçe’ de yer almaktadır.
Tor Browser tamamen ücretsiz açık kaynak kodlu bir yazılımdır. Tor Browser ‘ı kullanabilmek için sizden ücret isteyen tarayıcılardan ve size anonim gezinmek için ücret talep eden kişilerden mutlaka uzak durunuz. Çünkü bu kişiler veya ücret isteyen tarayıcılar sahte ve dolandırıcı amacıyla kullanılmaktadır.
Tor Browser başlangıçta Amerika Birleşik Devletleri Deniz Kuvvetleri tarafından ABD operasyonlarında yapılan haberleşmeyi korumak amacıyla geliştirilmiştir. Ancak daha sonrasında çevrimiçi gizliliği teşvik eden ve kar amacı gütmeyen bir organizasyon olarak devam etmektedir.

Tor Browser Ne İşe Yarar?

Tor browser internet de anonim olarak kullanmanız için güçlü ve aynı zaman da ücretsiz olarak kullanılan bir web tarayıcısıdır. Tor browser kullanarak internet de gezinti yaparken kimliklerinizi hiç bir şekilde diğer sitelerin görüntülemesine izin vermez. Yani internet de gezinti yaparken tamamen anonim (gizli) bir şekilde gezinti yapabilirsiniz. Tor browser çok katmanlı bir şifreleme ile kullanıcılarına hizmet sunar. Tor Bowser ile birlikte hem .com uzantılı normal sitelere giriş yapabilirken hem de .onion ile biten gizli web sitelerine giriş yapabilmenizi sağlamaktadır. NSA (National Security Agency)’ in Tor browser ile ilgili olarak “Tahtını yerinden edecek rakibi olmayan, anonim internetin düşük gecikme süreli, yüksek güvenlikli kralı” şeklinde bahsetmektedir.Tor Browser’ ın günümüzde 5 milyona yakın aktif kullanıcısı olduğu söylenmektedir. Ayrıca Tor Browser, anonim internet kullanımı sağlayan en popüler web tarayıcısı oldupu belirtilmektedir.

Tor Browser Nasıl Çalışır?

Tor Browser internet de gezinmek istediğiniz de internet sitesine 5 farklı server üzerinden istek gönderilmektedir. İlk server tarafından gönderilen istek değerlendirilir ve ardından ikinci servera gönderir. İkinci server isteği değerlendirir ve ardından üçüncü servera gönderir. Bu istekler siz web sitesine erişim sağlayıncaya kadar sürekli aynı şekilde tekrarlamaktadır ve işlemler gerçekleşirken kişisel verileriniz şifrelenerek korunur. Her istek gönderme işleminde verileriniz şifrelenerek korunur ve siz siteye erişim yaptığınız da bir çok server üzerinden geçiş yaptığınız için ve verileriniz de şifrelendiği için hangi bağlantıya hangi siteye giriş yaptığınızı öğrenmek neredeyse imkansız olmaktadır.

Tor Browser bir çok farklı server üzerinden bağlantı sağladığından dolayı Google ile kıyaslandığında bağlantı hızı oldukça yavaştır. Ancak internet bağlantı hızınızın yüksek olması Tor Browser’ın bağlantı hızını da arttıracaktır. Tor Browser’ ı kullanırken bağlantı hızınızın minimum 20 mpbs değerinden yüksek olması durumunda Tor Browser ile internet de hızlı bir şekilde bağlantı kurabilirsiniz.

Tor Browser Nasıl Kullanılır?

Tor Browser, internet de gezinti yaparken bilgilerinizi farklı sunuculara aktararak verilerinizi ve kimliğinizi gizlemeyi hedeflemektedir. Bu nedenle bilgisayar korsanları ve kimlik hırsızları gibi etkinliklerinizi izlemeye çalışan herkese karşı bilgilerinizi ve kimliğinizi korumaya yönelik bir gizlilik ve güvenlik sağlamaktadır.
Tor nedir diye sorulduğunda akla ilk ” Derin Web” ya da ” Karanlık Web” gelmektedir. Derin Web internetin büyük çoğunluğunu kullanıcılara göstermektedir. Sıklıkla kullanılan, Google, Yandex, Mozilla,Opera gibi ve bunlara benzeyen diğer arama motorları internetin sadece görünen yüzünü kullanıcılarına gösterirken Tor ise internetin görünmeyen kısımlarını da göstermektedir.
Tor Browser internet sitelerinde forum sayfalarında anlatıldığı gibi tamamen yasa dışı faaliyetler amacıyla kullanılmamaktadır. Tor Browser özellikle internet kısıtlaması olan diğer ülkelerde yaşayanların sorunsuz bir şekilde internet de gezebilmeleri için oldukça sık kullanılmaktadır.
Tor browser sayesinde sadece internet de gezindiğiniz siteleri gizlemekle kalmaz aynı şekilde internet üzerindeki bilgilerinizin de anonim olarak görünmesini sağlayabilirsiniz.
Tor Browser kullanmak istediğiniz de varsayılan arama motoru olarak DuckDuckGo kullanılmaktadır. DuckDuckGo arama motoru kullanıcı verilerini kaydetmez ve sizin yapmış olduğunuz arama motoru içerisindeki işlemleri izlemez.
Tor Browser ile bir internet sitesine bağlanmak istediğiniz de DNS sunucunuz, IP adresiniz üzerinden bağlanmak için bir istek göndermektedir. Bu istek karşı taraftaki sunucu tarafından kabul edilmesi durumunda erişmek istediğiniz internet sitesi açılmaktadır. DNS ile ilgili daha fazla bilgiye erişebilmek için makaleler sayfamızdaki dns nedir ve ne işe yarar adlı makalemizi inceleyebilirsiniz.

Tor Browser her ne kadar size anonim olarak internet de gezinmenizi sağlasa da mükemmel bir şekilde ne yazık ki anonim olamazsınız. Tor Browser kullanırken aynı zaman da anonim kalabilmek için bazı ek işlemler yapmanız gerekmektedir. Bunlardan bazıları şu şekildedir ;

  • Web siteleriniz de gezinti yaparken Tor Browser kullanmanız gerekmektedir. Ancak Tor uygulamasını vekil sunucu olarak ayarladığınız da bu güvenli bir gezinti yapmanızı sağlamayacaktır.
  • Dosya paylaşma işlemlerinizi mutlaka OnionShare üzerinden yapılması gerekmektedir. Tor üzerinde asla BitTorrent ile dosya paylaşma işlemlerinizi yapmayınız. Bu işlem güvenli olmayacaktır.
  • Tor Browser Flash, Realplayet, Qıicktime gibi web tarayıcı eklentilerini engellemektedir. Bu eklentiler ip adresinizi açığa çıkartabilmek için kullanılabilmektedir. Bu nedenle Tor Browser kullanacağınız zaman asla tarayıcı eklentilerini kullanmamanız önerilmektedir.
  • Tor Browser’ web de gezinti yaparken mutlaka giriş yapacağınız sitenin HTTPS protokolünü kullandığından emin olunuz. HTTPS ile giriş yaptığınız siteler her zaman hassas bilgilerinizi şifreleyecek ve verilerinizin çalınmaması için gerekli düzenlemeleri yapacaktır.
  • Tor Browser’ dan bir dosya indirdiğinizi varsayalım. Bu dosyayı açmak için mutlaka internet erişiminizi kesin. Çünkü indirmiş olduğunuz bir dosya size ait gerçek ip adresinizi çıkarılmasına sebep olabilir. Bu da sizin anonim olarak rahat bir şekilde gezinmenizi engelleyecektir.

Tor Browser’ı Kimler Kullanır?

Tor Browser çoğunlukla gazeteciler, aktivistler ve internet de anonim bir şekilde gezinerek kimliklerini gizlemek isteyen kullanıcılar tarafından kullanılmaktadır. Tor Browser yasal veya yasa dışı bir çok amaç için kullanılabilmektedir. Tor Browser kullanan kullanıcılar arasında suç örgütleri, hacktivist gruplar, ülkelerin kolluk kuvvetleri ve sivil toplum örgütleri tarafından da oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Tor Browser kullanımı suç teşkil etmemektedir ancak içerisinde çok fazla yasadışı işlemler için de kullanılmasından dolayı kullanım yapılması durumunda ilerleyen süreçlerde sorun yaşayabilirsiniz.

Tor Browser Güvenli mi?

Tor Browser kullanımı internet de gezinmenin güvenli yollarından birisidir. Ancak bu yine de sizin dikkatli bir şekilde kullanım yapmamanız anlamına gelmez. Tor browser siz internet de gezinirken sizin anonim olarak gezinmenizi sağlamaktadır. Tor Browser’ ı kullanmanın herhangi bir suçu bulunmamaktadır. Tor Browser kullandığınız da eğer ki BitTorrent ile dosya indirme işlemi yaptığınız da BitTorrent istemcileri sizin gerçek ip adreslerinizi ortaya çıkartabilmektedir. Bununla birlikte Google ve Facebook gibi siteler de ayrıca sizi takip edebilmektedir. HTTPS protokolünü kullanmıyorsanız, şifrelenmemiş verileri görüntülemeyebilirsiniz. Yani Tor Browser her ne kadar sizi internet de anonim olarak gezinmenizi sağlıyor olsa da aynı şekilde internet de gezinirken yaptığınız işlemler doğrultusunda kimlik bilgileriniz ve ip adresleriniz tespit edilebilmektedir.

Tor Browser’ın Avantajları

  • Tor Browser sayesinde girmek istediğiniz tüm sitelere giriş yapabilirsiniz.
  • İnternet de gezindiğiniz de diğer tarayıcıların yaptığı şekilde çerez bilgilerini önbellekte tutmaz.
  • İnternet de giriş yaptığınız sitelerin geçmiş kayıtlarını sisteminde tutmaz.
  • Giriş yapmak istediğiniz bir site için her defasında farklı lokasyon ve sunuculardan erişim yapıldığından dolayı hacklenme gibi bir durum neredeyse imkansız olarak bilinmektedir.
  • Giriş yaptığınız hiç bir web sitesi sizin kimliğinizi tespit edemez.

Tor Browser’ın Dezavantajları

Tor Browser hız konusunda bilinen diğer web tarayıcılarına göre çok daha yavaş bir bağlantı sağlamaktadır. Bunun nedeni ise, internete bağlanmak istediğiniz de Tor Browser, bir çok server yolunu kullandığından dolayı erişim de yavaşlık sorunu yaşanacaktır. Bu nedenle Tor Browser kullanmak istediğiniz de internet hızınızın en az 20 Mbps değerinin üzerinde olması gerekmektedir. Tor Browser’ ın çok fazla sayıda sunucu ile iletişime geçmesinden kaynaklı olarak oldukça yavaş bir tarayıcıdır. Tor Browser ile bir video veya ses dosyası indirmek istediğiniz de içerik indirmeniz bir kabusa dönüşebilir. Son olarak siz Tor kullanımı yaptığınız da devlet kurumları tarafından kullanım yaptığınız tespit edilebilmektedir ancak Tor Browser içerisinde ne yaptığınız tespit edilemeyebilir.

Tor Browser Nasıl Kurulur ?

Tor Browser ağına ülkemizde erişim engeli bulunmaktadır. Bu nedenle Tor Browser kullanmak isteyen kullanıcılar VPN programı kullanarak bu web tarayıcısını indirmek için işlemler yapabilir. Bir vpn programı ile birlikte Tor Browser’ ı indirdikten sonra aşağıdaki adımları sırasıyla gerçekleştirerek Tor Browser kurulumunu tamamlayabilirsiniz. VPN, uzaktan erişim yolu sayesinde farklı ağlara bağlantı yapılabilmesini sağlayan internet teknolojisidir. VPN nedir sorusu için daha fazla bilgi almak için web sitemizin makaleler sayfasını inceleyebilirsiniz.

Adım 1 : İlk olarak Tor Browser uygulamasını bilgisayarınıza indiriniz.

Adım 2 :  İndirdiğiniz Tor Browser dosyasını açınız ve kurulum dosyasını çalıştırınız. Karşınıza gelecek olan pencereden kurulum yerini belirledikten sonra Kur butonuna tıklıyoruz.

Adım 3 : Ülkemiz de Tor Browser ağına erişim engeli olduğundan dolayı Bağlan butonuna tıkladığımız da ne yazık ki hata ile karşılaşacağız. Bu nedenle aşağıdaki resimde görüldüğü gibi Bağlan butonunun yanında yer alan Yapılandır butonuna tıklıyor ve ardından Tor Browser kullanabilmek için gerekli olan Tor sunucularından IP adresleri talep edeceğiz.

Adım 4 : Yapılandır butonuna tıkladıktan sonra Tor Ağı Ayarları penceresinden ” Bulunduğum ülkede Tor ağı engelleniyor seçeneğine  tıklayınız.

Adım 5 : Yukarıda belirtilen seçeneği seçtikten sonra küçük bir pencere açılacak ve bu pencereden  ” torproject.org üzerinden bir köprü istensin” seçeneğine tıklıyoruz ve hemen altında yer alan “Köprü isteğinde Bulun” butonuna tıklıyoruz.

Adım 6 : Daha sonrasında Köprü  İsteğinde Bulun butonuna tıkladıktan sonra açılır bir pencere karşımıza gelecek. Bu pencereden ekranda yer alan güvenlik kodunu boş kısıma giriyor ve ardından Gönder butonuna tıklıyoruz.

Adım 7 : torproject.org adresinden köprü ip adresleri gönderildikten sonra pencerenin alt kısmında yer alan Bağlan butonuna tıklıyoruz.

Adım 8 :  Bağlan butonuna tıkladıktan sonra artık Tor Browser’ı bilgisayarımızda açılacaktır. Bu şekilde artık internet de hiç bir erişim engeline takılmadan ve güvenli bir şekilde internet de rahatça gezinebilirsiniz.