VDS, Virtual Dedicated Server (Sanal Adanmış Sunucu)’ın kısaltmasıdır. Sistem kaynaklarının donanımsal ve yazılımsal olarak kullanıcıya ait özel sunuculardır. VDS sunucular, kesintisiz bir şekilde çalışması için tasarlanmış sunucu türlerinden birisidir. VDS sunucular ile birlikte web sitelerinizi barındırabilir ve şirket içi kullanımlarınızı veya özel dosyalarınızı barındırabilirsiniz.
Sanal sunucular,fiziksel sunucular içerisinde sanallaştırma teknolojisi sayesinde bir sunucu donanımlarının birbirinden tamamen bağımsız bir şekilde küçük sunucular halinde bölümlenmesi anlamına gelmektedir. Böylelikle sanal sunucu nedir diye düşünen okurlarımız için de bu soruyu cevaplandırmış olduk. VDS sunucular, en verimli sanal sunucu türü olarak bilinmektedir.

VDS ile VPS sunucular aslında temel olarak aynı mantık le fiziksel sunucunun sanallaştırılması ile oluşturulmaktadır. VDS ile VPS arasındaki farklar sadece bir kaç farklılık bulunmaktadır. VDS sunucular da kullanıcılar birbirini göremezken, VPS sunucu da kullanıcılar birbirlerini görebilir. VDS sunucular da kontrol işlemi daha fazla iken VPS’lerde kontrol işlemi kısıtlıdır.

VDS Ne İşe Yarar?

Sanal sunucuların genel kullanım amacı, web sitesi yayınlama, hosting satış işlemi yapma, ziyaretçisi yüksek web siteleri için alt yapı oluşturma, uzak masaüstü bağlantısı ile sistem yedekleme, şirket yazılımlarını çalıştırma, şirket maillerin kullanımını arttırma, çoklu web site yayımcılığı yapabilme gibi bunlara benzer işlemlerin tamamını VDS sunucular sayesinde yapılabilmektedir. VDS sunucularda Windows ve Linux işletim sistemi kullanımı yapabilirsiniz. Windows işletim sistemli sunucular da ASP, ASP.net, MSSQL desteklenmektedir. Linux iştetim sistemli sunucularda ise PHP, HTML ve MySQL desteklenmektedir.
Linux işletim sistemli sunucularda WordPress, Opencart, Magento, Drupal gibi içerik yönetim sistemleri tam performanslı bir şekilde çalışmaktadır. Sanal sunucularda bir web site yayını yapılabilmesi için bir kontrol paneli de bulunması gerekmektedir. Bu konuda en çok kullanılan kontrol panelleri cPanel ve Plesk panel olarak kullanılmaktadır.

VDS Nasıl Çalışır?

VDS’ in alt yapısı diğer sanal sunucu hizmetlere benzemektedir. VDS de aynı VPS gibi fiziksel sunucu içerisinde bulunur ve sanallaştırma teknolojileri sayesinde bir sunucuya dönüştürülür. Daha sonrasında VDS sunucular için özel olarak Ram, CPU ve disk gibi kaynak kullanımlarının atanması yapılır. VDS sunuculara erişim yapabilmek için Windows işletim sistemli sunuculara RDP bağlantısı, Linux işletim sistemlerine ise SSH bağlantısı yaparak sunucuya erişim yapılabilmektedir.VDS sunucu sahipleri için her bir kullanıcıya ait kendi işletim sistemi bulunur ve farklı kullanıcılar birbirlerini asla görmezler.

Paylaşımlı Hosting ve VDS

VDS’ in paylaşımlı hosting hizmetinden ayıran en önemli özellik, kullanıcıya ait bir özel hosting alanı olmasını sağlamaktadır. Bu sistem ile birlikte web sitenizi hem daha güvenilir bir şekilde yayınlayabilir hemde daha esnek ve daha uygun bir maliyetli bir şekilde çalışmasını sağlayabilirsiniz.
Aşağıda sizler için Paylaşımlı Hosting ile VDS arasındaki bazı farklılıklara yer verilmiştir.

  • Paylaşımlı hosting hizmetlerinde sunucu içerisindeki kaynak bir çok farklı kullanıcı tarafından kullanılabilmektedir. VDS de ise sadece size ait bir kaynak kullanımı bulunmaktadır.
  • Paylaşımlı hosting hizmetlerinde bir sitenin performansı diğer siteleri de etkileyebilir. Bu nedenle paylaşımlı hosting sunucusunda bir sitenin performansı kötü olduğunda yani geç açıldığında veya erişilemez olduğunda, paylaşımlı hosting sunucusu içerisinde yer alan diğer sitelerde de aynı sorunlar yaşanabilmektedir. Ancak VDS de kaynak kullanımı sadece size ait olacağından ve sadece sizin siteniz barındırılacağı için bu tarz sorunlar yaşamazsınız.
  • Paylaşımlı hosting hizmetlerinde sunucu yönetimi yetkiniz bulunmaz. Hosting firmaları bu özelliği güvenlik sebebiyle kapalı tutmaktadır. Yani hosting hizmeti satın aldığınız da RDP (Remote Desktop Protokol) ve SSH (Secure Shell) gibi uzak bağlantı erişimleri yapamazsınız. Fakat VDS hizmeti satın aldığınız da Windows sunuculara RDP, Linux sunuculara ise SSH bağlantıları yapabilirsiniz.
  • VDS hizmeti, paylaşımlı hosting paketine nazaran daha fazla güvenlidir.
  • Paylaşımlı hosting hizmetlerinde bir web sitesinde yaşanılan yoğun trafik sonucu diğer sitelerde yavaşlık söz konusuyken bu VDS hizmetinde bir problem yaratmamaktadır.

Dedicated Hosting ve VDS

Dedicated Server, Atanmış sunucu olarak adlandırılmaktadır. Dedicated sunucular, tek bir müşteriye atanan fiziksel yani gerçek sunuculardır. Bu sunucularda kaynak kullanımı tamamen bir kullanıcıya ayrılmıştır. Bu nedenle bu sunucular paylaşımlı sunucu olarak değil, paylaşımsız sunucu olarak tanımlanır. Dedicated sunucular da sunucuya ait tüm donanımlar hizmetin alındığı hosting firmasına aittir. VDS is, Fiziksel sunucuların (Dedicated Server) sanallaştırma yazılımları sayesinde bir den çok oluşturulmuş sanal sunuculardır. Her bir VDS için ayrı ayrı kaynak kullanımları tanınır. Bir sunucuya atanan kaynak kullanımı yetersiz kaldığında diğer sunucular asla etkilenmezler.

VDS ile Neler Yapılabilir?

  • VDS sunucuları sayesinde bir veya birden fazla olan web sitelerimizi barındırabiliriz.
  • Web uygulamaları geliştirebiliriz. Yüksek hız gerektiren muhasebe programlarını hızlı bir şekilde çalıştırabiliriz.
  • Oyun sunucusu olarak kullanabiliriz.
  • Veri yedekleme yapabiliriz.
  • Kişisel veya şirket dosyalarımızı barındırabiliriz.
  • Şirket içerisinde yer alan yazıcılar için bir yazıcı sunucusu şeklinde kullanım yapabiliriz.
  • E-posta sunucusu olarak tasarlayabilir ve mail servislerini yönetebiliriz.
  • İnternetin olduğu her yerden bir kaç adım da erişim sağlayabilir ve dilediğimiz tüm lokasyonlardan sunucumuza erişim sağlayabiliriz.

VDS Hangi Web Siteleri İçin Uygundur?

  • VDS kullanımları genellikle web sitesi yavaş yüklenen, trafiği yüksek ve paylaşımlı hosting hizmetinin karşılayamadığı özellikli web siteler için tercih edilmektedir.
  • Web site trafiğinin yükseleceği ve kaynak kullanımlarının yetersiz kalacağı ön görülen web siteleri için VDS kullanılmaktadır.
  • E-ticaret siteleri mutlaka VDS kullanımı yapması gerekmektedir. Çünkü Paylaşımlı hostinglerde kaynak kaynak kullanımları yetersiz gelebilir ve paylaşımlu hosting sunucusunda bir site, e-ticaret sitenizin performansında ciddi sorunlar yaşatabilir.
  • Yüksek performans ve sunucu yapılandırmalarını kendisi yapmak isteyen ancak dedicated sunucular için de yüksek bütçe ayıtmak istemeyen web site sahipleri VDS tercih edebilirler.

VDS Hosting Avantajları

VDS hosting hizmeti, kullanıcı tarafından yönetilebileceğinden dolayı web site yöneticileri ve geliştiricileri için mükemmel bir sistemdir. Bu sistem sayesinde web siteniz için hosting ortamında tam kontrole sahip oluyorsunuz. Web siteniz için tam kontrol işlemi sağlayabilmeniz için uzak erişim yetkiniz de bulunmuş oluyor. Uzak erişim sayesinde VDS hosting hizmetiniz ve web sitenizin yapılandırmalarını ve performans için gerekli işlemleri dilediğiniz şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

  • VDS hosting sayesinde web sitenizin performansında ciddi bir artış olmasını sağlayabilirsiniz.
  • Kolay yönetimi sayesinde dilediğiniz kadar hosting hesabı oluşturabilir ve yönetebilirsiniz.
  • Sunucu içerisinde tam kontrole sahip olacağınız için ihtiyacınıza uygun bir şekilde sunucuda yapılandırmalar yapabilirsiniz.
  • Sunucunun çalışma süresini, ne zaman kesinti olduğunu, CPU, RAM ve Depolama gibi kaynak kullanımlarını izleyebilir ve uyarı bildirimleri sayesinde bir sorun olduğunda haberdar olabilirsiniz.
  • Sunucu içerisinde günlük, haftalık ve aylık olarak yedeklemele işlemleri yapabilirsiniz.
  • Ayrıca sunucu yapılandırmalarında kendi isteğinize göre düzenlemeler yaparak DDOS gibi ataklara karşı kendinizi koruyabilirsiniz.

VDS Hosting Dezavantajları

Aşağıda VDS hosting hizmetlerinin dezavantajlarına yer verilmiştir.

  • VDS sunucular, paylaşımlı hosting hizmetlerine göre daha pahalı olabilmektedir. Bu nedenle web sitenizi barındırırken aynı zaman da ciddi bir gideriniz olmaktadır.
  • VDS üzerinde bir yapılandırma, özelleştirme yapılmak istendiğinde sistem yönetimi konusunda bilginizin olması gerekmektedir. Sistem yönetimi konusunda bilginiz olmadığında web sitenizde ve sunucu da ciddi sorunlar yaşayabilirsiniz.

VDS Server Kiralama Fiyatları

Limonhost olarak VDS server kiralamaları Linux işletim sistemi ve Windows işletim sistemi olmak üzere 2 şekilde kiralanabilmektedir. Linux işletim sistemi VDS hizmetlerimizin minimum paket fiyatı aylık 3.99 dolar + KDV (14.12.2021) olarak ücretlendirilmektedir. Windows işletim sistemli bir VDS kiralamak istediğiniz de ise aylık ücreti 15.00 dolar + KDV (14.12.2021) olarak ücretlendirilmektedir.