Kısaca VDS olarak bilinen Virtual Dedicated Server birçok sanal sunucu oluşturmak için sanallaştırılmış bir fiziksel sunucudur. Türkçe’de özel sanal sunucu olarak kullanılan VDS, dedicated sunucu ile aynı özellikleri sunan sanal sunuculardır. Sunucunun bulunduğu her bilgisayarda çok sayıda sanal sunucu bulunmaktadır. VDS sunucu kiralamış olan kişiler kendi istedikleri işletim sistemini kurabilmektedir. VDS ile VPS birbirleriyle çok karıştırılan sunucu tipleridir. Her ne kadar birbirleri ile birçok yönden benzese de VPS ile VDS arasında önemli farklar bulunmaktadır. VDS sağlayıcıları hypervisor adı verilen sanallaştırma yazılımı kullanmaktadır. Bu sayede sağlayıcılar kullanıcılara fiziksel sunucunun kaynaklarına benzetilmiş sunucu tabanlı erişim vermektedir. Bu sunucular sanal makineler olarak adlandırılmaktadır. Kullanıcılar fiziksel sunucuya direkt olarak erişim sağlayamaz bunun yerine sanallaştırılmış cihaza erişim sağlayabilmektedir. Kullanıcılar sadece kendilerine ayrılmış olan bölümü kullanabilmektedir ve diğer bölümlere erişimi bulunmamaktadır. 

vds nasıl çalışır

VDS Nasıl Çalışır?

VDS hosting, dedicated sunucu deneyimini kullanıcılara sunmaktadır ancak kullanıcılar hala daha fiziksel sunucuları diğer kullanıcılar ile paylaşmaktadır. Sunucu sanal duvarlar ile bölümlere ayrılmaktadır. Her bir katmak kullanıcılara kendi işletim sistemlerini ve yazılımlarını kurma imkanı sağlamaktadır. VDS kullanıcıların dosyalarını işletim sistemi seviyesinde ayırdığı için gerçek anlamda özel sunucudur. Kullanıcıların hesapları kendi depolama alanı, bellek, işlemci çekirdeği gibi kendi kaynaklarına sahiptir ve bu kaynaklar diğer kullanıcılar ile paylaşılmamaktadır. 

Paylaşımlı Hosting ve VDS

Hosting dünyasının en sık karşılaşılan türü paylaşımlı hosting olarak kabul edilmektedir. Özellikle yeni site sahibi olan birçok kişi tercihini paylaşımlı hosting seçeneklerinden yana yapmaktadır. Bu paketlerde CPU ve RAM gibi önemli kaynaklar ve depolama alanı aynı sunucuda yer alan diğer kullanıcılar ile paylaşılmaktadır. Paylaşımlı sunucuda tek bir sunucuyu birden fazla kişi kullanmaktadır. Bu nedenle de önemli eksiklere sahip olmaktadır. Sunucuda yer alan bir kullanıcının sitesinin trafiğinin çok yükselmesi sunucudaki diğer sitelerin bundan olumsuz etkilenmesine neden olmaktadır. Diğer taraftan VDS paketlerinde ise böyle bir durum meydana gelmemektedir. Burada herkesin kendine ait kaynakları vardır ve bir kullanıcının sitesinde meydana gelen değişiklik diğer kullanıcıları etkilememektedir. 

Dedicated Hosting ve VDS

Dedicated hosting ile VDS aslında birbirine oldukça benzer seçeneklerdir. Her iki seçenektede kullanıcılar kendi alanlarına ve kendi depolama alanına sahiptir. Ancak dedicated sunucudan kullanıcılar fiziksel olarak sunucunun tüm kaynaklarına sahip olmaktadır. VDS sunucularda ise sanallaştırılmış sunucunun kaynakları kullanıcılara sunulmaktadır. Bu nedenle daha büyük projelerde tercih edilmektedir. Dedicated hosting’de kullanıcılar bir sunucunun tamamını kendi istedikleri gibi şekillendirebilmekte ve yönetebilmektedir. Her ne kadar VDS sunucularda da aynı şey geçerli olsa da kullanıcılar burada sunucunun tamamını kullanmak yerine kendilerine ayrılmış olan alanı özelleştirebilmektedir. Dedicated sunucular genellikle büyük şirketler tarafından büyük ölçekli projeler için tercih edilmektedir. Ancak VDS paketleri ise genellikle orta büyüklüğe sahip firmalar için görece daha küçük ölçekli projeleri için tercih edilmektedir. 

VDS Hosting Avantajları

VDS hosting sahibi olmanın en büyük avantajı, web hosting paketlerine göre kullanıcıların tüm işletim sistemi üzerinde kısıtlama olmadan root erişimine ve administrator yetkilerine sahip olmaktadır. Bu seviyede erişime sahip olan kullanıcılar VDS sunucuyu kendi ihtiyaçlarına göre istedikleri gibi özelleştirebilmektedir. Bu kaynaklar FTP, mail server ya da e-ticaret sitesi için veritabanı olarak kullanılabilmektedir. VDS’in bir diğer avantajı da kullanıcıların birden fazla internet sitesini barındırabilmesidir. Benzer bir şekilde web geliştirme işi yapan kişiler ya da orta ölçekli kurumlar çok sayıda müşterinin internet sitesini barındırmak için VDS sunucuları tercih etmektedir. 

vds kiralama fiyatları

VDS Kiralama Fiyatları

VDS başlangıç seviyesi bir hosting seçimi değildir. VDS alacak olan kullanıcıların belirli bir teknik altyapıya sahip olması ve sunucuyu yönetebilmesi için bu alanda tecrübesi olması gerekmektedir. Bu alanda yeni olan ve sunucu teknolojiler ile çok bilgisi olmayan kişiler için VDS yönetimi zor bir alandır. Bu kullanıcılar için hosting firmaları tarafından yönetilen web hosting paketleri bulunmaktadır. Paylaşımlı hosting olarak bilinen bu paketler ayrıca sunucunun diğer kullanıcılar tarafından paylaşılmasından dolayı daha uygun fiyatlıdır. Ancak VDS sunucularda kullanıcılar kendilerine ayrılan tüm kaynakları kullanabilmektedir. Bu nedenle VDS kiralama fiyatları, paylaşımlı hosting fiyatlarına göre daha yüksektir. Diğer taraftan bütün bir sunucunun tek bir kullanıcıya ayrıldığı için Dedicated Sunucu paketlerine göre VDS kiralama fiyatları daha uygundur. Ayrıca Limonhost’un kullanıcılara sunduğu 12 ay taksit ya da 12, 24, 36 ay peşin ödemelere avantajlı fiyat politikası nedeniye VDS kiralama fiyatları değişiklik gösterebilmektedir. Size en uygun VDS fiyatlarını sitemizden ya da destek ekibimizden öğrenebilirsiniz.