MySQL Kurulumu yapmadan önce bu “life-saver” veritabanından bahsetmek gerek. 1995 senesinden beri kullanılan ve günümüzde milyonlarca sistemin veri tabanı yükünü çeken, multi-thread ve multi-user destekli bir veri tabanı yönetim sistemidir.

MySQL Web sunucularda en çok kullanılan veri tabanı olup ODBC de desteklediğinden dolayı PHP, ASP, Ruby, Phyton gibi bir çok programlama dili ile birlikte çalışabilir. Linux platformunda oldukça hızlı ve kararlı çalıştığı için sıklıkla Linux Platformlarda kullanılır. MySQL’ i yönetmek için bir çok ek program da kullanılabilir. Bunlardan en çok tercih edileni phpMyAdmin‘ dir. Aynı şekilde MySQL geliştiricileri tarafından yazılmış MySQL Workbench programı da Windows üzerinden veritabanınızı yönetebileceğiniz bir grafik arayüz sunan yazılımlardandır.

Ubuntu Üzerine MySQL Kurulumu (v5.5 – v5.6)

Kurulumu oldukça basit olan bu veritabanı uygulamasını kurmak için öncelikle “apt-get update” komutuyla sunucumuzun paketleri aldığı deponun güncellenmesini sağlayacağız. Daha sonra MySQL yazılımını kuracağımız komutu çalıştıracağız.

sudo apt-get update
sudo apt-get install mysql-server-5.5 (ya da 5.6)

v5.7 Kurulumu

5.7 versiyonu henüz Linux dağıtım depolarında (package repository) olmadığı için gerekli dosyaları MySQL web sayfasından wget komutuyla çekeceğiz. wget komutu, Linux sunucularımıza internet üzerindeki dosyaları indirmemizi sağlar. dpkg komutu çalıştırıldıktan sonra aşağıdaki konfigurasyon kurulum penceresi açılacaktır. Burada önce mysql-5.7, daha sonra Apply seçilir ve konfigurasyon tamamlanır.

wget http://dev.mysql.com/get/mysql-apt-config_0.6.0-1_all.deb
sudo dpkg -i mysql-apt-config_0.6.0-1_all.deb

Paketi internetten çekip dpkg ile konfigurasyon dosyasını oluşturduktan sonra tekrar update komutunu çalıştıracağız

sudo apt-get update

MySQL v5.7′ yi linux sunucumuza indirip kurulum için tüm adımları tamamladık. Artık apt-get komutuyla sunucumuza MySQL’ i kurabiliriz.

sudo apt-get install mysql-server

Komutu çalıştırdıktan sonra MySQL root şifresi tanımlayacağız. Buraya sql için kullanmak istediğimiz şifreyi yazarak kurulumu tamamlayabilirsiniz. Root şifresi, kurulum sırasındaki en önemli adımdır. Root şifresini iyi belirleyin ve saklamaya dikkat edin.

Kurulum tamamlandıktan sonra MySQL servisinin çalışıp çalışmadığı service komutuyla öğrenebiliriz.

service mysql status

Ayrıca aşağıdaki komut bize kullandığımız MySQL sürümü hakkında bilgi verecektir. Bu komut MySQL root yetkisi istediginden -u (user) ve -p (password) opsiyonlarıyla girilmelidir.

mysqladmin -p -u root version

Hepsi bu kadar. Limonhost çalışmalarınızda başarılar diler.