Her ne kadar sosyal medya platformları son 10 yılda ön plana çıksa da blog kültürü hiçbir kayıp yaşamadı. Bunun en büyük nedenlerinden bir tanesi de aslında blog kültürünün çok eskiye dayanmasıdır. Weblog terimi ilk olarak 1997 yılında Jorn Barger tarafından kullanılmıştır. Günümüzde yaklaşık 409 milyon kişi tarafından 20 milyar blog sayfası görüntülenmektedir. Sadece WordPress kullanıcıları tarafından her ay 70 milyon blog gönderisi paylaşılmaktadır. Blog sadece kişiler tarafından bireysel olarak değil aynı zamanda işletmeler tarafından kullanıcılara ulaşma ve sektörden haberler sunmak için de kullanılmaktadır.
WordPress
WordPress dünyada en çok tercih edilen blog platformlarının başında gelmektedir. Ücretsiz ve açık kaynaklı olması nedeniyle en sık tercih edilen blog platformlarından bir tanesidir. WordPress ayrıca dünyanın en çok tercih edilen CMS platformudur. Bu nedenle geniş bir topluluğa sahiptir. WordPress ile açılan blog sayfalarının adresi blogadi.wordpress.com” şeklinde olmaktadır. WordPress’in org uzantılı blog hizmeti kullanıcılara ücretsiz olarak sunulmaktadır. Eklenti desteği sayesinde birçok özellik eklenebilmekte ve ziyaretçiler için zengin içerikli bir blog sayfası hazırlanabilmektedir.
Blogger (Blogspot)
99 yılında Pyra Labs tarafından geliştirilen Blogger en eski blog platformlarından bir tanesidir. 2003 yılında Google tarafından satın alınması ile beraber dünyanın en popüler platformlarından birisi haline geldi. WordPress’de olduğu gibi Blogger ile açılan ücretsiz blogların adresi “blogadi.blogspot.com” şeklinde olmaktadır. Blogger ve Blogspot özünde aynı servistir. Blogger blog için kullanılan servisken Blogspot blogun ücretsiz olarak host edildiği alan adı servisidir. Günümüzde hala daha popülerliğini korumaktadır.
Tumblr
Tumblr özellikle gençler arasında en popüler blog sitesi olarak görülmektedir. 2007 yılında hayatına başlayan site mikroblog sitesidir ve sosyal medya özelliklerine de sahiptir. Platform uzun içeriklerden ziyade multimedya ve kısa blog gönderilerine dayanmaktadır. Günümüz itibarıyla yaklaşık 500 milyon Tumblr blogu bulunmaktadır. En popüler blog platformlarına birisi olan site 2019 yılında Verizon Media tarafından Automattic’e satılmıştır. Automattic aynı zamanda dünyanın en popüler blog platformu olan WordPress’in de sahibidir.
Wix
2006 yılında İsrail’de Avishai Abrahami, Nadav Abrahami ve Giora Kaplan tarafından kurulan platformun günümüzde 190 farklı ülkeden 180 milyondan fazla kayıtlı kullanıcısı bulunmaktadır. Ücretsiz ve ücretli paketlere sahip olan platform kolay kullanıcı arayüzü sayesinde özellikle bu alanda çok deneyimi olmayan kullanıcılar için en doğru tercihlerden birisi olarak görülmektedir. Popülaritesi nedeniyle internette birçok ücretsiz tema bulmak mümkün hale gelmektedir. Wix kullanıcılara sadece bir blog değil aynı zamanda komple bir websitesi de sunmaktadır. Wix ile blog sitesinden e-ticaret sitesine kadar birçok türde site oluşturmak mümkündür.
Weebly
Birçok özelliğin sürükle – bırak yöntemiyle eklenebilmesi sayesinde Weebly kurulumu ve kullanımı en kolay blog sitelerinden birisi olarak kabul edilmektedir. 2006 yılından bu yana kullanımda olan platform 2016 yılında yaptığı atılımlar ile beraber e-ticaret alanında da atılımlar yapan platform özellikle küçük işletmelerin önemli seçeneklerinden biri haline gelmiştir. Weebly kullanıcılarına ücretli ve ücretsiz seçenekler sunmaktadır. Ücretsiz pakette site adresi “blogadi.weebly.com” şeklinde olmaktadır. Weebly ile açılan her sitenin mobil versiyonu da otomatik olarak kulanılmaktadır. 2014 yılında platformda meydana gelen yoğun ISIS propagandası blogları nedeniyle bazı ülkelerde yasaklanmıştır. Ancak ilgili blog sayfalarının kaldırılması ile problem çözüldü.
Medium
Medium 2012 yılında Evan Williams tarafından kuruldu. Twitter’ın ve Blogger’ın kurucularından ve eski CEO’larından olan Williams, Medium ile de başarılı oldu. Diğer blog platformlarına göre daha yeni olan Medium kısa sürede başarılı olan platformlardan bir tanesi. Günümüzde sosyal gazeteciliğin merkezi haline gelen sitede farklı alanlarda tecrübeye sahip kişiler bu tecrübelerini hazırladıkları blog gönderileri ile okuyuculara aktarmaktadır. Son derece basit yapısı ve temasını arayüzü sayesinde site direkt olarak içeriği ön plana almaktadır. Ücretli ve ücretsiz seçeneklere sahip olan platformda özellikle işinin uzmanlarının içerikleri ön plana çıkmaktadır.
Blogcu
Blogcu’nun listedeki diğer platformlardan en büyük farkı yerli olması. 2005 yılında BerilTech tarafından hizmete sunulan Blogcu kısa sürede popüler hale geldi. 2007 yılında Nokta A.Ş.’ye satılan platform Türkiye’nin en büyük blog platformu haline geldi. 370.000’den fazla kullanıcı ve 2.5 milyondan fazla içeriğe sahip olan platform 1 Temmuz 2020 tarihinde kapatıldı. Platform kapanmadan önce Türkiye’nin en çok ziyaret edilen 50 sitesinden bir tanesiydi.
Joomla
Tıpkı WordPress gibi Joomla’da sadece dünyanın en popüler CMS platformlarından bir tanesi değil aynı zamanda da blog platformlarından birisi. Ücretsiz ve açık kaynak kodlu olması nedeniyle birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Joomla’nın en önemli özelliklerinden bir tanesi de detaylı bir şekilde hazırlanmış olan dokümantasyonudur. Bu sayede kullanıcılar platform hakkında aradıkları her şeye ulaşabilmektedir. 16 yıl önce kullanıma sunulan platform günümüzde hala daha hem birçok kullanıcı hem de birçok marka tarafından tercih edilmektedir.