PHP, Linux ve Windows platformlarında çalışan freeware bir web geliştirme uygulamasıdır. Aynı zamandahtml içine gömülebilen bir sctipt ve programlama dilidir. Web uygulaması geliştirirken oldukça geniş bir hareket alanı sağlaması ve html içine gömülebilmesi sayesinde tercih edilir. Tüm işletim sistemleri ve platformlara ücretsiz yüklenebilir.

Linux üzerinde PHP, LAMP adı verilen bir programlar sistemiyle birlikte çalışabilir. Bunlar Linux, Apache,Mysql ve Php’ dir. Sağlıklı bir php servisi için LAMP kurulumu yapılmış olmalıdır.

Apache ve mySql kurulduktan sonra aşağıdaki komutla php kurulumu yapılır,

apt-get install php5 libapache2-mod-php5

Kurulum ardından php servisinin çalışıp çalışmadığı ve mevcut ayarlarının gösterildiği info.php dosyası oluşturulur.

cd /var/www/html

yoluna gidildikten sonra, info.php dosyasi text editorle (nano, vi, pico vb.) olusturulur.

sudo nano /var/www/html/info.php

Dosya oluşturulduktan sonra, dosyanın içine test sayfasının gösterilmesi için aşağıdaki satırlar girilir ve kaydedilir.

Bu işlemlerin ardından www.orneksayfa.com/info.php sayfasında php ortamı hakkında bilgileri ve yüklü php konfigürasyon dosyasını görebiliriz.

Loaded Configuratiın File olarak görünen /etc/php.ini dosyası php konfigurasyonun olduğu dosyadır. Bir tex editorle /etc/php.ini dosyasını açarak php konfigurasyonunu değiştirebiliriz. Değişiklikler yapıldıktan sonra web servisi yeniden başlatılır;

sudo service apache2 restart

Daha sonra www.orneksayfa.com/info.php sayfasindan yapilan ayarlar kontrol edilir. PHP kurulumu ve konfigurasyonu tamamlandıktan sonra oluşturduğumuz info.php dosyasını silmek güvenlik açısından iyi bir hamle olacaktır.