Sitenin yüklenme hızı kullanıcı deneyiminde hayati bir role sahiptir. Sitenin yüklenme hızı sitenin görünürlüğü ya da ziyaretçi sayısı gibi etmenleri etkilemektedir. İnternet sitesinin hızını optimize etmek bir gerekliliktir ancak bunun için sitenin neden yavaş yüklendiğini bilmek gerekmektedir. Bir site yüklenirken arka planda çok fazla işlem gerçekleştirilmektedir. Metin ve görsellerin gelmesi için dünyanın bir ucundan yüzlerce istek bir anda gelebilmektedir. Kısa sürede bu işlemlerin gerçekleştirilmesi gerekirken birçok şey yanlış gidebilir. Bir internet sitesi çok fazla etmenden dolayı yavaş yüklenebilmektedir. Buna neden olan noktaları bulmak ve onları optimize etmek gerekmektedir. Ancak internet sitesinin yavaş yüklenmesine neden olacak etmenler genellikle belli başlı şeylerdir. 

Görsellerin Optimize Edilmemesi

görsellerin optimize edilmemesi

İnternet sitelerinin yavaş yüklenmesine neden olan en büyük sebep sitede yer alan görsellerin optimize edilmemesidir. Yüksek çözünürlüklü görsellerin yüklenmesi için yüksek bant genişliğine ihtiyaç duyulmaktadır. Yüksek çözünürlüklü görselleri sıkıştırmak ve öyle yüklemek sitenin önemli ölçüde hızlanmasını sağlamaktadır. Ayrıca bu görsellerin uzantısı da son derece önemlidir. JPEG uzantılı görseller PNG ya da GIF uzantılı görsellerden çok daha az yer kaplamaktadır. Bu nedenle PNG ya da GIF yerine JPEG uzantılı görsellerin kullanılması tavsiye edilmektedir. Görsellerin sıkıştırılması için çeşitli eklentiler ve internet siteleri bulunmaktadır. Bu servisleri kullanarak görsellerin sıkıştırılması mümkün hale gelmektedir. Bazı servisler herhangi bir kalite kaybına neden olmadan sıkıştırma sağlamaktadır. Bu sayede görsel hala daha kaliteli görünmeye devam ederken daha az yer kaplamaktadır. 

CDN Kullanılmaması

Kısaca CDN olarak bilinen Content Delivery Network, internet sitesinin yüklenme hızını etki eden önemli etmenlerden bir tanesidir. CDN dünyanın dört bir yanına dağılmış olan sunucular ağıdır. İnternet sitesinin sayfalarını bu sunuculara dağıtarak sitenin dünyanın dört bir yanından kullanıcıya hızlı bir şekilde gösterilmesini sağlamak mümkün olmaktadır. WordPress siteler için birçok CDN servisi bulunmaktadır. Bu seçeneklerin en başında Amazon Cloudfront ve Cloudflare gelmektedir. Ayrıca jQuery web sunucusu yerine CDN’de saklanabilmektedir. jQuery, JavaScript’e göre aynı sonucu çok daha az satırla vermektedir. Google ve Microsoft en popüler jQuery CDN seçenekleri arasında yer almaktadır. 

Çok Fazla Reklam

Reklamlar internet sitelerinin önemli gelir kaynakları arasında yer almaktadır. Bu nedenle günümüzde reklam olmayan internet sitesi sayısı yok denebilecek kadar azdır. Görseller, videolar ya da seslerden oluşan bu reklamlar internet sitesinin geç yüklenmesine neden olmaktadır. Ayrıca reklamların çok fazla olması sadece sitenin geç yüklenmesine neden olmaz aynı zamanda da kullancıları da rahatsız eder. Bunun önüne geçmek için sayfa başında yer alacak reklamların sayısını düşürmek gerekmektedir. Sayfa başına 1 ya da 2 reklam ideal olarak kabul edilmektedir. 

yetersiz hosting servisi

Yetersiz Hosting Servisi

Alınan hosting hizmeti de yüklenme hızını etkileyen önemli unsurlardan bir tanesidir. Bir kullanıcı internet sitesini ziyaret etmek istediğinde sunucu dosyaları ziyaretçinin bilgisayarına göndermektedir. Sunucunun donanımının yetersiz olması, sitenin paylaşımlı sunucuda host edilmesi, düşük bant genişliği gibi etmenler sitenin yavaş yüklenmesine neden olmaktadır. Bu nedenle hosting tercih ederken kullanıcıların doğru bir seçim yapması gerekmektedir. Hosting değişikliği yapmak zorlu bir süreçtir ve bu süreç aynı zamanda teknik altyapı gerektirmektedir. Bu nedenle kullanıcıların ilk başta seçim yaparken doğru bir seçim yapması son derece önemlidir. 

JavaScript Problemleri

JavaScript ya da jQuery eklentileri internet sitelerine dinamik içerik eklemek için en başarılı yöntemler arasında yer almaktadır. Ancak bu doğru bir şekilde yapılmadığında JavaScript sitenin yavaş yüklenmesine neden olmaktadır. JavaScript ve jQuery’nin yüklenmesi ve çalıştırılması zaman alan bir işlemdir. Bu nedenle JavaScript ya da jQuery verisini yüklemek için çok sayıda API çağrısı yapıldığında internet sitesinin yüklenmesi belirli bir zaman almaktadır. Bu gibi durumlarda JavaScript kodunu gözden geçirmek ve kullanılmayan kısımları kaldırmak, asenkron yükleme yapmak ve Google Tag Manager gibi araçları kullanmak sitenin hızlı bir şekilde yüklenmesini sağlamaktadır. 

HTTP İstekleri

Çok fazla JavaScript, CSS ve görsel dosyası kullanmak çok fazla HTTP isteğinin gerçekleşmesine neden olmaktadır. Bir kullanıcı siteye ziyaret ettiğinde tarayıcı bu dosyaların yüklenmesi için bazı isteklerde bulunmaktadır ve bu isteklerin tamamlanması da zaman almaktadır. Bunun önüne geçmek için sayfalardaki dosya sayısını düşürmek gerekmektedir ve bunlara CSS, görseller ile JavaScript dosyaları da dahildir. Ayrıca CSS ve JavaScript dosyalarını küçültmek de mümkündür. Bu sayede kullanıcıların indirmek zorunda kalacağı toplam dosya sayısı azalmaktadır. 

gZIP Sıkıştırma Kullanmama

gZIP sıkıştırması kullanmak sunucunun görseller, CSS ve JavaScript dosyaları gibi birçok dosyayı sıkıştırarak isteğin geldiği tarayıcıya tek seferde gönderir. Sıkıştırma transfer edilen verinin boyutunu düşürür bu sayede dosyalar tarayıcısına çok daha hızlı bir şekilde gönderilir ve internet sitesi hızlı bir şekilde yüklenmiş olur. Bu nedenle gZIP sıkıştırma son derece önemlidir. Ayrıca kolay bir şekilde yapılabilmektedir ve önemli performans artışı sağlamaktadır.