Windows ve Linux hosting seçenekleri arasında seçim yaparken başlıca düşünülmesi gereken şey sunucunun hangi amaçla kullanılacağıdır. X86 sunucuların popülaritesinin artması ile beraber Linux sunucular giderek daha popüler hale gelmeye başladı. Windows dağıtımları da her ne kadar giderek daha fazl kişi tarafından tercih edilmeye başlansa da büyüme sayıları hala Linux’ın gerisinde.

Herhangi bir sistem yöneticisinin ilk vereceğe cevap stabilize olacaktır. Linux sunucuları genellikle Windows’dan daha güvenli sunuculardır ve birçok güncelleme sonrasında sunucuyu yeniden başlatmaya gerek kalmamaktadır. Ancak diğer taraftan Windows tabanlı sunucular özellikle birden fazla veritabanı, internet sitesi ve dosya ile çalıştığında istikrarsız hale gelmeye başlamaktadır. Bunun yanı sıra farklı uygulamalar, düzenli görevler gibi şeyler eklendiğinde durum daha da kötü hale gelmektedir. Yalnız bu Windows sunucuların tümen kötü olduğu anlamına gelmemektedir. Özellikle .Net ya da MsSQL’e ihtiyaç duyanların Windows sunucu kullanması gerekmektedir.

Linux Hosting

Linux, en popüler açık kaynak kodlu işletim sistemidir. Açık kaynak kodlu olması nedeniyle ekstra ücret gerektirmemesi ve sürekli olarak geliştirilmesi avantajlarına sahiptir. Ayrıca herhangi bir kullanıcı bile Linux işletim sisteminin kaynak koduna erişebilir ve kendi istediği gibi değişiklikler yapabilir.

Windows Hosting

Windows çok uzun bir süredir dünyada en çok kullanılan işletim sistemi unvanına sahip ve yakın zamanda da bunu kaptıracak gibi gözükmüyor. Ancak hosting dünyasında Linux kadar popülariteye sahip değil. Windows hosting işletim sistemi olarak Windows Server kullanmaktadır ve Windows’ özel teknolojilere erişim sağlamaktadır.

Linux Hosting’in Avantajları

  • Ücretsiz ve açık kaynak kodlu olması.
  • Daha stabil, daha az kaynak tüketen ve daha hızlı işletim sistemi olması,
  • Linux sunucular, Windows sunuculardan genellikle daha ucuzdur. Çünkü Linux hostingde sadece sunucunun kiralanmasına para verilmektedir. Ancak işletim sistemine herhangi bir ekstra ücret ödemeye gerek yoktur.
  • Linux dağıtımları depolama alanında çok daha az yer kaplar. Windows Server 2012’nin minimum depolama alanı ihtiyacı 60 GB boyutundadır. CentOS, Ubuntu gibi dağıtımlar ise 1GB depolama alanına ihtiyaç duyar. Arch Linux gibi diğer Linux dağıtımları ise 500 MB depolama alanı ve 128 MB RAM ile kolay bir şekilde çalıştırılabilmektedir.
  • Linux tabanlı işletim sistemlerinin RAM ihtiyacı çok düşüktür ve RAM’i daha tasarruflu bir şekilde kullanmaktadır.
  • Herhangi bir anti-virüs yazılımın ihtiyaç duyulmamaktadır. Linux’ın çalışma şeklinden dolayı mevcut virüs ve malware gibi yazılımların büyük bir çoğunluğu Linux üzerinde çalışmamaktadır.
  • Günümüzde Linux’ın birçok dağıtımı bulunmaktadır ve kullanıcıya daha fazla seçme özgürlüğü sağlamaktadır. Ubuntu, Debian, CentOS, Arch Linux gibi seçeneklerin yanı sıra RedHat ve SLES (Suse Linux Enterprise) gibi kurumlara yönelik dağıtımlar da mevcuttur.
  • İşletim sisteminin açık kaynaklı olması sebebiyle ücretsiz ve açık kaynaklı yazılım bulmak son derece kolaydır.
  • Bazı Linux programları ücretli dahi olsa ücretleri Windows yazılımlarından genelde daha ucuzdur.
  • Linux sunucuların daha az yeniden başlatılması gerekmektedir. Bir güncelleme olduğunda sadece ihtiyaç duyulan servisin yeniden başlatılması yeterli olmaktadır. Tüm sunucunun yeniden başlatılmasına ihtiyaç duyulmamaktadır.
  • Linux sunucuları yönetmek için web tabanlı arayüz seçenekleri bulunmaktadır. Bu seçenekler ile çok az Linux bilgisi olan hatta hiç komut satırı görmemiş kişiler bile sunucu yönetimini kolay bir şekilde yapabilmektedir. WHM/cPanel ve DirectAdmin gibi ticari seçenekleri yanı sıra Webmin/Wirtualmin, ISPConfig, VestaCP ve daha birçok ücretsiz ve açık kaynaklı seçenekler de mevcuttur.
  • Windows’tan daha güvenlidir. Linux’ın açık kaynak kodlu olmasından dolayı herhangi bir kodu üzerinde çalışmalar yapabilir ve gerekli geliştirmeleri gerçekleştirebilir.

linux hosting

Dezavantajları

 • Linux sunucusu yönetebilmek için bilinmesi gereken şeyler bulunmaktadır. Bu nedenle hosting firmaları Linux sunucularını yönetmek için zamanı ya da bilgisi olmayan kullanıcılar için  hosting yönetim servisleri sunmaktadır.

Birçok kullanıcı kişisel bilgisayarında Windows işletim sistemi kullandığı için Linux’ın daha dik bir öğrenme eğrisi bulunmaktadır.

Her ne kadar Ubuntu ya da Linux Mint gibi Linux dağıtımları bilgisayara kurulduğunda kullanıcı arayüzüne sahip olsa da Linux hosting kullanıcı arayüzü ile gelmez ve yönetimin SSH üzerinde CLI ile yapılması gerekmektedir. Windows arayüzüne alışkın kullanıcılar için Linux bu yönüyle oldukça zorludur. Linux sunucuyu kullanıcı arayüzü ile yönetebilmek için kontrol paneli yüklenmesi gerekmektedir.

Windows Hosting Avantajları

 •   Windows sunucularda varsayılan olarak kullanıcıların alışkın olduğu bir kullanıcı arayüzü ve uzak masaüstü erişimi varsayılan olarak gelmektedir. Uzak masaüstü istemcisi ile herhangi bir kullanıcı Windows yüklü bir bilgisayar gibi Windows hostingin yönetimini gerçekleştirebilir.

Windows’un popüler olması ve dünyanın en çok kullanılan işletim sistemi olması nedeniyle internette kaynak bulmak daha kolaydır.

Birçok geliştirici yazılımlarını sadece Windows’ geliştirmektedir ve bu yazılımlar Linux’ta kullanılamamaktadır.

.Net sadece Windows yüklü sunucularda çalışmaktadır.

Ticari bir ürün olması nedeniyle Windows sürekli olarak güncellenmektedir. Bu güncellemeler önemli güvenlik yamaları içerdiği gibi yeni özellikler de sunabilmektedir.

Windows sunucuların ölçeklendirilmesi Linux sunuculara göre daha kolaydır.

hosting farkları

Dezavantajları

Windows hosting’in dezavantajlarının başında işletim sisteminin çok yer kaplaması gelmektedir.

Windows hosting’de RAM ve CPU gibi kaynak ihtiyacı daha fazladır. Windows Server için gerekli olan minimum RAM miktarı 2 GB’dır.

Ücretsiz değildir. Sunucuya Windows kurabilmek için Microsoft’tan lisans almak gerekmektedir. Deneme sürümü ise sadece 120 günle kısıtlıdır.

Microsoft tarafından yayınlanan güncellemelerin çalışır hale gelebilmesi için sunucunun yeniden başlatılması gerekmektedir.

Windows için piyasadaki birçok yazılım ücretlidir ve açık kaynak kodlu değildir.

Trojan ya da malware gibi zararlı yazılımlar genellikle Windows işletim sistemi için yazılmaktadır ve bu nedenle siber saldırılara daha çıktır.

Bu güvenlik açıkları nedeniyle Windows sunuculara mutlaka antivirüs yazılımı yüklenmesi gerekmektedir ve işe yarayan antivirüs yazılımları ücretli ve genellikle pahalıdır.

Sonuç

Her ne kadar Linux hosting daha avantajlı gibi gözükse de Windows’un .Net ve MS SQL gibi önemli avantajları bulunmaktadır. Günümüzde Linux hosting açık ara farkla en çok tercih edilen seçenektir. WordPress, Joomla, Magento gibi popüler CMS sistemleri Linux sunucular üzerinde yer almaktadır. Ayrıca MySQL, MongoDB, PostgreSQL gibi popüler veritabanları da Linux hosting’de en iyi performansı sağlayacak şekilde geliştirilmiştir. C, C++, Python, PHP, Perl gibi programlama dillerinin köklerinde Linux sunucular yer almaktadır ve en iyi Linux işletim sisteminde çalışmaktadır.