Bir internet sitesini ziyaret ettiğinizde, adres çubuğunda yer internet sitesi adresinin girdiğiniz sayfalara göre değişiklik gösterdiğini gözlemleyebilirsiniz. Bu kısımda yer alan alan adı üst düzey ve ikinci düzey olmak üzere ikiye ayırılıyor. Üst düzey web siteleri .com, .org ya da .gov gibi alan adı uzantıları ile aktif olarak yayınlanmaktadır. İkinci düzeyde ise servis sağlayıcınızdan satın aldığınız isim bulunuyor. Subdomain adı verilen alt alan adı ise ikinci düzey domainin öncesinde yer alıyor. Örneğin blog.interetsitesi.com adresinde alan adının “blog” bölümü internet sitesinin blog kısmının subdomain olduğunu gösteriyor. Bir domain satın aldığınızda subdomain kullanım hakkı da sizdedir ve bunun için ekstra bir ücret ödemenize gerek kalmaz. 

Subdomain Neden Kullanılır?

Subdomain’in en çok site içeriğini organize etme ya da bölümlere ayırmak için kullanılır. Domaininizden farklı bir amaca sahip içeriği kullanıcılara sunmak için ayrı bir katalog oluşturmada subdomain kullanımı tercih edilmektedir. Temel olarak yeni bir subdomain oluşturma aslında aynı adres altında yeni bir site oluşturmaktır. Bu yeni site ana siteden biraz farklı ya da çok daha farklı olabilir. Genel olarak subdomain  kullanımı e-ticaret sitelerinin mağaza kısımlarında store.example.com olarak, internet sitelerinin blog kısımlarında blog.example.com olarak, internet kısımlarının forum bölümlerinde forum.example.com olarak ya da aynı sitenin farklı bir dil seçeceği için tr.example.com olarak karşımıza çıkıyor. Subdomain olarak istediğiniz kelimeyi kullanabilirsiniz. Ancak genelde önerileren subdomain açma amacınızı belirten bir seçim yapmanız. 

Subdomain Neden Kullanılır

Kullanıcıları Yönlendirmek

Subdomain’in başlıca kullanım amacı internet sitesini ziyaret eden kullanıcıları gitmek istediklere yere doğru bir yere yönlendirmektedir. Bunu ancak internet sitenizde yeterince içerik olduğunda yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra işletmelerin farklı birimlerinin içerikleri için de subdomain kullanılabilmektedir. Örneğin birçok işletme kariyer sayfası için kariyer.example.com gibi amaca yönelik subdomain kullanmaktadır. Sonuç olarak subdomain’i oluşturma ve kullanma amacınız tamamen size kalmış. Ancak bunu hazırlarken kullanıcılarınızın kafasını karıştırmamayı ve onları doğru bir şekilde yönlendirmeyi unutmamalısınız. Subdomain kullanımına ihtiyacınız kalmadığı durumda ise birkaç basit işlemle subdomain’i kaldırabilir ve tüm trafiği tekrardan sitenize yönlendirebilirsiniz.

Subdomain Oluşturmak

Subdomain oluşturmak son derece basit bir işlemdir ve hosting sağlayıcınızın sunduğu yönetim panelinden kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlemi yapabilmek için önce cPanel’e girmeniz gerekiyor. cPanel’e giriş yaptıktan sonra “Etki Alanları” başlığı altında yer alan “Alt Etki Alanları” kısmına girmek yeterli. Burada karşınıza doldurulması gereken alanlar çıkıyor. Bu kısımda subdomain’in adını, bağlı olacağı domain’i ve dosyaların yer alacağı kök dizini girmeniz yeterli. Alt domain ekledikten sonra bu yeni adresin DNS’ini eklemeniz gerekiyor. Burada seçeceğiniz bir IP adresi, host adına bağlı bir IP adresi, bir sunucu  adı ya da wildcard olabilir. Domain ekledikten sonra ise tek yapmanız gereken şey yönlendirmeyi beklemek. Yönlendirme genellikle yarım saat içerisinde tamamlanıyor ancak bu süre uzayabilse de 24 saati geçmiyor.

Wildcard Subdomain

Subdomain ile Alt Dizinlerin SEO Açısından Farkı

Subdomain adresleri Google ve diğer arama motorları tarafından farklı bir iste olarak algılanır. Bu yüzden arama motorlarının her bir subdomain adresini ayrı olarak crawl etmesi ve indekslemesi gerekir. Diğer sitelerden oluşturduğunuz ana sitenize oluşturmuş olduğunuz backlinkler hem siteniz hem de subdomain’ler ile paylaşılmaz. Bir siteye yapılan SEO çalışması gibi bir çalışmanın subdomain adresine de yapılması gerekmektedir. Eğer gerçekten iyi bir bir sebebiniz varsa subdomain kullanmalısınız. Farklı anahtar kelimelerde öne çıkmak, belirli bir hedefe hitap etmek, farklı bir lokasyona erişmek ya da ana sitenizin dilinden farklı bir dilde hizmet sunmak bunlardan bazılarıdır. Alt dizinler ise ana domain altında bulunan dosyalardır. Google ve diğer arama motorları alt dizinleri farklı bir site olarak algılamaz ve bu nedenle yapmış olduğunuz backlink çalışmaları ana siteniz ile alt dizinler arasında paylaşılır. Bloglar, girişimler ya da küçük işletmeler gibi kısıtlı zamana ve kaynağa sahip olan siteler için daha çabuk sonuç almak adına alt domain yerine alt dizin kullanılması tavsiye edilmektedir.

Wildcard Subdomain Nedir?

Wildcard subdomain mevcut olmayan subdomain adreslerini hesabınızda belirli bir dosyaya  yönlendirmenizi sağlar. Bu sayede adres satırına henüz oluşturulmamış subdomain adreslerini dahi yazsanız karşınıza yönlendirmiş olduğunuz klasördeki içerikler çıkar. Bunun için bir wildcard DNS kaydı oluşturmak gerekir. Wildcard subdomain asteriks işareti ile gösterilir. Wildcard DNS kaydı ana domain için geçerli değildir bu yüzden ek olarak @ host kaydı gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Wildcard kaydı A, AAAA, ALIAS, CNAME, TXT, URL Redirect ve MX kayıt türkerinde yapılabilir. Bu domain türü genellikle çoklu site web uygulamaları için kullanılır. Wildcard DNS kaydında kaydın duyurulmasını beklemeye gerek duyulmaz ve direkt olarak kök dosyası olmadan DNS ile belirlenir. Eklenen subdomain adresleri anında kullanılır. Daha sonra eklenecek olan subdomain adresleri öncelik olarak wildcard’ın önünde yer almaktadır. Wildcard belirledikten daha sonra bir subdomain adresi oluşturduğunuzda bu yeni adresin kök dizini wildcard için belirlenen dizinden farklı olmaktadır.