Web Panel ya da kontrol paneli kısaca bir sunucunun servislerini yönetmek amacıyla kullanılmaktadır ve bunlardan bir tanesi de Centos Web Paneldir. Bir sunucuyu yönetmek ve servislerinden yararlanmak için komut satırını kullanmak ve gerekli komutları bilmek gerekmektedir. Web panel ise kullanıcılara grafik arayüzüne sahip bir kontrol panelidir. Bu sayede kullanımı daha kolay hale gelmektedir. Kontrol paneli kolay kullanım dışında bazı önemli avantajları da beraberinde getirmektedir. 

Kontrol paneli ile beraber web hosting, mail kutusu, sunucu veri tabanı, DNS ayarları ve daha birçok şey daha kolay yönetilebilir hale gelmektedir. Ayrıca kontrol panelinin bir diğer işlevi ise sistem izlemesi özelliğidir. İyi bir kontrol panelinde kullanılan işlemci, bellek ve bant genişliği kapasitesi gösterilmektedir. Centos gibi birçok panel bulunmaktadır ve bu panellerin özellikleri farklılık göstermektedir. İyi bir panelin özellikleri arasında kullanıcı dostu arayüzü, üstün güvenlik özellikleri ve Cron için çeşitli avantajları yer almaktadır. 

centos web panel ne işe yarar

Centos Web Panel Ne İşe Yarar?

Centos web panelin birincil amacı web sunucusu özelliklerini ve yönetimini tek bir yerde toplamak ve internetten erişilebilir hale getirmektedir. CentOS 2010 yılında Debian’ı geçerek web serverlar arasında en popüler Linux dağıtımı haline gelse de 2012 yılında Debian bu unvanı geri aldı. 2014 yılında ise Red Hat, CentOS projesine sponsor oldu. CentOS sunucunun tüm ayarlarını yapmaya izin vermektedir. Örneğin, DNS ayarlarını yapmak için DNS Functions başlığından Edit DNS config kısmına girmek yeterli olmaktadır. Panel sayesinde tek bir sayfadan DNS bilgisi değiştirilebilmektedir.

Ayrıca panel sayesinde sunucuda RDP ya da Putty olmadan uzaktan erişim bir link ile mümkün hale gelmektedir.  CentOS’un bir diğer özelliği ise ücretsiz kullanım sunmasıdır. Projenin açık kaynak kodlu olması nedeniyle topluluk tarafından sürekli geliştirilmektedir ve her türlü probleme yönelik çözüm bulunmaktadır. Açık kaynak projesi olması sayesinde güvenlik yamaları da daha sık bir şekilde yayınlanmaktadır. Centos projesi de Apache Foundation’a benzer bir yapıya sahiptir. Yönetici bir ekip SIG adı verilen yarı otonom gruplara bir yol haritası çizmektedir. SIG grubu ise geliştirmeler, eklentiler ve değişimlerden sorumludur. Bu gruplardan Core adı verileni çekirdek CentOS Linux platformunu yapmakta ve yayınlamaktadır, Xen4CentOS, CentOS 6 için Xen4 desteğini sağlamaktadır. Son olarak CentOS Design ise kullanıcı deneyimini geliştirmeye yönelik çalışmalar gerçekleştirmektedir. 

Centos Web Panel Nasıl Kullanılır?

Centos Web Panel, yönetim ve kullanıcı tarafı olmak üzere iki farklı formda gelmektedir. Kullanıcı hesabı belirli görevleri yerine getirmek için ideal seçenektir. Bu görevler arasında subdomainleri, kullanıcı mail hesaplarını yönetme, FTP hesabı kurma ve daha birçok şey almaktadır. Hem kullanıcı hem de Administrative bölümünde benzer bir şekilde giriş yapılmaktadır. Kullanıcı girişi yapmak için internet sitesinin 2083 portuna girmek yeterlidir. Bu durumda giriş yapılan adres “alanadiniz.com/cwp” şeklindedir. Giriş ekranı geldikten sonra bilgileri girmek ve Login butonuna basmak yeterli olmaktadır. Kullanıcı paneline giriş yaptıktan sonra karşımıza çeşitli ögelere sahip menüler gelmektedir. 

Üstte yer alan hızlı erişim bölümünde ana sayfa, terminal ve dosya yöneticisi bulunmaktadır. Alt kısımda ise Top 5 işlem görülmektedir. Varsayılan olarak tüm kullanıcılara açık olan bu liste son 5 yapılan 5 işlem ve bu işlemlerle ilgili detaylar yer almaktadır. Üstte yer alan barın sağ kısmında ise destek, bildirim, root ve çıkış butonları yer almaktadır. Web panelin sol tarafında yer alan uzun menü ise panelin ana menüsüdür ve sunucunun tüm kontrolleri ve özellikleri buradan kullanılmaktadır. Bu kısımdan eklenti yönetimi, PHP özellikleri, Apache ve Nginx gibi sunucu fonksiyonları ve çok daha fazlası gerçekleştirilmektedir. Son derece uzun olan bu menünün oldukça çeşitli alt menüleri bulunmaktadır. 

centos web panel nasıl kullanılır

Centos Web Panel Nasıl Kurulur?

Centos web panel kurulumu yapmak için 64 Bit işletim sistemi, 1 GB RAM ve en az 20 GB depolama alanına sahip bir VPS ya da dedicated sunucunun olması gerekmektedir. Kurulumdan önce bir hostname belirlemek gerekmektedir. Sunucuya bağlandıktan sonra “hostname deneme.limonhost.net” komutu ile hostname atanmaktadır. Sonrasında ise CentOS 76 sunucuya CWP indirmek gerekmektedir. Bunun için aşağıdaki kod satırlarını girmek gerekmektedir. 

cd /usr/local/src

wget http://centos-webpanel.com/cwp-el7-latest

sh cep-el7-latest

Kodu girdikten sonra kurulum başlamaktadır ve yaklaşık olarak 30-40 dakika sürmektedir. Kurulumdan sonra “reboot” komutu ile sunucuyu yeniden başlatmak gerekmektedir. Bu işlemle beraber VPS ya da dedicated sunucuya CentOS Web Panel kurulmaktadır. Root girişi için http://serverIP:2030 adresine gitmek ve kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapmak yeterli olmaktadır. Giriş yaptıktan sonra name server ayarlarını yapmak gerekmektedir. Bu da “DNS Functions” menüsünden “Edit Nameserver IP” kısmına girerek yapılmaktadır.