Plesk panel nedir? Ne işe yarar?

Plesk Panel, bir hosting kontrol panelidir. 2000’li yılların başında SysAdmins ve SMBs taradından geliştirilmiştir.
Güncel olarak 430 bin sunucu üzerinde 12 milyon web sitesi tarafından kullanılmakta ve 30′ dan fazla dil desteği bulunmaktadır.
Plesk Panel, hem windows hem de Linux sunucular üzerinde son derece optimize bir şekilde çalışmaktadır.

Ayrıca hosting paketinizin kontrol panelini Plesk panel olarak seçmeniz durumunda, MySQL veritabanı oluşturabilir, FTP hesaplarınıza kolay bir şekilde bağlantı kurabilir ve mail adresleri ekleyip, maillerinizi kontrol edebilirsiniz.

SSL Nedir? Plesk panel ile Ücretsiz SSL Kullanabilir miyiz?

SSL, Secure Sockets Layer’ın kısaltmasıdır. Aynı zamanda türkçede Güvenli Giriş Katmanı olarak geçmektedir. SSL sertifikası sadece kredi kartı bilgilerinizi, şifre ya da T.C kimlik numaranız gibi önemli bilgileri koruma altına almaktadır. SSL sertifikası sadece veri iletişiminde kullanılan bilgilerin korunmasını sağlamaktadır.

SSL sertifikası yüklü olan bir web sitesini sayfaya giriş yaptıktan sonra url kısmında bulunan kilit ikonunundan anlayabilirsiniz. Siteye girdiğinizde eğer URL kısmında bulunan kilit kapalı ise ve kilide tıkladığınızda ” Güvenli ” bilgisi yer alıyorsa o web sitesinde SSL sertifikası kurulu demektir.

SSL sertfikası yüklü olmayan sitelerde ise aşağıdaki şekilde bir görüntü ile karşılaşabilirsiniz.

 

Plesk Panel ile Ücretsiz SSL Kullanabilir miyiz?

Gerek cPanel gerek Plesk panelde SSL sertifikası kullanılabilmektedir. Plesk panelde SSL sertifikasını kullanabilmeniz için öncelikle Hosting ayarları kısmından SSL / TLS desteğini ve Http’den Https’ye yönlendirme
işlemini aktif edilmesi gerekmektedir. Daha sonrasında SSL / TLS Sertifikaları kısmından SSL kurulumunu yapabilirsiniz.

Plesk panel üzerinden Ücretsiz SSL Kurulumu Nasıl yapılır?

Plesk panelde ücretsiz SSL kurulumunu aşağıdaki adımları takip ederek gerçekleştirebilirsiniz.

Adım 1 :

Plesk panele giriş yapınız.

Adım 2 :

Plesk panel’e giriş yaptıktan sonra Hosting Settings’ e tıklıyoruz. Açılan sayfada Security başlığı altında bulunan ;
SSL/TLS Support ve Permanent SEO-safe 301 redirect from HTTP to HTTPS seçenekleri seçilir.
Ardından Apply ve Ok butonlarına basılır.

Adım 3 :

Ok butonuna tıkladıktan sonra Websites & Domains ekranına geri geleceksiniz. Bu ekrandan SSL/TLS Certificates‘e tıklamanız gerekmektedir.

Adım 4 :

Karşımıza gelecek olan ekranda Let’s Encrypt sertifikası seçilmesi gerekmektedir. Bunun için Get it Free butonuna tıklanılır.

Adım 5 :

Get it Free butonuna tıklandıktan sonra gelen ekranda mail adresimiz yazılır ve Secure the wildcard domain (including www and webmail) seçeneği işaretlenir ve ardından Get it Free butonuna tıklanılır.

Plesk panel ücretsiz SSL sertifikası kurulum işlemi tamamlanmıştır. Artık web siteniz https://alanadiniz.uzantisi şeklinde açılacaktır.

Not : Ücretsiz SSL sertifikası kurulumunu yapmadan önce alan adınızın DNS (NameServer) adreslerini yönlendirme yapmayı unutmayınız23