1848 yılında California’da altın bulunmasıyla başlayan “Altına Hücum” hareketinin bir benzeri de 90’lı yılların bir benzeri de alan adlarında meydana geldi. Alan adları internetin gayrimenkul araçları olarak görülmektedir ve bu nedenle birçok kişi yatırım tercihi olarak alan adlarını seçmektedir. Ancak tıpkı altına hücum döneminde olduğu gibi bu dönemde de sadece akılcı davranarak yatırım yapan kişiler yatırımlarının karşılığını alabilmektedir. Sadece 10 dolara alınmış bir domain milyonlarca dolara satılabilmektedir. Her ne kadar Dot-Com Balonu, 2000’li yılların başında büyük bir krize dönüşe de domainler günümüzde hala değerlerini korumaya devam ediyor. 

Domain Yatırımcılığının Ana Fikri

Alan adı (domain) yatırımcılığı son derece basit bir yatırım çeşitidir ve uzaktan bakıldığında tıpkı diğer yatırım yöntemleri gibi amaç ucuza alıp pahalıya satmaktır. Ancak bu işin derinliğine girildiğinde daha komplike bir durum ortaya çıkmaktadır. Domainlere yüklü miktarda para harcamadan önce

mutlaka detaylı bir araştırma yapmak gerekmektedir. Genellikle bu alandaki yeni kişiler aslında domaini satın almayıp kiraladığını öğrendiğinde bir şaşkınlık yaşamaktadır. Bu nedenle domain yatırımlarının ilk adımını öğrenmek, internet kayıtlarının nasıl çalıştığını araştırmak ve her sektörde olduğu gibi bu sektörde de dolandırıcılardan kaçmanın yollarını bulmak gerekmektedir. Yeterince araştırma yapmadan bu sektörden para kazanmaya çalışmak ise beraberinde başarısızlığı getirmektedir. 

Riskleri Anlamak

Domain yatırımcımlığı bazı riskler barındırmaktadır. Marka hakkı satın alınmış bir kelimeye ya da bu kelimeye çok yakın ve benzer bir kelimeye domain almak beraberinde davaları da getirmektedir. Geçtiğimiz yıllarda Microsoft, microsof.com alan adını satın alan birisini mahkemeye verdi ve sonunda davayı kazandı. Markaların yanı sıra ülkeler, hükümetler ve diğer kurumsal oluşumlar da bu tarz hukuki aksiyonlar alabilmektedir. Pahalı domain alım satımı yapmak ise beraberinde daha büyük bir risk getirmektedir. Bu nedenle çeşitli profesyonel hizmetleri kullanmak her zaman avantajlı olmaktadır. Bazı durumlarda yatırımcılara hukuki danışmanlık almaları bile tavsiye edilmektedir. 

Trendleri Takip Etmek

Bu alanda yatırım yapılmaya karar verdikten sonra bir strateji belirlemek gerekmektedir. Her ne kadar kahve.com gibi jenerik isimler alınmış olsa da bilinirliği yükselişte olan ürünler ya da trendleri araştırmak yararlı olmaktadır. Bilgisayar oyunu sistemleri, araç modelleri, trend olan yemekler gibi farklı alanları takip etmek doğru bir karar olacaktır. Örneğin 2014 yılında btc.com alan adı 1 milyon dolara satıldı. Bitcoin’in gelecekte değerli bir kelime haline geleceğini düşünen kişi doğru bir yatırım yaptığını göstermektedir. Yeni sektörler hakkında bilgi sahibi olmak işe yaramaktadır. 

Diğerlerinin Bakmadığı Alanlara Bakmak

Youxi kelimesinin anlamını muhtemelen birçok kişi bilmemektedir. Çince bilmeyen kişiler bu kelimeyi bilmez. Ancak Çincede youxi, oyun anlamına gelmektedir ve youxi.com 2014 yılında yaklaşık 2.5 milyon dolara satıldı. Dünyada henüz gelişmekte olan birçok ülke bulunuyor. Burma, durgunluktan yıllar sonra çıktı. Afrika’da yer alan birçok ülke hızlı bir gelişim içerisinde. Bu ülkeler ve bölgeler daha yeni yeni yerel siteler ile dijital dünyaya adım atıyor. Henüz gelişmemiş bir internet altyapısına sahip ülkelerin dilleri ve kültürleri hakkında araştırma yapmak domain yatırımcılığında para kazanmanın yollarından bir tanesidir. 

Düşen Domainler

Domainler hiç bir zaman satın alınamamaktadır. ICANN tarafından 10 yıla kadar kiralanmaktadır. Domain sahiplerinin kiralama süresi dolduğunda yenileme yapması gerekmektedir. Bazı durumlarda insanlar tembel davranarak bunu yapmaz ve harika domainler yeni sahiplerini bekler. Bazı durumlarda ise inanılmaz derecede değerli domainler bile yanlışlıkla sisteme düşebilir. 2015 yılında birisi google.com’u satın alarak dünyanın en büyük şirketlerinden birinin bile hatalar yapabileceğini gösterdi. 

Dünyanın En Pahalı 10 Domaini

İnternet çılgınlığı her ne kadar uzun bir süre öce başlasa da aslında domainlerin değerlerinde pek bir düşüş meydana gelmedi ve günümüzde bile hala çok yüksek paralara domainler satın alınabilmektedir. Dünyanın en pahalı domainleri ise değerleri ile görenleri şaşkına çevirmektedir. 

  • S*x.com 14.000.000 $
  • Fund.com 9.999.950 $
  • P*rn.com 9.500.000 $ 
  • Business.com 7.500.000 $
  • Diamonds.com 7.500.000 $
  • Beer.com 7.000.000$
  • AsSeenOnTV.com 5.100.000 $
  • Korea.com 5.000.000 $
  • Ca**no.com 5.500.000 $
  • Toys.com 5.100.000 $
    En uygun domain sahibi olmak için aradığınız domaini şimdi sorgulayabilirsiniz.