DNS ya da Domain Name System, alan adlarını fiziksel IP adreslerine atayan bir sistemdir. Bir internet sitesine girmek için o sitenin IP adresini bilmek yerine alan adını bilmek yeterli olmaktadır. DNS sunucuları bu alan adlarını çözerek IP adreslerini belirler ve internet tarayıcısına görüntülenmek istenen siteyi göndermektedir. DNS’in kullanım amacı numaralardan oluşan IP adreslerini ezberlemek yerine çok daha kolay olan sitenin adını ezberlemektir. Ayrıca internet site sahiplerine domain değiştirmeden hosting sağlayıcılarını değiştirme avansı sağlamaktadır. Site sahipleri alan adları için DNS kaydını değiştirerek yeni hosting sağlayıcısının name serverlarını girebilir. 

Name Server Nedir?

Name Server, bir alan adının DNS girdilerinin kaydını tutmaktadır. LimonHost üzerine barınan bir internet sitesinin DNS kayıtlarının yönetilebilmesi için jenerik name serverlarının ns1.limoncloud.net ve ns2.limoncloud.net olması gerekmektedir. Her bir domain için en az iki adet name server kaydının olması gerekmektedir. Bu kayıtlardan ilki ana sunucu içindir. İkinci kayıt ise ana sunucu cevap vermediğinde domainin çözülmesini sağlayacak ikincil name server sunucusudur. 

cPanel DNS Değiştirme

cPanel üzerinden DNS ayarlarını değiştirebilmek ya da güncelleme yapabilmek için domaine ait Name Server kaydının cPanel’in Name Server’ı olması gerekmektedir. Domain ile ilgili isteklerin cPanel’e yönlenebilmesi için bu işlemin yapılması gerekmektedir. Name Server yönlendirmesini yaptıktan sonra DNS kaydı değişiklikleri cPanel DNS yöneticisi üzerinden yapılmaktadır. cPanel’de yer alan Zone Editor kısmından cPanel DNS ayarlarına girildiğinde ekrana gelen Yönet butonundan mevcut olan DNS kayıtlarının listesi görülebilmektedir. Bu kısımda DNS kayıtları tiplerine göre filtrelenebilmektedir. Değişikliğin yapılacağı DNS kaydı “Düzelt” butonuyla değiştirilebilmektedir. Burada yer alan “Sil” butonu seçili kaydın silinmesini sağlarken “+Kayıt Ekle” butonu da yeni kayıtlar oluşturmak için kullanılmaktadır. Gerçekleştirilen DNS değişikliklerinin aktif olması 2 ile 24 saat arasında sürmektedir. Bu nedenle değişiklik yapılmadan önce bu sürenin göz önünde bulundurulması gerekmektedir. 

Plesk DNS Değiştirme

Plesk yönetim panelinde domain DNS ayarlarını değiştirmek biraz daha farklı bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Plesk’in en güncel versiyonu olan Obsidian sürümünde bu ayarları yapabilmek için alan adının yanında yer alan “Show Domain Info” butonuna tıkladıktan sonra gelen ”Edit DNS Settings” bölümüne girmek gerekmektedir. İnternet sitesi ve IP adresinin yer aldığı sunucunun DNS alanı buradan yönetilmektedir. İnternet sitesinin DNS alanı aynı zamanda alan adı kaydı yapan şirketin olduğu durumlarda internet sitesinin servislerinin internet üzerinden erişimini etkileyecek diğer kaynak kayıt değişiklikleri de yapılabilmektedir. İstenilen değişiklikler yapıldıktan sonra yeni ayarları kaydetmek için “OK” butonuna basmak yeterli olmaktadır. 

DNS Değişikliği Neden Bu Kadar Uzun Sürer?

Bir alan adı her kullanıldığında DNS bilgisi kullanıcının bilgisayarının tampon belleğinde saklanır. Bu alan bilgisayarın işletim sisteminin kullandığı yerel tampon alanıdır. DNS tamponu genellikle internet servis sağlayıcıları tarafından saklanmaktadır. DNS kayıtlarının tamponda saklanmasının nedeni ise DNS sorgularının performansını arttırmaya yöneliktir. Her kayıt Time to Live (TTL) adı verilen bir değere sahiptir. Bu değer DNS sunucularının bu kaydı tamponda ne kadar süre saklanacağını belirtmektedir. Kayıt değiştirilse bile DNS sunucuları bu TTL süresi geçinceye kadar tamponunda yer alan veriyi kullanmaktadır. Bu sürenin sebebi dünya çapında bulunan DNS sunucularının, alan adı hakkındaki bilgisini güncelleyebilmesine olanak sağlamaktır. DNS kaydının TTL değeri her ne kadar değiştirilebilse de bu süreci etkileyen bazı diğer faktörler bulunmaktadır. Her ne kadar DNS kaydının değişikliğinin genel olarak bir günü bulabileceği düşünülse de uygulamada bir kaç saat içerisinde değişiklik meydana gelmektedir. En uygun domain (alan adı) sahibi olmak için aradığınız domaini şimdi sorgulayabilirsiniz.