Joomla açık kaynak içerik yönetim sistemidir. Bu sistem sayesine güçlü ve dinamik  internet siteleri ve uygulamalar yapmak mümkün olmaktadır. Ayrıca kolay kullanıma sahip arayüzü ve geniş yelpazedeki özellikleri ile birçok kişiye hitap etmektedir. Geçtiğimiz 10 yılda giderek daha fazla kişi Joomla kullanmaktadır. 2005 yılında ortaya çıkan sistemi günümüzde 2 milyondan fazla site kullanmaktadır. PHP ile yazılan ve MySQL veri tabanı kullanan uygulama nesne tabanlı programlama tekniklerine sahip. Web hosting paneli üzerinden birkaç tıklama ile kolay bir şekilde yüklenebilmektedir. WordPress’ten sonra en çok tercih edilen CMS servisleri arasında yer alan Joomla’nın en büyük özelliklerinden bir tanesi çok sayıda yardım dokümanına sahip olmasıdır. Bu sayede bir problemle karşılaşıldığında çok kolay yardım alınabilmektedir. 

Joomla Nasıl Kullanılır?

Joomla ücretsiz, açık kaynak ve GPL lisansı altında herkesin kullanabileceği bir servistir. Joomla kurulumu tamamlandıktan sonra ilk olarak admin bilgileri ile giriş yapmak gerekmektedir. Giriş yapıldıktan sonra sitenin kontrol paneli gelmektedir. Panelin sol tarafından admin bölümünün sıkça kullanılan özellikleri olan yeni makale, makaleler, kategoriler, menü yapısı ve eklenti başlıkları yer almaktadır. Sağ tarafta ise internet sitesinin durumu ile ilgili önemli bilgiler bulunmaktadır. Ancak panelin en önemli noktası ise en üstte yer alan görev çubuğudur. Burada sistem, kullanıcılar, menüler, içerik, bileşenler, eklentiler ve yardım bölümleri yer almaktadır. Joomla ile bir internet sitesi yapmak için bir tema seçmek ve bu temayı yüklemek gerekmektedir. Daha sonra bu tema isteğe göre özelleştirilmektedir.

Joomla Nasıl Kurulur?

Joomla son derece kolay bir kuruluma sahiptir. Bunun için yapılacak seçenekler arasında otomatik yükleyici ile kurmak ya da elle kurmak yer almaktadır. Otomatik yükleyici ile kurması bu konuda çok fazla bilgisi olmayanlar için ideal seçenektir. Bu şekilde Joomla çok kısa sürede kullanılabilir hale gelmektedir. Elle kurulum ise biraz daha bilgi ve tecrübe sahibi kullanıcılar için tavsiye edilmektedir. Bu kurulumda daha detaylı bilgiler gerekmektedir. Elle kurulum yaklaşık olarak 5 adımdan oluşmaktadır. 

joomla nasıl kurulur

Joomla Elle Nasıl Kurulur?

Joomla kurmadan önce ilk olarak bir MySQL veri tabanı ve kullanıcısı oluşturmak gerekmektedir. Bunun için cPanel’e giriş yaptıktan sonra Veri tabanları bölümünden MySQL veritabanları bölümüne girmek gerekmektedir. Burada veri tabanının adını, kullanıcı adını ve şifresini belirlemek gerekmektedir. 

MySQL veri tabanı oluşturduktan sonra Joomla internet sitesinden Joomla’nın son sürümü indirilmelidir. İndirme işlemi tamamlandıktan sonra sıkıştırılmış klasörü alan adının kök dizinine yüklemek ve çıkarmak yeterli olmaktadır. Genellikle hosting firmaları günlük işlemler için dosya yöneticisine sahiptir. Joomla çok büyük boyuta sahip olmadığı için bu işlem dosya yöneticisi ile yapılabilmektedir. Joomla’nın internet sitesinden indirilen klasör, dosya yöneticisinden “public_html” dizinine yüklenmelidir. Yükleme bittikten sonra ise çıkarma işlemi yapılmalıdır. 

Bu adımdan sonra Joomla’nın kurulumu yapılmaktadır. İnternet sitesini herhangi bir tarayıcıdan ziyaret etmek kurulumu başlatmaktadır. Siteye girince ekrana Joomla kurulum ekranı gelmektedir buradan site adı, açıklaması ve süper kullanıcı ayarları yer almaktadır. Daha sonra ise veri tabanı ayarları gelmektedir. Bu bölümde veri tabanı türü, host adı, kullanıcı adı, şifre ve veri tabanı adı gibi bilgileri girmek gerekmektedir. Üçüncü ve son kısımda ise site ile ilgili genel bilgiler yer almaktadır. Bu ekranda yer alan Install tuşuna basıldıktan sonra kurulum başlamaktadır ve kısa bir süre içerisinde site hazır hale gelmektedir. Kurulumdan sonra admin paneline giriş yapmak ve siteyi düzenlemek için “siteadiniz.com/administrator” adresine girmek yeterli olmaktadır.

Joomla Otomatik Yükleyici İle Nasıl Kurulur?

Joomla için elle kurulumun yanı sıra bir de otomatik yükleyici ile kurulum seçeceği de bulunmaktadır. Bu kurulum daha çok Joomla ile pek tecrübesi olmayan ya da ilk kez internet sitesi açan birisi için idealdir. Otomatik yükleyici ile Joomla kısa sürede yüklenmektedir ve site çabuk bir şekilde kullanılabilir hale gelmektedir. 

Otomatik yükleyici ile Joomla kurmak için hosting kontrol panelinden otomatik yükleyici bölümünde Joomla simgesi yer almaktadır. Bu simgeye tıkladıktan sonra gelen ekranda ise kurulum bilgileri bulunmaktadır. Kurulum linki, dili, admin e-maili, kullanıcı adı ve şifresi gibi gerekli bilgiler girildikten sonra Install butonuna tıklamak yeterlidir. Daha sonra  “siteadiniz.com/administrator” adresini ziyaret ederek site özelleştirilebilir. 

joomla kurulum hataları

Joomla Kurulum Hataları

Her ne kadar Joomla’nın hem elle hem de otomatik yükleyici ile kurulumu son derece kolay olsa da kurulum esnasında çeşitli nedenlerle bazı hatalar meydana gelebilmektedir. Bu hatalar genellikle kullanıcı kaynaklı ve giderilmesi son derece basit hatalardır. 

Hata – Bu sitenin sahibi olduğunuzu doğrulayın

Kurulum aşamasında bazı bilgilerin birden çok kez girilemsi durumunda bu hata mesajı ekrana gelmektedir. Bu hata mesajı ile Joomla, public_html dizininde bir dosya oluşturmaktadır ve hatanın kaldırılması için oluşturulan bu dosyanın silinmesi gerekmektedir.

Hata – Veri tabanına bağlanılamadı

Kurulum esnasında MySQL veri tabanı, kullanıcı adı ya da şifre bilgisi yanlış girildiğinde bu hata meydana gelmektedir. Bu hata mesajında bilgileri kontrol etmek gerekmektedir. 

Hata – MySQL veri tabanı isimleri ve tablo isimleri boşlukla başlayamaz ya da bitemez

Veri tabanı kurulum esnasında girdiğiniz bilgilerin başına ya da sonuna yanlışlıkla boşluk koyulduğunda bu hata ekrana gelmektedir. Bilgilerin tekrardan girilmesi yeterli olmaktadır. 

Hata – Joomla XML kurulum dosyası bulunamadı

“’JInstaller. :Install: Cannot find Joomla XML setup file ‘ !” hata koduyla çıkan bu hata genellikle tema ya da eklenti kurulumu esnasında meydana gelmektedir. Kurulan tema ya da eklenti mevcut Joomla sürümüyle uyumlu olmadığı durumlarda çıkan bu hatayı gidermek için varsa Joomla’nın ya da eklentinin veya temanın güncellemesini yapmaktır.