CDN, site içerisinde yer alan video ve resim gibi içeriklerin kaynak kullanımını azaltır ve yüklenme sürelerini optimize ederek kullanıcıların site içerisindeki içeriklere daha hızlı bir şekilde erişim yapabilmelerini sağlamaktadır. CDN kurulu bir sitenin performans artışı sağlamakla birlikte sunucunun yanıt verme süresinde de bir artış sağlamaktadır.

CDN, Content Delivery Network’ ün kısaltmasıdır. Türkçe karşılığı ise, İçerik Dağıtım Ağı olarak geçmektedir. CDN, sitenizde yer alan içeriklerin bir kopyasını ön belleğinde tutar ve ziyaretçiler siteye tekrar giriş yaptıklarında hızlı bir şekilde giriş yaptıkları sayfalara ulaşabilmelerini sağlamaktadır.

CDN’ nin asıl amacı, web sitelerinin performansını yükseltmek ve sunucu ile kullanıcı arasındaki iletişim süresini kısaltmaktır. HTML sayfalar, CSS ve Javascript ve daha bir çok dosyaların hızlı bir şekilde yüklenmesi amacıyla kullanılan CDN, pek çok lokasyondan hızlı erişim yapılabilmesini sağlamaktadır.

Bunların yanı sıra CDN, sitenize yapılabilecek DDOS ataklara karşı sitelerinizi korur ve ani trafik yükselmelerini önler. Aynı zaman da CDN’ web sitenizin Google sıralamalarında üst sıralara çıkabilmeniz için imkanlar tanır.

CDN hizmetini kullanabilmeniz için web sitenizin sadece size ait sunucuda barındırılıyor olmasına gerek yoktur. Paylaşımlı hosting sunucularında da barındırılan web siteleriniz de CDN hizmetini kullanabilirsiniz.

Ayrıca CDN hizmetini Web Site Mimarı hosting paketlerini tercih eden müşterilerimiz de sorunsuz bir şekilde bu hizmeti kullanabilirler.

CDN Hizmeti Ne İşe Yarar?

CDN sunucularını kullanan bir web sitesinde gözle görülür bir hız artışı sağlanmaktadır. CDN kullanımı yapan web sitelerinizde, siteye giriş yapan kullanıcılarınız için daha hızlı erişim yapılmasını sağlarsınız.
Sitenize yapılabilecek olan DDOS ataklara karı koruma sağlayan CDN, aynı zaman da bir tür sitenizin Güvenlik Duvarı görevini de sağlamaktadır. Özellikle bot ve kötü amaçlı giriş yapan site kullanıcılarına karşı önlemler alabilmenize yardımcı olmaktadır.

CDN Neden Gereklidir?

CDN Neden Gereklidir ? sorusu için aşağıdaki maddeleri inceleyebilirsiniz.

  • Site Performansını arttırır.
  • Resim ve video gibi içeriklerinizi, sitenizi ziyaret eden kullanıcılara daha kısa sürede erişim yapabilmesini sağlar.
  • Sitenize ait trafik limitinizi yönetebilmenize imkan sunar.
  • Sunucu ile kullanıcı arasındaki gecikme süresini azaltır.
  • Sitenize gelecek DDOS ataklara karşı koruma sağlar.
  • Sitenizi arama motorlarında üst sıralara yükselmesini sağlar

CDN Nasıl Çalışır?

CDN’ nin amacı, web saydalarınızı hızlı ve güvenli bir şekilde kullanabilmenizi sağlamaktadır. Site içeriklerini önceden ön belleğe alır ve çeşitli konumlarda yer alan sunucularda depolayarak kullanıcı ile sunucu arasındaki gecikmeleri minimum seviyeye indirir.
CDN, web sayfanıza ait verileri tek bir sunucuda barındırmak yerine, birden fazla sunucuda barındırır ve verileri bu sunucuların her birinde barındırır ve sitenizde yavaşlama, çökme ve buna benzer sorunların önüne geçmeyi hedefler.

CDN Nasıl Kurulur?

Aşağıdaki adımları sırasıyla gerçekleştirmeniz durumunda Web sitenizi başarılı bir şekilde CloudFlare CDN hizmetini ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.

Adım 1 :

İlk olarak CloudFlare sayfasını açınız ve ardından mail adresi ile bir şifre belirleyip Creat Account butonuna tıklayınız.

Adım 2 :

Kayıt olduktan sonra karşımıza alan adımızı ekleyebileceğimiz bir sayfa çıkacaktır. Bu kısımdan alan adımızı CloudFlare’ a eklememiz gerekmektedir.

Adım 3 :

Ardından kullanmak istediğimiz planı seçiyoruz. Biz bu makalede ücretsiz olarak sunulan planı yani Free Plan seçeneğini seçiyoruz.

Adım 4 :

Ücretsiz planı seçtikten sonra karşımıza alan adımızın DNS kayıtlarının bilgisini gösteren sayfa açılmaktadır. Bu kayıtların doğruluğundan emin olduktan sonra DNS kayıtlarının gösterildiği kayıtların alt kısmında Continue butonu yer almaktadır. Devam etmek için Continue butonuna tıklayalım.

Adım 5 :

Continue butonuna tıkladıktan alan adımızın CloudFlare tarafından yönetilmesi ve aynı zaman da CloudFlare’ ın ücretsiz CDN hizmetinden yararlanabilmemiz için bize verilen NameServer adreslerine alan adımızı yönlendirmemiz gerekmektedir. Yönlendirme işlemini yaptıktan sonra Done butonuna tıklayalım.
Not : DNS kayıtlarının yönlendirme işlemi otomatik olarak gerçekleştiği için bu yönlendirmenin aktif olması maksimum 24 saat kadar sürebilmektedir.

Adım 6 :

Done butonuna tıkladıktan sonra web sitemizin performansını arttırmak ve sitemizin güvenliğini sağlayabilmemiz için alan adımız için bazı ayarlamalar yapmamız gerekmektedir. Ayarlarınızı aşağıdaki şekilde yapabilirsiniz.

  1. HTTP olan web sitenizin içerisindeki linkleri HTTPS’ ye yönlendirmek için aşağıdaki yönlendirme butonunu aktif edebilirsiniz.
    Not : Eğer ki web sitenizi uzun bir süre önce yayınladıysanız ve daha sonrasında CloudFlare’ a taşıdıysanız, bu buton pasif olarak ayarlayabilirsiniz ve böylelikle sitenizdeki linklerde herhangi bir düzenleme yapılmaz ve mevcut bir SEO çalışmanız var ise bu SEO çalışmalarınız da sorun yaşamazsınız.

2.  Bu adımda ise web sitenizde yer alan CSS, Javacript ve HTML ile ilgili kodlarınızın boyutlarında küçültme işlemi yapabilirsiniz. Ancak bu işlem sonrasında web sitenizdeki içeriklerde kayma gibi problemler ile karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle buradaki yapmak istediğiniz tercih size kalmıştır.

3. Son olarak yapılan işlemlerin bir önizlemesini görüntülemek için Summary seçeneğine tıklayarak inceleyebilirsiniz . Finish butonuna tıklayarak bir sonraki sayfaya geçiş yapabilirsiniz.

Adım 7 :

Finish butonuna tıklayarak alan adınızı CloudFlare ‘a tanımlamış ve aynı zaman da CloudFlare’ ın ücretsiz DNS servisine kayıt etmiş oluyoruz.

Alan adınızı CloudFlare’ a tanımladıktan sonra SSL, DDOS ve CDN hizmetlerinden ücretsiz olarak faydalanabilirsiniz. Aynı zaman da ücretsiz olarak da DNS kayıtlarınızın kontrolünü gerçekleştirebilirsiniz.

Hangi CDN Servis Sağlayıcıyı Seçmeliyim?

Site performansını arttırabilmeniz için bir CDN servisi kullanmanız gerekmektedir.
Aşağıda en çok tercih edilen CDN servisleri be bu servisler hakkında kısa bilgilere yer verilmiştir.

CloudFlare

CloudFlare, günümüzde en çok tercih edilen CDN servisleri arasında yer almaktadır. 70′ den fazla sunucu ve veri merkezinden web sayfalarınıza ait içerikleri yayınlar. CloudFlare ücretli ve ücretsiz olarak CDN hizmeti sunmaktadır. Ücretsiz sürümünü ömür boyu kullanabilirsiniz. Ayrıca CloudFlare ücretsiz sürümü ile birlikte DDOS ve buna benzer siber saldırılarına karşı siteniz için koruma sağlamaktadır.
Tüm bunların yanı sıra CloudFlare, WordPress cache eklentileri iler birlikte entegreli olarak da ayrıca çalışabilir. Ayrıca CloudFlare sayesinde ücretsiz olarak SSL ve alan adınızın DNS yönetimini de ücretsiz olarak kontrol edebilirsiniz.

WordPress alt yapısını kullanan müşterilerimiz için web sitelerinde bir satış işlemi yapılıyor olması durumunda mutlaka Linux sunucuları üzerinde web sitelerini barındırmayı önermekteyiz. Bunun sebebi ise, WordPress içerisinde yer alan eklentiler kimi zaman web sitenizin CPU ve Ram kullanımını arttırabilmektedir. Bu nedenle size ait bir Linux sunucu da web sitenizi barındırmanız ve aynı zaman da CDN hizmetini aktif etmeniz durumunda web siteniz de inanılmaz derece de performans ve hız artışı olacaktır.

Amazon CloudFront

Amazon CloudFront, Amazon tarafından geliştirilen bir CDN servisidir. Genel olarak şirketler ve geliştiriciler tarafından kullanılmaktadır. Ücretsiz olarak 1 yıl boyunca kullanım yapabilirsiniz. Ücretsiz sürümü kullanmanız durumunda farklı lokasyonlarda bulunan sunucuları üzerinden web sitenizin içeriklerini yayınlamanıza imkan sunar.

CDN Neden Önemlidir?

CDN ile birlikte sitenizin hızını ve performansında ciddi artış sağlayabilirsiniz. Bununla birlikte sitenize gelebilecek DDOS ve buna benzer siber saldırılara karı CDN sayesinde koruma sağlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra web sayfalarınızı farklı lokasyonlarda yayınlayarak kullanıcılar ile siteniz arasındaki gecikme süresini azaltabilirsiniz. Bu nedenle CDN hizmetini web sitenizde mutlaka tercih etmeniz gereken bir servistir.

CDN’in Faydaları

Aşağıda CDN’ nin faydaları ile ilgili bazı bilgilere yer verilmiştir.

  • Web safalarınızı dünyanın farklı lokasyon ve veri merkezlerinden yayınlama imkanı sağlar.
  • Sitenize ait verileri birden fazla sunucuya dağıtır ve böylelikle sitenizin hızını arttırır.
  • Sitenizin hızlı yüklenmesi, Google aramalarında sitenizi üst sıralarda kullanıcılarınıza gösterilmesini sağlar.
  • Sitenizin farklı lokasyon ve sunucularda barındırılıyor olması, bant genişliği konusunda tasarruf etmenizi sağlar.
  • Böylelikle maddi olarak site maliyetinizi azaltırsınız.

CDN ve Güvenlik

Teknoloji gelişmesi ve insanların internet üzerinden para kazanması gün geçtikçe daha çok artmaktadır. Teknolojinin gelişmesi olumlu yönde ilerlerken aynı zaman da bu gelişimi kötü niyetli kişiler de kendi çıkarları için olumsuz yönde kullanabilmektedirler. Bu kötü kişilerin en çok tercih ettikleri arasında yöntemlerden bir tanesi web sitelerine karşı yapılan DDOS saldırılarıdır. Bu saldırılar, aynı anda milyonlarca trafik göndererek sunucunun çökmesine ve kullanıcıların bu sitelere erişimini kapatmaya yönelik yapılmaktadır. DDOS saldırılarında genel olarak siteye ait verilerin çalınmasından çok, bu siteleri erişilemez hale getirmek ve sitenin ciddi yüksek miktarlarda maddi zarara uğratmak için yapılabilmektedir. Yapılan bir araştırmaya göre DDOS saldırılarında bir şirketin çözüm bulması yaklaşık 10 saat kadar sürebilmektedir. Bunun 4-5 saati saldırının fark edilmesi olurken geriye kalan zamanında ise, ek önlemlerin alınması sürebilmektedir. Büyük şirketlere yapılan bir DDOS saldırıları ortalama saatlik zararı 100. 00 dolara kadar çıkabilmektedir. Bu nedenle bu tarz büyük maddi zararların önüne geçilebilmesi için, çoğunlukla şirketler CDN hizmetini tercih etmektedirler. CDN hizmetleri sayesinde, DDOS saldırılarının önüne geçilebiilir ve bant genişliği tolere edilerek yüksek maddi kayıpların ve sitenin erişilememe sorununa çözüm sağlanmaktadır.

CDN ve İnternet Sitesi Performansını Takip Etme

CDN hizmeti web siteleri için mutlaka tercih edilmesi gereken bir servisdir. Ancak her CDN servis sağlayıcısı mükemmel olarak bir hizmet sağlamayabilir. Bu nednele, bir CDN hizmetini tercih ederken mutlaka fiyat, performans ve özellik araştırması yaparak ve en çok tercih edilen CDN servis sağlayıcılarını tercih etmeniz tavsiye edilmektedir. CDN’ lerin amacı, sitelerinizde yayınlanan içerikleri dünyada farklı lokasyonlar da ve farklı sunuculardan yayınlanabilmesini ve içerikleri önceden bu farklı lokasyonlardaki sunucuların ön belleklerine alıp kullanıcılara bu ön bellekten yayınlayarak hızlı bir şekilde sitedeki içeriklere ulaşabilmesini sağlamaktadır ve bununla birlikte sitenizin performansını da arttırmak için yardımcı olmaktadır. Sitenize ait performans ölçümü yapabilmenizin en iyi yolu, web sitenizi ziyaret eden kullanıcıların performanslarını ölçmektir. Bunun için son kullanıcı deneyimini CDN performansı Last Mile Testing adı verilen yöntemi kullanarak öğrenebilirsiniz. Bu testler ile birlikte CDN sunucularında son kullanıcılara verinin ne kadar hızlı iletildiğini gözlemleyebilirsiniz.

CDN ile VPN Arasındaki Fark Nedir?

CDN hizmeti ile birlikte web sitenizde yer alan içerikleri farklı lokasyonlarda yer alan farklı sunucular üzerinden sitenizi ziyaret eden kullanıcılara yayınlayabilirsiniz.
VPN ise, Virtual Private Network’ un kısaltmasıdır. Türkçe anlamı ise Sanal Özel Ağ olarak geçmektedir. VPN, kullanıcı kimliklerini ve ip adreslerini değiştirerek içeriklere ulaşabilmenize olanak sağlar. CDN ise, ek bir işlem yapmadan ve ip değişikliğine ihtiyaç duymadan içeriklere ulaşılabilmesini sağlar.

Bir CDN’de Neye Bakılmalıdır?

Bir CDN hizmetini kullanmak için hangi CDN sağlayıcısı konusunda tercih edeceğiniz hakkında bilginiz yok ise, özellikle fiyat ve performans ve diğer özelliklere göre bir kıyaslama yapmanız ve buna göre de size uygun olan bir CDN hizmetini tercih etmeniz tavsiye edilmektedir. Limonhost.net olarak biz kullanıcılarımıza Amazon CloudFront ile CloudFlare hizmetleri önermekteyiz. Bununla birlikte size uygun ve güvenilirliğinden şüphe etmediğiniz CDN sağlayıcılarını da elbette tercih edebilirsiniz.