Günümüzde bir internet sitesi açmak son derecek olay hale gelse de e-ticaret sitesi açmak bir nebze daha zor olabilir .Günümüzde hosting firmaları tarafından sunulan tek tıkla kurulum hizmetleri ile her geçen gün internet sitesi sahibi olmak dah kolay hale gelmektedir. Ancak burada yine kullanıcıların karar vermesi gereken bazı şeyler bulunmaktadır. Bunların başında ise hangi altyapının ya da içerik yönetim sisteminin seçimi gelmektedir. Content Management System ya da kısaca CMS sayesinde günümüzde tek bir satır kod yazmadan internet sitesi sahibi olmak mümkün olmaktadır. Söz konusu e-ticaret sitesi olduğunda WordPress ile Magento önemli alternatifler arasında yer almaktadır. 

Magento

Açık kaynak kodlu e-ticaret platformu olan Magento dünyada en çok tercih edilen markalardan bir tanesi. Magento’nun sunduğu en güzel şeylerin başında ise son derece esnek bir platform. Platform 150.000’den fazla geliştirici tarafından kullanılıyor ayrıca Magento’nun 300’den fazla çözüm ortağı bulunuyor. Magento 2018 yılında 1.6 milyar dolar karşılığında Adobe tarafından satın alındı. 2008 yılından beri kullanımda olan platform 2.5 milyondan fazla indirildi ve dünya çapında 150 milyar dolar değerinde ürün Magento tabanlı internet sitelerinden satıldı. 2015 yılında yayınlanan Magento 2.0 ile beraber birçok yeni özellik sayesinde platform daha da kullanışlı hale geldi ve daha çok kişi tarafından tercih edilir oldu.

WordPress

WordPress şu anda en büyük açık kaynak kodlu CMS. WordPress genellikle blog gibi içeriklerin ön planda olduğu internet sitelerinde kullanılmaktadır. Magento’nun aksine WordPress e-ticaret siteleri için geliştirilmiş bir e-ticaret platformu değil. WordPress, WooCommerce eklentisi ile güçlü bir e-ticaret platformu haline gelmektedir. Dünyada WordPress kullanılarak her ay 23.6 milyar yeni sayfa, 69.5 milyar yeni gönderi, 509 milyon gösterim ve yaklaşık 46.8 milyon yorum oluşturulmaktadır. İnternette yayında olan her üç internet sitesinden bir tanesi WordPress altyapısı ile oluşturulmaktadır. Çok popüler olması nedeniyle çok geniş bir topluluğa sahiptir ve internette yardım bulma konusunda hemen hemen hiç problem meydana gelmemektedir. Bu da WordPress’in en büyük avantajlarından birisi olarak kabul edilmektedir.

magento vs wordpress iki platformun benzerlikleri

İki Platformun Benzerlikleri

Her iki sisteminde açık kaynak olması nedeniyle hem WordPress’i hem de Magento’yu kullanmak ücretsizdir. Kullanıcılar kolay bir şekilde çeşitli e-ticaret özelliklerini hayata geçirebilmektedir. Ayrıca içerik paylaşımı ve blog özellikleri sayesinde e-ticaret sitesini güçlendirmek mümkün olmaktadır. Her iki platformda interaktif özellikler, temalar, site için sayısız özelleştirmeler ve çeşitli SEO araçlarına sahiptir. Özellikle bu konuda çok fazla bilgisi olmayanların kendi sitelerini açabilecekleri kolay sistemlerdir. İnternette yer alan yardım sayfaları sayesinde birçok problemin üstesinden gelmek son derece kolaydır. WordPress ve Magento kolay olmasının yanı sıra aynı zamanda profesyonel geliştiriciler için de heyecan verici birçok özellik sunmaktadır.

Kullanım Kolaylığı

Magento özellikle e-ticaret sitesi yapmak için geliştirilmiş online bir platformdur. Magento kodlama isteyen kompleks uygulamalara sahiptir ancak bununla beraber WordPress’ten daha komplike bir e-ticaret sitesi yapmak mümkün olmaktadır. Başlangıç aşamasında olanlar için Magento’nun sunduğu tasarım araçları biraz zorlayıcı olabilmektedir. Diğer taraftan bir profesyonelin yardımı ile Magento’nun sunduğu 20 farklı gelişmiş araç ile mükemmel çalışan ve görünen bir e-ticaret sitesi yapmak mümkün olmaktadır. Diğer taraftan WordPress ise içerik yayınlamak için kullanılabilecek en basit platformlardan birisidir. Ayrıca kullanılabilecek e-ticaret eklentileri ile hiçbir bilgisi olmayanlar bile kolay bir şekilde e-ticaret sitesi oluşturabilmektedir. WordPress yapısı gereği e-ticaret siteleri için bile içerik eklemeyi, düzenlemeyi ya da yayınlamayı çok kolay hale getirmektedir. Platform sunduğu fonksiyonlar ile kullanıcılara oldukça büyük esneklikler sağlamaktadır. Ayrıca eklentiler ile beraber oluşturulabilecek iletişim formları, canlı sohbet pencereleri ve daha birçok şey siteyi güçlü bir hale getirmeye yaramaktadır.

Magento vs WordPress Hangisi Daha Güvenli

Hem Magento hem de WordPress son derece başarılı CMS platformları arasında yer almaktadır. Ancak birçok konuda olduğu gibi güvenlik konusunda da platformların birbirlerinden farklılıkları bulunmaktadır. Magento daha çok nesne tabalı bir platformdur ve bu nedenle öğrenmesi biraz daha zordur. Bazı durumlarda teknik bir yaklaşım sergilemek gerekmektedir. Bu nedenle de biraz kod bilgisine sahip olmak faydalı olmaktadır. Ancak Magento’nun sunduğu güvenlik özellikleri yapılan siber saldırıların önemli bir kısmından korumaktadır. WordPress ile e-ticaret sitesi oluşturmak daha kolaydır ve bunda eklentilerin payı büyüktür. Özellikleri eklemek, sayfayı ya da gönderi düzenlemek, değiştirmek daha basittir ve daha esnektir. Ancak WordPress’te e-ticaret sitesinin kalitesi direkt olarak kullanılan eklentinin kalitesine eşittir. Bununla beraber güvenliğin önemli bir kısmı da kullanılan eklentinin güvenliğine eşittir. Bu noktada güvenlik yönetiminin bir kısmı site sahibinden çıkmaktadır. 

magento vs wordpress hangisi daha güvenli

Hangisini Seçmeli?

Çok fazla sayıda ürünü olan büyük internet siteleri için Magento, WordPress’e göre daha iyi bir seçenek olabilmektedir. Ancak diğer taraftan WordPress’in esnekliği, üçüncü parti desteği ve çok geniş bir topluluğunun olması önemli avantajlarından bir tanesi. Günümüzde hosting firmalarının bu platformları otomatik kurması sayesinde bir tercih yapmadan önce her ikisi de kolay bir şekilde denenebilmektedir.