Bir işletmeyi diğer işletmelerden ayıran önemli özelliklerden birisi, şirketin markasıdır. Bir ürünün tanıtımı ve kitlelere ulaşabilmesi için marka ismi oldukça önemlidir. Şahıs ve şirketler kurmuş oldukları bu markayı Marka Tescili için başvuru yaparak koruma altına alabilmektedir. Marka Tescili yapan bir şirket veya kurum ayrıca marka değerine ait ürün veya hizmetini de hukuksal olarak koruma altına almaktadır. Bu nedenle kurum ve şirketler için mutlaka sunmuş olduğu ürün veya hizmet için Marka Tescili yaptırmalarını önermekteyiz.

Marka Tescili Nedir?

Firmalar, varlıklarını duyurmak için ve aynı şekilde şirket devamlılığını sağlayabilmek için kendilerini temsil edecek bir marka yaratır ve bu markayı da korumaları gerekmektedir. Elbette bir şirket marka ismini koruyabilmek için yasal yolları kullanırlar ve markanın kendilerine ait olduğunu bir belge ile kanıtlamaları gerekir. Şirketlerin markalarını yasal yol ile korumalarının sebebi, marka için zaman ve emek harcanmış olmakla birlikte aynı zaman da geliştirilmesi ve geniş kitlelere ulaştırmaları uzun bir süreç olduğu için ve daha sonrasında bu emeği bir başkaları tarafından çalınmaması için şirketler markalarını resmi olarak belgelendirmeleri gerekmektedir.
İşte bu noktada Marka Tescili devreye girmektedir. Marka tescili ile birlikte şirketiniz tarafından kitlelere duyurmuş olduğu markayı koruyabilir ve marka isminin bir başkası ya da başkaları tarafından alınmasını engelleyebilir. Ayrıca işletmenin kurumsal kimliğine zarar verebilecek olası zararların da önüne geçmiş olur.

Marka Tescili Ne İşe Yarar?

Marka tescili, bir fikrin ya da bir ürünün markalaşması ve başkaları tarafından çalınmaması için yasal yollar ile markanın korunmasını sağlayan bir belgedir. Bu belge sayesinde markanızı kötü niyetli kişilerden koruyabilirsiniz. Şahıs ya da şirketler, markalarını güvenli bir şekilde taşımak ve geliştirmek istemeleri durumunda mutlaka Marka Tescili yaptırmaları gerekmektedir. Başvuruları onaylanması durumunda oluşabilecek zararların önüne geçerler ve ürün ya da hizmetlerinin korunmasını sağlayabilirler. Ayrıca Marka Tescili belgeniz olması durumunda com.tr uzantılı domain adresi sorgulayabilir ve satın alma işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Marka Tescili Neden Önemlidir?

Tescillenmiş bir marka, yasalar tarafından koruma altına alınmış olarak sayılır ve yasalar tarafından korunma alınmış şirket varlığınıza ve imajınıza gelebilecek tehditlerden korunmuş olur. Bir markanın taklit edilmesini durumun da marka sahibi olan işletme zarar görebilmektedir. Ayrıca bir markanın zarar görmesi sadece marka isminin güvenini değil ayrıca gelir kaybını da kötü yönde etkileyecektir.
Kötü niyetli kişiler marka isminizi ilk olarak markanın yasal sahibi kendileriymiş gibi sizden hak talep etmeleri ile başlar. Bunun sebebi de kendi markalarını tescil ettirememiş olmaları ve markanızın popülerliğinin artmaya başlaması sonrasında ortaya çıkar ve markanız üzerinden kazanç elde etmeye çalışırlar.

Not : Marka tescil belgesi, her ne kadar bir ürünü korumak için geçerli olsa da ayın zaman da com.tr uzantılı bir alan adı satın almanız durumunda com.tr alan adı için gerekli olan evraklardan bir tanesi marka tescili belgesine sahip olmanız gerekir ve alan adınızı da koruma altına almanız istenmektedir. Com.tr uzantılı

Marka Tescili Nasıl Yapılır?

Marka tescili belgesi almanız durumunda makalemizde yer alan tüm olumsuz durumlara ve şirketinizin hem maddi hem manevi bir zarar kalmamasını önlemeniz için mutlaka alınması gereken bir belgedir. Marka tescili belgesi, Türk Patent Enstitüsü tarafından başvuru yapılmaktadır. Türk Patent Enstitüsü’ nün kısaltılmış adı TPE’ dir. Türk Patent Enstitüsü tarafından Marka Tescili başvurusu yapmanız durumunda Türk Patent Enstitüsü, titiz bir şekilde başvurunuzu inceleyecek ve değerlendirmelerini yaptıktan sonra sonucu size ileteceklerdir.

Marka Tescili’ ne başvurular 2 farklı şekilde olmaktadır. Bunlar ;

  • Bireysel Başvurular
  • Atanılacak Bir Vekil Aracılığı ile Yapılacak Başvurular

Marka Tescili için başvurmanız durumunda mutlaka sizden istenilen evrakların eksiksiz ve doğru olması gerekmektedir. Aksi taktirde süreç uzayabilmektedir ve başvurunuz onaylanmayabilir. Bunların yanı sıra MArka tescili için başvuru yaparken markanız içerisinde Latin alfabesi dışında harfler yer alıyorsa bu harflerin mevcut alfabedeki karşılıkları mutlaka açık bir şekilde yazılması gerekmektedir. Ayrıca Marka Tescili başvurusu yaparken başvuru sahibi açık kimliğine ait belgeleri ve başvuruya ait olan ürün veya hizmet bilgisinin detaylı bir şekilde anlatması gerekmektedir. Bununla birlikte başvuru ücretinin ödediğini gösteren bir belge göstermesi gerekmektedir.

Marka Tescil Başvurusu Gereken Belgeler nelerdir?

Başvuru yapacak kişi ya da kurum ilgili belgeleri eksiksiz bir şekilde Türk Patent Enstitüsü’ ne teslim etmesi gerekmektedir. Eksik veya doğru olmayan bir bilgi teslim edilmesi durumunda başvuru süreciniz uzayabilir, hatta başvurunuz olumsuz yönde değerlendirilebilir. Marka tecili için gerekli olan evraklara aşağıda yer verilmiştir.

  • Başvuru yapılacak markanın logosu, amblemi, yazı karakterleri, etiketi veya ambalaj örneklerini iletmeleri gerekmektedir.
  • Tüzel kişiler, tam ticari ünvanı, açık adresi ve verdi dairesi ile vergi dairesi numarasını iletmekle birlikte ayrıca vergi levhasını da iletmeleri gerekir.
  • Gerçek kişiler ise, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını göstermiş olduğu kimlik fotokopisini iletmeleri gerekir.
  • Marka’ nın temsil ettiği ürünlerin ya da hizmetlerin tam listesini iletmeleri gerekiyor.
  • Sözleşme ve vekaletname
  • Son olarak da ise, Marka Tescil Belgesi için ödemiş olduğunuz başvuru harcı dekontunun iletilmesi gerekmektedir.

Marka Tescil Fiyatı Ne Kadar?

E-Devlet üzerinden yapılacak olan Türk Patent ve Marka Kurumu’nun 01/09/2021 tarihi ile güncel olarak belirlemiş olduğu Marka Tecil Ücreti 750 TL’dir.

Marka Tescil Kategorileri Nelerdir?

Her sektörün üretmiş olduğu ürün veya hizmet kendine özgür bir özelliği olduğu için belli standartlara kategorilere ayrılarak değerlendirmeye girmektedir. Marka tescili başvurusu için toplam da 45 kategori bulunmaktadır. Bunların 1 ile 35 arası ürün, 35 ile 45 arasında yer alanlar ise hizmet kategorilerinde değerlendirilmektedir.

Marka Tescili Süreli Mi?

Markanızı tescillemeniz durumunda başvuru yaptıktan itibaren 10 yıl olarak korunmaktadır. 10 yılın sonunda Marka tescilinin devam etmesini ve markanızı korumak istemeniz durumunda bir 10 yıl daha koruyabilirsiniz. Yenileme işlemleri 10 yıllık olarak yapılmaktadır ve markanızı ömür boyu koruyabilirsiniz.

Marka Tescili Yapmak Ne Kadar Sürer?

Marka başvurusu yapılırken Türk Patent Enstitüsü tarafından daha öncesinde aynı bir başvuru yapılıp yapılmadığı araştırılır ve daha sonrasında uygun görünmesi durumunda başvuru işlemleri başlatılır. Marka tescili başvurusu yapıldıktan sonra teslim edilen evrakların doğruluğu incelenir ve benzerlik araştırması yapılır. Araştırma işlemi ortalama 2 ile 4 ay arasında olmaktadır. Daha sonrasında 3. şahısların itirazı için 2 aylık bir itiraz süresi ilan edilir. Bu süre içerisinde de herhangi bir itiraz olmaması durumunda markanız, REsmi Marka gazetesi tarafından tescil edilir. Böylelikle Marka Tescili için başvuru yaptıktan sonra ortalama 6 ile 8 ay arasında markanız tescillenmiş olacaktır.

Marka Tescilinin Avantajları Nelerdir?

Marka tescili ile birlikte aşağıdaki avantajları sağlamış olursunuz.

  • Marka tescili, hukuki bir koruma sağlamaktadır.
  • com.tr uzantılı bir alan adı satın almanıza olanak sağlar.
  • Bazı devlet teşviklerinden yararlanabilirsiniz.
  • Markanızın rekabet gücü be itibarı artar.
  • Markanıza ait taklitçilerin ithalat ve ihracat yapılmasını engeller
  • Bir bedel karşılığınız da markanızı devredebilir ve aynı zaman da kullanım lisansı verebilirsiniz.
  • Markanızın aynı iş veya benzer bir iş kolu olan farklı işletmeler tarafından alınması engellenmiş olur.

Marka Tescil Başvurusu Reddedilirse Tekrar Başvuru Yapılabilir mi?

Marka Tescili başvuruları Türk Patent Enstitüsü tarafından yapılmaktadır. Marka tescili başvurusu yapabilmeniz için sizden bazı evraklar istenilmektedir. Makalemiz içerisinde bu evraklar ile ilgili sizlere bilgi verilmiştir. Bu evrakları eksiksiz ve doğru bir şekilde Türk Patent Enstitüsü’ ne teslim edilmesi gerekmektedir. Aksi taktirde başvurunuz olumsuz sonuçlanabilir. Marka Tescili başvurunuz Reddedilmesi durumunda itiraz etme hakkına sahipsiniz. Ancak itiraz edebilmeniz için de bazı prosedürleri yerine getirmeniz gerekmektedir. Eksik vekaletname, imzaların eksik olması, gibi nedenlerle red edilmesi durumunda mahkeme yolu ile her zaman başvurunuzun reddi için itiraz da bulunabilirsiniz. Gerekli eksikleri gidererek Marka Tescil belgesi için tekrar başvuru yapabilir ve başvurunuz onaylanması durumunda Marka Tescil belgesini alabilirsiniz.