İnternet siteleri için alınan hosting hizmetleri genellikle paylaşımlı olduğundan, sistemde yavaşlama ya da kısa süreli donma gibi problemlerle karşılaşılabilir. Sizin sitenizi ziyaret eden kişilerden hata ekranı aldıklarına dair geri dönüşler alabilir ancak sistemi kontrol ettiğinizde herhangi bir sorunla karşılaşmayabilirsiniz. Belirtilen sıkıntının sebebi, size ayrılan CPU limitini kısa süreli de olsa aşmanız olabilir. İnternet sitenizin prestiji ve güvenilirliği için büyük bir tehdit olan kesintileri önlemek adına alınabilecek bazı önlemler mevcuttur. Basit birkaç optimizasyon ile CPU 100 oluyor gibi hataların önüne geçebilir, sitenizin sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlayabilirsiniz.

İnternet sitenizde yüksek CPU kullanımına bağlı zorlanmalar yaşanması birden fazla sebebe bağlı olabilir. Yüksek CPU kullanımından kaynaklanan sorunların önüne geçmek için yapılabilecek işlemleri gerçekleştirmeden önce, hosting servisini aldığınız şirketin güvenilirliğinden ve anlaşma şartlarınızdan emin olmak çok doğru bir başlangıç olur. Paylaşımlı hosting hizmeti kullanılıyorsa eğer, sitenin güvenliğine her zaman daha fazla dikkat etmek gerekir. İnternet sitelerinde yaşanan CPU 100 sorunu kaynaklı yavaşlamalar; yalnızca sizin sitenizden değil, aynı sunucuyu paylaştığınız diğer sitelerden ya da hizmeti veren şirketten de kaynaklanıyor olabilir. Hosting hizmetinizin kalitesinden emin olduktan sonra, bu içerikte aktarılan maddelere dikkat ederek internet sitenizi kontrol altında tutabilir ve ziyaretçilerinize sorunsuz bir site deneyimi sunabilirsiniz.

Paylaşımlı Hosting Nedir?

CPU kullanımı nasıl düşürülür gibi konuları incelemeden önce kurumsal hosting olarak da bilinen paylaşımlı hosting kavramının ne olduğunu öğrenmek problemin kökenine dair bir öngörü oluşturur. İnternet sitenizin paylaşımlı hosting hizmeti alıyor olması diğer birçok internet sitesi ile aynı sunucuda bulunduğu anlamına gelir. Sunucuda bulunan her site birbirinden tamamen ayrı olmasına rağmen hepsi aynı kaynağı kullanır. Paylaşımlı hosting hizmetinin tercih edilme nedenlerinin başında ise düşük maliyet gelir.

Hosting hizmeti alınan şirket ile bir çeşit kira sözleşmesi yapılır ve internet siteniz paylaşımlı bir sunucudan internete bağlanır. Paylaşımlı hosting hizmeti çoğu zaman avantaj sağlıyor olsa da hosting planının iyi yapılmadığı durumlarda yüksek CPU kullanımı gibi sorunlar oluşabilir.

CPU Nedir?

CPU (Central Processing Unit), merkezi işlem biriminin kısaltmasıdır ancak kısaca işlemci olarak da bilinir. CPU, bilgisayarlardaki işletim sistemlerinin ve genel olarak programların çalışmasını sağlar. Aynı zamanda internet sitelerinin tutulduğu sunucuların da tüm işlemlerini gerçekleştirir. CPU değeri ne kadar düşükse sistem o kadar hızlı ve sorunsuz çalışır. Bilgisayarda CPU değeri çok yükseldiği zaman ısınma sorununa neden olabilir. Bu durumda, fanlar çok şiddetli bir şekilde çalışarak bilgisayar parçalarınızı soğutmaya çalışır. Soğutma süreci yeterli olmadığında ise bilgisayarınız bazı işlemleri gerçekleştiremez ve genel performansını kısıtlar. Eğer bu kısıtlama da yeterli gelmezse, bilgisayarınız parçalarına herhangi bir zarar gelmemesi için kendini kapatır.

CPU kullanımını azaltma konusuna hosting ya da diğer adıyla barındırma açısından bakıldığında da durum çok farklı değildir. Üzerinde birçok farklı internet sitesini barındıran sunucunun CPU değeri aşıldığında kendini kapatır. Bu kapanma sonucunda üzerinde çalışan tüm diğer siteler de hizmet veremez duruma gelir. Bu nedenle hosting hizmeti kiralama ve satın alma süreci oldukça önemlidir ve titizlikle seçim yapmayı gerektirir. Hizmeti veren şirketler kullanımda olan CPU değerinin düşük kalması için çaba sarf eder. İyi bir hosting planına sahip olmak, kesinti ve kapanma gibi problemlerin aşılmasında veya hiç yaşanmamasını sağlamada son derece etkilidir.

Paylaşımlı hosting hizmeti alırken hazırlanan anlaşmalarda, sitenin düzenli olarak aşırı yüksek CPU yükü oluşturması hesabın askıya alınmasına neden olabileceği gibi hükümler yer alabilir. Bu ve benzeri maddelerin anlaşmalarda yer almasının temel nedeni hosting hizmeti veren şirketin diğer müşterilerini koruma çabasıdır. Hükümler uyması zorlu görünse de sitenin CPU kullanımını kontrol altında tutmak kullanıcı deneyimi açısından önemlidir.

Yüksek CPU Kullanımı Nasıl Düşürülür?

CPU kullanım problemleri WordPress gibi içerik yönetim sistemi tabanlı internet siteleri için sıklıkla yaşanan bir sorundur. Özellikle de internet sitesi için kiralanan hosting hizmeti paylaşımlı ise bu problemle daha sık karşılaşılır. Yazının devamında belirtilen iyileştirme yöntemlerini uygulamanın yanında şirketin iyi bir hosting planına sahip olduğundan emin olmak yalnızca CPU kullanım sorunları ile karşılaşmamak için değil, başka olası sorunları engellemek için de son derece önemlidir.

 

Hosting seçerken dikkat edilecekler listesi oluşturmak ve bu seçimi yaparken seçici olmak yukarıda belirtilen sorunların önüne geçmek için en önemli adımdır.  Ayrıca WordPress hosting gibi içerik yönetim sisteminizle daha uyumlu çalışacak hosting hizmetlerini tercih etmek bu süreçte sizlere avantaj sağlar.

Eğer paylaşımlı bir hosting hizmeti kullanıyorsanız, sebebi her ne olursa olsun bir kullanıcının yoğun CPU kullanımı diğer kullanıcıları da etkiler. Bu durumda sistemdeki bütün kullanıcılar, başka bir kullanıcının yoğunluk yaratması sebebiyle performans kaybı yaşar. Bu nedenle hem kendi sitenizin hem de tüm sistemin performans kaybını önlemek için yüksek CPU kullanımının önüne geçme yöntemlerini öğrenerek önceden önlem alabilir veya CPU yüksekliği sorunu ile karşılaştığınızda hızlıca çözebilirsiniz.

İçerik Yönetim Sistemini Güncelleyin

WordPress gibi içerik yönetim sistemleri yazılım hatalarını düzeltmek, performansı artırmak gibi amaçlarla düzenli aralıklarla güncelleme alır. Sitenizin versiyonunun güncel olmaması birçok soruna neden olabilir. Bu nedenle düzenli olarak güncellemeleri takip etmek sorunsuz bir kullanıcı deneyimi sağlamanız için büyük önem teşkil eder.

CPU Kullanımlarını Kontrol Edin

CPU yükselmesi sorunu yaşandığında site sahipleri çoğu zaman geri bildirim almaz ve bu nedenle durumun farkında olmaz. Bu durumu önlemek amacıyla yapılması gereken ilk adım CPU kullanımlarını düzenli olarak takip etmektir. Hosting hizmeti aldığınız şirketin size ayırdığı ekranlarda kullanımlarınızı görebilirsiniz. Eğer bu ekranları bulamıyorsanız şirketin teknik destek ekibiyle irtibata geçerek gerekli bilgileri alabilirsiniz. Size ayrılan ekranda, sitenize ait belli başlı istatistikler bulunur. Sitenizdeki kullanım desenlerini takip etmek ve eylem planı oluşturmak doğru başlangıç adımları olacaktır.

Gözlem Yapın

CPU aşımı fark edildiğinde ani bir müdahalede bulunmak yerine kısa bir süre de olsa durumu gözlemlemek faydalı olur. Yaşanan sorun hosting hizmeti veren şirket nedeniyle gerçekleşiyorsa, bu durumu özetleyen bir mail göndereceklerdir. Eğer sorun devam ediyor ve bir geri dönüş alamıyorsanız, hizmeti veren şirketle telefon ile irtibata geçip sorunun kökenini araştırabilirsiniz.

Eklentileri (Plugin) Gözden Geçirin

Eklentiler en çok CPU harcayan internet sitesi unsurlarındandır. Eklentilerinizin, sitenizi ziyaret eden kişiler tarafından kullanıp kullanılmadığından emin olmanız önerilir. Kullanımda olmayan veya gereksiz bulduğunuz eklentileri kaldırarak CPU kullanımını düşürebilirsiniz.

Bir eklentiyi sitenize eklemeden önce eklentinin kaynağını arama motorlarında araştırmanız ve bilinir olmayan eklentileri tercih etmemeniz sitenizin hızı ve güvenliği açısından önem teşkil eder. Kalitesiz eklentiler çoğu zaman içerik yönetim sisteminizin aldığı güncellemeleri takip etmez. Sitenizde güncel olmayan eklentilerin yer alması ise sitenizi olası saldırılara karşı savunmasız hale getirir ve daha çok kaynak tüketimine yol açar. Bir internet sitesinde çok fazla sayıda eklenti olması da çeşitli performans problemlerine sebep olur. Bu nedenle yalnızca güvenilir ve gerekli olan eklentileri kullanmanız önerilir.

Arama Motor Örümceklerini (Crawler) Sınırlandırın

“Crawler” adı verilen örümcek yazılımlar, arama motorlarının internet sitelerini takip etmek ve gözlemlemek için geliştirdiği yazılımlardır. Tüm internet sitelerini ziyaret eden bu örümcekler sitelerdeki tüm köprüleri (hyperlink) takip eder. Örümcekler sitenizi ziyaret ettiğinde, sayfanızdaki tüm içerik bir veri tabanına eklenir. Kısacası bu örümcekler siteleri tanır ve kaliteli veya güvenilir bulduklarının popülerliğini artırmaya çalışır.

 

Örümcekler sitenizin görünürlüğü için oldukça önemli olsa da aşırı kaynak tükettikleri için CPU sorununa sebep olabilirler. Bu da sitenizde yavaşlamaya neden olabilir. Belirtilen probleme karşı Google gibi şirketler görüntülenme sıralamanızı düşürmeden sitenizi ziyaret edecek örümceklerin sayısını sınırlama seçeneğini geliştirmiştir. Sitenizi ziyaret eden örümcek sayısını sınırlandırarak sisteminizdeki yükü azaltabilirsiniz.

Veri Tabanı Temizliği Yapın

CPU düşürme yollarından biri de düzenli olarak sitenizin veri tabanını temizlemektir. Veri tabanınız gereksiz verilerle doluysa yeni sorguları gerçekleştirirken zorlanır ve bu durum yüksek CPU tüketimine yol açar. Veri tabanının şişmesinin nedeni sitenizin her sorgu sonrasında sorguyla ilgili birçok gereksiz bilgiyi de saklamasıdır. Sitenizden kaldırdığınız eklentilerin verileri, hala veri tabanınızda tutuluyor olabilir. Veri tabanı temizliği için kullanılacak eklentiler, içerik yönetim sistemine göre değişiklik gösterir. Uygun eklentileri edinerek, veri tabanızın temizliğinden emin olabilirsiniz.

P3 (Plugin Performance Profiler) Eklentisini Edinin

P3 eklentisi, WordPress tabanlı internet sitenizde bulunan eklentilerin performansını inceler. Bazı eklentiler sitenin yüklenmesini yavaşlatabildiği için Plugin Performance Profiler isim eklentiyi kullanarak sitenizde yavaşlama sorununa neden olan eklentileri bulabilir ve sınırlandırabilirsiniz.

Eklentilerin Beta Versiyonlarını Tercih Etmeyin

Yeni teknolojileri takip etmek sitenizin kalitesini artırsa da eklentilerin stabil versiyonlarını kullanmak daha güvenli bir tercih olacaktır. Eklentilerin deneme sürümü olarak bilinen beta versiyonları çoğunlukla yeterince düzenlenmemiş yapıya sahip oldukları için yüksek CPU tüketimine neden olabilir.

PHP Belleğinizi Yükseltin

Bazı durumlarda WordPress gibi sitelerin bellek miktarını artırmak yüksek CPU tüketimi problemlerine engel olabilir. PHP belleğinizi en az 64MB olarak ayarlamanız doğru bir tercih olacaktır.

Content Delivery Networks (CDN) Kullanın

CPU tüketiminizi düşürecek yöntemlerden bir diğeri ise CDN olarak bilinen içerik dağıtım ağından yararlanmaktır. İçerik dağıtım ağları sayesinde sitenizde bulunan bazı statik dosyalar (fotoğraf, video vb.) harici sunucularda tutularak merkezi içerik yönetim sisteminizin yükü azaltılır.

Dünyanın dört bir yanından sitenize erişen ziyaretçilerin yükünü CDN sayesinde bu kişilere en yakın bulut sunucularına yönlendirerek CPU yüksekliği sorununun önüne geçebilirsiniz. Bu sayede, sitenizde yaşanabilecek anlık yükleri azaltıp yaşanan zorlanmaları ortadan kaldırabilirsiniz. Amazon CloudFront ve Google Cloud en yaygın olarak tercih edilen CDN hizmetleri arasında yer alır.

Kötü Amaçlı Yazılımlar ve Bilgisayar Korsanlığı Konusunda Hazırlıklı Olun

Saldırıya uğramış bir internet sitesi normal bir siteye göre çok daha fazla kaynak tüketme eğilimindedir. Saldırı olarak hazırlanmış kodlar, siteyi aynı anda birçok işlem yapması için zorlar. DDoS atakları en yaygın bilinen kötü amaçlı yazılımlardandır. Site saldırı altındayken gerçekleştirilen atağı yoğun ziyaretçi aldığınız bir zamandan ayırmak mümkün olmayabilir.

Kendi internet siteniz tehlike altında olabileceği gibi hosting hizmeti aldığınız sunucunuzun tehdit altında olması da sizin internet sitenizi etkileyecektir. Belirtilen atak ve kötü amaçlı yazılımların hepsi aşırı CPU kullanımına neden olur ve sistemde zorlanmalar hatta durmalar yaşanabilir.

Eğer sorun hosting servisinizden kaynaklanıyorsa destek ekibi ile iletişime geçerek sorunu çözebilirsiniz ancak doğrudan sizin internet sitenize yönelik bir saldırı gerçekleşmesi ihtimaline karşın güvenlik duvarı edinmeniz önerilir. Aylık ya da yıllık üyelikler halinde satılan güvenlik duvarlarının çoğu temel internet ataklarını engeller ve CPU kullanımınızı düşürür.

Cron Job’u Yeniden Düzenleyin

Zamanlanmış görev olarak çevrilen Cron Job, Linux makinalarda önceden planlanmış düzenli çalıştırılan komutlar için kullanılmaktadır. Cron Job sayesinde görevler, yapılması gereken zaman geldiğinde otomatik olarak yapılır. Bunun haricinde, WordPress sitenize ne zaman bir ziyaretçi gelse Cron Job çalışır, bunun sonucunda ise CPU yüksekliği sorunu meydana gelebilir. Bu sorunun önüne geçmek için Cron Job komut gönderme sıklığını değiştirebilirsiniz.

Site Görsellerinizi Optimize Edin

Görsel optimizasyonu bir internet sitesi için olmazsa olmazdır. Sitede aşırı büyük boyutlarda görseller olması sayfa yüklenmesinde yavaşlamaya neden olabilir. İyi optimize edilmiş görseller sayesinde site hızı artar, CPU kullanımları düşer ve böylelikle ziyaretçilerinize daha iyi bir deneyim sunabilirsiniz.

Görsel optimizasyonun temel amacı görsellerin kalitesini düşürmeden boyutunu olabilecek en düşük noktaya çekmektir. Büyük boyutlu görselleri yeniden boyutlandırmak, JPEG gibi yaygın formatları kullanmak ve önbellekleme (cache) özelliğini kullanmak görsellerinizin sitede harcadığı kaynakları minimuma indirir.

Tema Seçerken Dikkatli Olun

Siteniz için kullandığınız bazı temalar aşırı güç tüketimine neden olabilir. Temanın içeriği ne kadar yoğun ve karmaşık olursa sitenin yüklenme hızı da o kadar yavaş olur. Bu nedenle sade temalar seçmek hız ve performans açısından doğru tercihtir.

Önbellek Uygulamaları Edinin

Cache adı verilen önbellekleme uygulamalarını kullanmak internet sitenizin yaşadığı yavaşlama problemlerini büyük ölçüde azaltacaktır. Bir tür geçici depolama alanı olan önbellek, ziyaretçinin siteyi ilk ziyaret ettiği zamanki arama verileri ve önbellek grafikleri gibi verileri saklar. Böylelikle aynı ziyaretçi siteyi tekrar ziyaret ettiğinde bu verilerin tekrar indirilmesine gerek kalmaz ve daha öncesinde saklanan verileri kullanması sağlanır. Önbellekleme sayesinde sitelerin güç tüketimi önemli ölçüde azalır.

Kötü Amaçlı Botları Engelleyin

Gerekli kontrolleri yapmadan sitenize kötü amaçlı botların giriş yapıp yapmadığını bilemezseniz. Arama motorlarının siteleri tanımaları için kullandığı botlar bulunsa da sitenizde sürekli olarak bot hareketi olması çok mümkün değildir. Sitenizde kayıtlarını gördüğünüz botları internette araştırarak iyi ya da kötü amaçlı botlardan olup olmadıklarını kolaylıkla anlayabilirsiniz. Kötü amaçlı botları engelleyerek CPU kullanımınızı azaltabilirsiniz. Böylelikle sitenizin hızını artırabilir ve ziyaretçilerinize keyifli bir site deneyimi sunabilirsiniz.