WordPress SEO Nedir?

SEO, (Search Engine Optimization) arama motoru optimizasyonu anlamına gelir. Arama motorları, kullanıcılarının yaptıkları aramalara karşılık en doğru, en alakalı, sorularını çözebilecek sonuçları getirmeye çalışır.

WordPress SEO nedir özelinde ise konu, WordPress sitenizin arama motorları tarafından fark edilebilmesini sağlamaktır. Arama motorlarında bir arama yapıldığında, hafızasındaki kayıtlar arasında, aramayla eşleşen en uygun kaydı en üstte gösterecek şekilde bir düzenleme vardır. Bu sebeple Google ve diğer arama motorlarının, site içeriğinizi hafızasına alması önemlidir. Buna indexlenme denir. Web siteniz daha hızlı ve daha iyi indexlendiğinde, arama sonuçlarında daha üstlerde olmanız olasıdır. Bu konuda yapılan çalışmaların bütün halinde isimlendirilmesine SEO denir.

WordPress, SEO çalışması yapmaya uygun ve geliştirilebilir bir ortam sağlar. SEO açısında öncelik verilmesi gereken bir içerik yönetim sistemidir. WordPress SEO’nun, sitenin genel dizaynı, içerikler ve arama motorlarının beklentilerine göre yapılması gerekir.

WordPress, oluşturduğunuz web sitesi için bir çok imkan sağlayan bir CMS (Content Management System) altyapısıdır. Bir WordPress sitesi her ölçekte oluşturulabilir. Firmanız için sabit bir web sayfası olabileceği gibi, çok fazla ziyaretçi alan, aktif web siteleri de WordPress tabanını kullanabilir. Örneğin dünyanın en çok ziyaret edilen web sitelerinden biri olan The New York Times gazetesinin www.nytimes.com adresindeki web sayfası WordPress altyapısını kullanmaktadır. Bu geniş kullanım alanı sayesinde WordPress bize oldukça yoğun geliştirme ve destek imkanları sunar. Bu da WordPress’i kurulması, kullanması ve desteği en sağlıklı web uygulamalarından biri yapmaktadır.

WordPress SEO Neden Önemlidir?

Bir WordPress hosting ya da sunucu satın alıp hemen WordPress sayfanızı oluşturabilirsiniz fakat bu hemen arama motorlarında bulunabileceğiniz ya da bulunsanız da yüksek sıralar alabileceğiniz anlamına gelmez. Arama motorlarının sitenizi ve sitenizdeki içerikleri tanıması ve kategorize etmesi gerekir.  Bunu sağlayabilmek için de sitenizin dizaynı ve içerikleri, arama motorlarının beklentilerine uygun şekilde düzenlenmelidir.

Sitenize erişim ve trafik yaratılması için arama motorları en iyi kaynaktır. Arama yapan kullanıcıların karşısına çıkabilmeniz ve fark edilmeniz gerekir. Bu sebeple WordPress SEO teknikleri konusunda bilgi sahibi olmak ve WordPress SEO çalışması yapmak önemlidir.

Bir web sayfasının en önemli kaynağı ziyaretçileridir. Ziyaretçi sayılarının artması, hem sitenizi geleceği, hem de  yapmak istedikleriniz konusunda yol gösterici olacaktır. Ziyaretçi bekleyen her WordPress sitesi, tasarım ve içerik açısından SEO açısından desteklenmelidir. SEO yapmak, sitenizdeki içeriklerin, arama motorlarına uygun ve tanınabilir olmasıdır. İnternet üzerindeki Google, Yahoo, Yandex gibi arama motorlarında, ihtiyacına karşılık arama yapan potansiyel ziyaretçi için, eğer uygun bir içerik hazırlamışsanız, tercih edilmeniz olasıdır. Hazırladığınız içeriğin, arama yapan kişiye gösterilmesi için, öncelikle içeriğin arama motoru tarafından net olarak anlaşılabilmesi gerekir. WordPress SEO sayesinde, WordPress siteniz ve arama motoru arasındaki iletişimi doğru kurarsınız ve arama yapan potansiyel ziyaretçilerinize uygun içeriklerin sizde olduğunu söyleyebilirsiniz.

8 Adımda WordPress SEO

WordPress SEO ayarları nasıl yapılır incelendiğinde bazı öne çıkan işlemler bulunmaktadır. Bunların ışığında WordPress SEO çalışması konusunda yol gösterici bir rehber hazırladık. Çok da zor olmadan gerçekleştirebileceğiniz 8 adım sayesinde, WordPress sitenizin arama motorlarına daha iyi cevap verebilmesi ve SEO konusunda daha başarılı olmasını sağlayabilirsiniz.

Bu adımları gerçekleştirirken dikkat etmeniz gereken, eğer yazılımınızda bir değişiklik yapacaksanız öncelikle yedek almanız olacaktır. WordPress’e bir eklenti kurmadan ya da tema değiştirmeden önce, çalışan son halinin yedeğini almak önemlidir. Bu sayede olası bir hata durumunda sitenizi kolayca eski haline getirebilirsiniz.  Size tavsiyemiz her zaman WordPress sitenizin çalışan son güncel halinin dosya ve veritabanı yedeğini saklamanızdır. Ayrıca yedekleme hizmeti olan bir hosting paketi tercih etmeniz de bu açıdan faydalı olabilir.

Web Sitenizin Hızını ve Performansını Artırın

Web sitenizin ne kadar hızlı çalıştığı, arama motorlarına ne kadar hızlı yanıt verebildiği, SEO açısından oldukça önemli bir faktördür. Kullanıcılar yavaş siteleri sevmediği gibi, arama motorları da sevmez.

Sitenizin WordPress’e uygun bir WordPress Hosting üzerinde çalıştırmak hız açısından yapabileceğiniz ilk adımdır. Hosting sistemleri hız açısından birbirinden farklı olabilir. WordPress’e uygun bir hosting faydalı olacaktır. En hızlı çözüm ise her zaman özel bir sunucu ya da WordPress’e uygun Premium WordPress Hosting gibi Cloud sunucuları üzerinde WordPress sitenizi çalıştırmaktadır. Özetle; hızlı bir hosting, hızlı bir web sitesi için ilk şarttır.

Diğer konu ise WordPress üzerinde çalıştığınız yazılımların, tema ve eklentilerin birbirleri ile uyumlu ve optimize edilmiş şekilde çalışmasıdır. Web sitenizin optimizasyonunu online olarak test edebileceğiniz bazı araçlar bulunur. Bu araçları kullanarak siteniz hakkında geri bildirimler alabilir ve bu geri bildirimlere göre düzenleme yoluna gidebilirsiniz.

https://tools.pingdom.com ve https://gtmetrix.com ve bununla ilgili detaylı bilgi aktaracağımız Google Araçları gibi siteler ve araçlar, web sitenizi test etmenize yarayacaktır.

Hızlı bir WordPress sitesi için Cache kullanmak da çok önemlidir. Cache sistemlerinde, css, nesneler, resimler gibi sayfa içeriğinin bir kısmı sunucuda ya da kullanıcı bilgisayarında tutularak, erişimin daha hızlı olması sağlanır. Bu veriler her seferinde yeniden yüklenmek yerine, cache üzerinden hızlıca geri getirilir. Bunun için farklı sistemler kullanılabileceği gibi biz 2 tanesini inceledik;

WP Fastest Cache Kullanımı

WP Fastest Cache, bir WordPress eklentisidir. 1 milyon indirmeyi geçen bu eklenti, oldukça tercih edilen bir Cache eklentisidir. Sayfanızı basit html formuna çevirir ve bu haliyle yüklenmesi çok kısa sürecektir. “Browser Cache” yani verilerin kullanıcının tarayıcısında saklanması özelliği de vardır. Bu sayede daha önce web sitenizi ziyaret etmiş bir kullanıcı, tekrar ziyaret ettiğinde statik verileri internet üzerinden yeniden indirmek yerine, kendi dahili belleği üzerinden getirecektir. Bu da hız açısından önemli bir fark yaratır.

WP Fastest Cache kurulduktan sonra hemen çalışacak olsa da, Ücretli ve Ücretsiz sürümlerine göre arka planda çok farklı ayarları düzenlemenize izin verir.

Smush – Image Compression and Optimization Kullanımı

Smush Image Compression and Optimization eklentisi, yine 1 milyon üstünde indirmeye ulaşmış, oldukça tercih edilen bir eklentidir. WordPress sayfanızdaki görsellerin sıkıştırılmasını ve yükleme sonrasında yeniden açılmasını sağlar. Bu sayede örneğin 2MB boyutundaki bir resim kullanıcı tarafından sayfa açılırken KB boyutuna inebilir. Aynı zamanda “LazyLoad” ismi verilen sayfa görüntülendikten sonra arka planda yükleme gibi seçenekleri de bulunmaktadır.

Özellikle çok sayıda görsel içeren sitelerin, görsel optimizasyon uygulamalarını kullanması faydalı olabilir. Sayfa yükleme ve gösterim hızlarını yükseltecektir.

Bir resim optimizasyon yazılımı kullanmak, sitenizin ilk gösterim hızını arttıracaktır. Bu durum doğrudan sitenizin daha hızlı açılmasını sağlar. Cache eklentileri ile birlikte kullanılması, sitenizin ilk gösterim hızı performansı için değerlidir ve kullanılması önerilir.

 

SEO Uyumlu Tema Seçimi

WordPress temaları, farklı özelliklere ve yeteneklere sahip olabilir. Bu özelliklerden en önemlisi SEO uyumlu olmasıdır. Sayfalarınızdaki SEO çalışmalarınızı gerçekleştirdiğiniz sırada, temanızın da yaptığınız işlemlere uygun olması ve size yardımcı olması önemlidir. Tema hazırlarken kullanılan yazılım dili ve metodu, SEO’ya uygun hazırlanmış özel temalar bulunur. Bu temalar hem varsayılan olarak SEO’ya uygundur, hem de Cache ve Görsel Optimizasyon eklentileri daha sağlıklı çalışır. Seçmek istediğiniz temanın üretici sayfasında genellikle bu konuda bilgi olur. SEO özellikleri ön plana çıkartılmış bir tema seçmeninizi öneririz.

WordPress siteniz için bir tema seçiyorsanız, tema hakkında internet üzerinde araştırma yapıp tema özelliklerini değerlendirmeniz faydalı olabilir. Bir çok ücretli temada üreticinin destek hizmeti de bulunur. Satın almadan önce tema üreticisi üzerinden de SEO destekleri konusunda bilgi alabilirsiniz.

SSL Eklemenin Önemi

SSL sertifikası, sayfanıza bağlanan kullanıcı ile sunucu arasında verilerin şifreli bir şekilde akmasını sağlar. SSL sayesinde şifreli şekilde akan veriler, arada ağ trafiğini dinleyen cihazlarca takip edilemez. Bu da güvenli bir siteniz olduğu anlamına gelir. Tüm arama motorları, öncelikle sitenizin güvenli bir bağlantı sunup sunamadığına bakacaktır.

SSL sertifikası sitenizin güvenli olduğunu gösteren yeşil kilit işaretidir. Tüm tarayıcılar SSL sertifikası olmayan sitelerde “Sayfa Güvenli Değil” uyarısı gösterecektir. Bu tip olumsuzluklarla karşılaşmamak için sitenizde bir SSL sertifikası olmalıdır. Google gibi arama motorları da SSL sertifikası aktif ve geçerli olan siteleri ön plana çıkartmaktadır.

Bazı durumlarda sitenizde SSL sertifikası olsa dahi, sayfanızda http:// olarak adreslenmiş hatalı içerikler sebebiyle sayfanız SSL hatası verebilir. Bu tip durumların önüne geçmek için sitenizdeki tüm içeriğin https:// olarak yönlendirildiğinden emin olmalısınız.

Doğru Hosting Firmasının Önemi

WordPress SEO için hızın çok önemli olduğunu söylemiştik. Hosting sistemlerinde her zaman daha fazlası mümkündür.  WordPress neredeyse tüm hosting paketlerinde çalışabilir. Fakat web sitenizin performansı, hosting sağlayıcınıza ve kullandığınız altyapıya göre değişken olacaktır. Hosting paketi satın almadan önce, hosting firmanızdan WordPress için özel bir paket ya da uygulama sunup sunamadığını da sorgulayabilirsiniz. Bazı hosting paketleri sadece WordPress çalıştırmak için optimize edilmiştir. Bu tip paketleri tercih edebilirsiniz.

Hosting firmanızda incelemeniz gereken bir diğer değer de Uptime değeridir. İyi bir SEO için sitenizin her zaman çalışır durumda olması gerekir. Bir arama motoru üzerinden size ulaştıklarında siteniz yanıt vermez ise, bu SEO’nuzu olumsuz yönde etkileyecektir. Bu sebeple Tier 3 seviyesi veri merkezleri kullanan ve müşterilerine yüksek Uptime sunan hosting firmaları tercih edilmesi önemlidir.

SEO Uyumlu URL Yapısı Nasıl Olmalıdır?

Web sayfalarınızın içeriklerinin linkleri farklı şekillerde gösterilebilir. Yazılımınızdaki ayarlara göre site.com/index/sayfa-ismi, site.com/tarih/sayfaismi, siteismi.com/icerik/sayfaismi gibi farkı adreslerde alt sayfalarınız açılabilir. Arama motorlarının istediği ise bu linklerin sitedi.com/sayfa-ismi şeklinde olmasıdır. Sayfa adresinde, sayfaya dair ön bilginin bulunması, arama motorlarınca daha hızlı fark edilmenizi sağlar.

SEO uyumlu URL yapısı, tüm siteniz için geçerli olmalıdır. Bir URL yapısı metodu belirlemeli ve tüm siteniz için aynı yapıyı kullanmanız önemlidir.

Google Araçlarından Faydalanın

İnternet dünyasının en çok kullanılan arama motoru şüphesiz ki Google. Her an Google üzerinde bir arama yapılmaktadır. Google, arama yapan son kullanıcılarına çeşitli imkanlar sunduğu gibi içerik üreticilerine de çok sayıda imkan sağlamaktadır. Google konsol üzerinde kullanabileceğiniz  farklı araçlar bulunur.

Google Search Console

Google Search Console (eski adıyla Google Webmaster Tool), web sitesi sahiplerine özel olarak Google firmasının sunduğu bir web hizmetidir. Web sitenizi, Google dizinine eklemeyi, dizindeki son durumunu kontrol etmeyi ve imkanlar dahilinde optimize etmeyi sağlar. Web sitenizi mutlaka Google Search Console üzerine kaydetmelisiniz.

Google Search Console siteniz için oldukça çeşitli imkanlar sunduğu gibi, siteniz için reklam vermek istiyorsanız yine bu Google Search Console üzerinden yapabilirsiniz. Doğru reklam, SEO açısından öne çıkmanıza yardımcı olacaktır.

Google Analytics

Google Analytics, web sayfanız üzerindeki tüm ziyaret istatistiklerini, detaylı bir şekilde görebileceğiniz oldukça kullanışlı bir web aracıdır. Sitenize gelen ziyaretçilerin hangi kaynaktan geldiği, hangi sayfada ne kadar süreyle kaldığı, hangi aramaları yaparak sitenize ulaştığı gibi pek çok işe yarayan özelliği bulunur.

Google Analytics üzerinden yapacağınız tespitler sayesinde sitenizdeki hangi alanlara yoğunlaşmanız ve hangi alanları geliştirmeniz gerektiğini tespit etmeniz kolaylaşabilir. Google Analytics bir web sitesi için kaydedilebilecek hemen hemen her veriyi size sunar. Bu verileri doğru yorumlamak, WordPress SEO konusunda sizi ileri götürebilir.

Google Pagespeed Insights

Google Pagespeed Insights, daha önce bahsettiğimiz web site performansını ölçme araçlarından biridir. Sitenizin web ve mobil görünümlerinin hız ölçümlerini yapabilirsiniz. Hız ölçüm sonuçları sadece site hızınızı göstermekle kalmaz, aynı zamanda yazılımınızda yapabileceğiniz düzeltmeleri de gösterir. Her web sayfası geliştiricisinin kullanması gereken bir kaynaktır.

Google Pagespeed gibi sitenizin performansını ölçen farklı online araçlar da vardır. Bu araçları birlikte kullanmayı da deneyebilirsiniz. Site hızınıza etki edebilecek tüm iyileştirmeleri yapmak, hızlı bir web sitesi için önemlidir.

Google Alerts

Google Alerts, belirlediğiniz sözcük hakkında yeni bir içerik indekslendiğinde size haber veren bir Google aracıdır. Örneğin web sitenizin adresi üzerinden bir alert oluşturduğunuzda, web sitenizin adresinin geçtiği her yeni arama sonucunda Google size bildirim gönderecektir. https://www.google.com/alerts üzerinden bildirim oluşturulabilir.

Özel bir alana hitap eden siteniz için SEO yapıyorsanız, o alanda içerik üreten diğer siteleri Google Alerts sayesinde takip edebilirsiniz. Oluşturacağınız alertler ile, rakiplerinizin indekslenmiş içeriklerini takip edebilirsiniz.

AdWords Anahtar Kelime Planlayıcı

Anahtar kelime, sayfanızdaki içeriği tanımlayan kelime veya kelime gruplarıdır. Anahtar kelimeler, özellikle reklam verirken kullanılır. Verdiğiniz bir reklamın ne zaman, nerede görüntüleneceğini belirlemenizi sağlar. Seçilen anahtar kelimeler, arama sonuçlarına çıkmanızı direkt olarak etkileyecektir. Özellikle AdWords tarafında reklam verirken, AdWords Anahtar Kelime Planlayıcı (Google Ads Keyword Planner) kullanılmalıdır.

Doğru kullanılan reklam bütçeleri ve iyi yapılmış planlamalar sayesinde sitenize reklam üzerinden ziyaretçilerin gelmesini sağlayabilirsiniz. Bu da SEO konusunda WordPress sitenizi öne çıkartacaktır.

WordPress SEO Ayarları İçin Yoast SEO Kullanımı

Bir yazılı içerik hazırladığınızda, yazdığınız makalenin içeriğinin arama motorlarının anlayacağı dilden olması gerekir. Bu dile uygun içerikler hazırlamanın bazı yolları vardır. Yazılarınızı yazdığınız sırada bu kuralları takip etmek ve yazınızdaki SEO uyumluluğu konusunda geri bildirim almak için Yoast SEO eklentisini en çok tercih edilen uygulamadır.

Yoast SEO eklentisi, WordPress içine kurulur ve WordPress yazı ekleme sayfasında sürekli olarak sizi takip eder. Anlık olarak yazının SEO konusundaki geri bildirimini alabilirsiniz. Aynı zamanda Odak Anahtar Kelime, SEO Başlığı, Meta Açıklama gibi düzenlemeleri de yapmanızı sağlar. Her WordPress içerik hazırlayıcısının kullanması gereken bir eklentidir.

Yoast SEO eklentisinin, hazırladığınız içerikte tek başına bile SEO konusunda büyük bir fayda sağlayacağı açıktır. Bu sebeple Yoast SEO eklentisi her WordPress sitesinde mutlaka bulunması gereken bir eklentidir.

Kaliteli, Benzersiz ve Orijinal İçerik Hazırlayın

Arama motorları, çeşitli web sitelerine ait içeriği kaydeder ve içeriği SEO değerlerine göre bir yerde konumlandırır. Kullanıcı bir arama yaptığında, birbirinin aynısı içerikleri göstermek yerine, aynı içeriğin en iyi örneğine sahip siteyi üst sıralarda göstermek yoluna gider. Google için bir aramada, kullanıcının karşısına çıkartılan sonucun kaliteli ve kullanıcının sorununu çözecek olması önemlidir.

Bu bağlamda, içeriklerinizi hazırlarken özgün bir dil ve metinler kullanmaya özen göstermelisiniz. Google, SEO açısından kendisini kandırmaya çalışan ya da içeriği yeterince iyi olmayan siteleri, orijinal içeriği olmayan, kalitesiz siteler olarak görür ve buna göre değerlendirir. Bu tip içerikleri sitenizden barındırmaktan çekinmeniz gerekir.

Google, tam olarak “yinelenen içerikler yerine, özgün içerikleri indekslemeyi tercih eder.” Buna istinaden, özellikle kopya içeriklerden uzak durmanız önemlidir. Aynı WordPress sayfanız içinde de sayfa içeriğinizi, farklı bir sayfada kopya olarak barındırmamanız gerekir. Google böyle durumlarda kopya olan tüm örnekleri indekslemeyi tamamen reddedebilir. Bu da sitenizdeki içeriğin arama sonuçlarında gösterilmemesine neden olacaktır. Bu tip durumlardan kaçınmak için özgün içerikler önemlidir.