WebMail bazı şirketler, hosting firmaları ve internet servis sağlayıcıları tarafından sunulan bulut tabanlı bir mail hizmetidir. WebMail ile Microsoft Outlook ya da Thunderbird gibi herhangi bir mail uygulaması olmadan maillere erişmek mümkün hale gelmektedir. İnternete bağlı herhangi bir cihazdan maillere erişim sağlanabilmektedir. Bu özellikle birden fazla cihaz kullanan ve sürekli bilgisayar başında olmayan kullanıcılar için idealdir. WebMail’e kullanıcılar giriş yapmak için aldıkları hizmetin URL’sini ziyaret etmesi gerekmektedir. Buradan kendilerine sağlanan kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapabilirler. WebMail ilk olarak 1994 yılında CERN’deki bilim adamları tarafından geliştirildi. İki yıl sonra ise günümüzde hala kullanımda olan Microsoft’un Hotmail servisi hizmete girdi. Yahoo Mail, AOL Mail gibi popüler web mail hizmetlerinden sonra 2004 yılında Google’ın Gmail hizmeti kullanıma açıldı. Gmail çok kısa süre içerisinde en popüler web mail sağlayıcısı oldu ve günümüzde de bu popülerliğini hala sürdürmektedir. Hosting firmaları da kullanıcılara bir mail hesabı ve WebMail hizmeti sunmaktadır. Üstelik bu hizmet genelde ücretsizdir. Alan adı ile mail adresini kullanmak isteyen kullanıcılar bu özellikten yararlanmaktadır. Buraya gelen maillerin otomatik bir şekilde düzenlenmesi hem bir şeyin gözden kaçmasına engel olmaktadır hem de zaman tasarrufu sağlamaktadır.

Gelişmiş Mail Filtreleme

gelişmiş mail filtreleme

Günümüzde her ne kadar hosting firmaları ve diğer firmalar mail filtreleme konusunda oldukça başarılı olsa da gözden kaçabilen bazı noktalar olmaktadır. Bu durumda kullanıcıların kendi mail filtreleme kurallarını belirlemesi tavsiye edilmektedir. Üstelik bu işlem son derece kolay bir şekilde gerçekleşmektedir. Mail filtrelemenin birden fazla yolu bulunmaktadır. Kullanıcılar gelen ya da giden e-posta adresine göre, CC bilgisine göre, mail eklerinin dosya uzantısına göre, konu bilgisine göre ve e-postanın içeriğine göre filtrelemeler yapmak mümkündür. 

Gelişmiş Filtreleme Nasıl Yapılır?

Gelişmiş filtreleme yapmak için ilk olarak “mail.alanadi.com” adresinden mail hesabına giriş yapmak gerekmektedir. WebMail’e giriş yaptıktan sonra Seçenekler bölümünün sol tarafında yer alan listeden İleri kısmından Posta Kutusu Filtreleme menüsüne girilmelidir. Üst kısımda yer alan Özel Posta Kutusu Filtreleme etkinleştirin seçeneğini aktif ettikten sonra filtreleme yapılabilmektedir. Bu noktadan sonra filtreleme için bir kural adı belirlemek gerekmektedir. Fatura, reklam, doğrulama kodu gibi farklı konulardaki mailleri farklı klasörlerde toplamak bu şekilde mümkün olabilmektedir. Filtreleme kısmından aynı zamanda reklam gibi istenmeyen maillerin direkt olarak çöp kutusuna taşınmasını sağlamak da mümkün olmaktadır. Bu noktadan sonra kuralların belirlenmesi yeterlidir. 

İleti Kimden

İleti kimden bölümü e-postanın gönderildiği adres ile ilgili filtreleme yapmaktadır. Örneğin sadece fatura maillerinin filtreleneceği bir senaryoda buraya telefon, yayın servisi, hosting firması, uygulama mağazası gibi faturaların gönderildiği adreslerin yazılması gerekmektedir. Birden fazla e-posta yazarken aralara virgül koymak gerekmektedir.

Kime

Bu kısım ise e-postanın alıcı, kime ya da to kısmında yazan adreslere göre filtreleme yapmayı sağlamaktadır. Kullanıcıların buraya kullandıkları mevcut e-posta adresini yazmaması gerekmektedir. Aksi takdirde e-posta alımı engellenmektedir. 

İleti Bilgi

İleti bilgi bölümü gönderilen e-postanın bilgi yani CC kısmına göre filtreleme yapmaktadır. 

Kime/Bilgi 

Bu filtre seçeneği kime ve ileti bilgi alanlarının bir birleşimidir. Buraya eklenmiş olan e-posta adresinin Kime ve Bilgi yani CC kısmında yer alan mailler filtrelenmektedir. 

Ekler

Mail eklerinin uzantısına göre filtreleme yapmayı sağlamaktadır. Örneğin fatura maillerinin filtrelenmesi için genellikle “.pdf” uzantısını filtrelemek yeterli olmaktadır çünkü genellikle faturalar “.pdf” uzantısı ile gönderilmektedir. 

gelişmiş filtreleme nasıl yapılır

İleti Konu Detayları

Maillerin konu alanına göre filtrelenmesini sağlamaktadır. Bu bölümde de “fatura” ya da “ekstre” gibi kelimelerin kullanılması konu bölümünde bu kelimeleri içeren maillerin filtrelenmesini sağlamaktadır. 

İletinin Detayları

İletinin detayları ise mail içeriği ile alakalıdır. Burada yer alan kelimelerin mail içeriğinde yer alması durumunda filtrelenmektedir. 

Filtre Eylem Seçenekleri

Filtrelenmiş maillerin ne yapılacağına dair birden fazla seçenek bulunmaktadır. Bu seçeneklerden uygun olan seçilip kaydedildiğinde filtreleme işlemi tamamlanmaktadır. 

İletiyi Sil

Bu seçenek ile filtrelenen mailler Çöp Kutusu’na taşınmaktadır. Filtreleme esnasında yanlış tanımlama sonrasında önemli maillerin de buraya taşınması son derece olasıdır. Bu nedenle İletiyi Sil eylemini seçmeden önce kuralların bir kez daha gözden geçirilmesi tavsiye edilmektedir. 

İletiyi Klasöre Taşı

Burada kullanıcıların bir klasör oluşturması gerekmektedir. Örneğin faturalar klasörünün oluşturulması ve bu seçenekte kullanılması faturalar ile ilgili olan maillerin bu klasörde görüntülenmesini sağlamaktadır. 

İletiyi Klasöre Kopyala

İletiyi klasöre kopyala işlemi ile filtrelenen mailin bir kopyası da belirtilen klasörde saklanmaktadır. Aynı mail gelen kutusunda da kalmaya devam edecektir. 

İletiyi Önemsiz Posta Klasörüne Taşı

Bu seçenek gelen maillerin Önemsiz ya da Spam kutusuna taşınmasını sağlamaktadır. Bu mail kutusunun özelliği ise maillerin 30 gün boyunca kalmasıdır. 30 günün sonunda Spam kutusunda yer alan mailler otomatik olarak silinmektedir. 

İletiyi Karantina Klasörüne Taşı

Karantina klasörü genellikle bilinmeyen adreslerden gelen maillerin toplandığı klasördür. Ancak günümüzde çok fazla kullanılmamaktadır.