Web Sitenizin Çalışmama Nedenleri

İnternet sitesinin bir süre boyunca çalışmıyor olması ve hizmet dışı kalması istenebilecek olan en son şeylerden bir tanesidir. Üstelik birçok nedenden dolayı çalışmıyor olabilir ve çalışmamasının altındaki gerçek nedeni bulabilmek için çok fazla zaman gerekebilmektedir. Ancak bu gibi durumlarda panik olmak yerine problemin altında yatan kaynağı bulmaya ve problemi ortadan kaldırmaya yönelik çalışma yapmak gerekmektedir. Çünkü site ne kadar süre erişime kapalı kalırsa ziyaretçiler için o kadar kötüdür. Ayrıca bu durum sadece para kaybına değil aynı zamanda prestij kaybına da neden olmaktadır. Bir internet sitesinin çalışmamasına neden olacak bazı belli başlı durumlar bulunmaktadır ve genelde problem bu durumların birinden kaynaklanmaktadır. 

Alan Adı ve SSL Sertifikası Problemleri

Alan adının süresi dolduğunda internet sitesi erişilemez hale gelmektedir. Bunun daha kötüsü ise bu alan adı ile kullanılan e-posta hesapları da çalışmayı durdurmaktadır. Bunun dışında alan adı da doğru bir şekilde kurulmadığında internet sitesi ve yine mail adresleri de çalışmayı durdurmaktadır. İnternet sitesinin düzgün bir şekilde çalışabilmesi için DNS ayarlarının doğru bir şekilde yapılması gerekmektedir. İnternet sitesinin çalışmasına engel olan bir diğer neden de SSL sertifikasının doğru bir şekilde kurulması ya da sertifika geçerlilik süresinin dolmasıdır. Bu gibi durumlarda kullanıcılar bir güvenlik uyarısıyla karşılaşmaktadır. Bu noktada SSL sertifikasının kullanım süresini göz önünde bulundurmak gerekmektedir çünkü bu durumun düzeltilmesi 48 saati bulabilmektedir. 

Filtre Tarafından Engellenmesi

İnternet sitesinin sizin için çalışamaması ancak diğer kullanıcılar tarafından erişilebilir olması durumunda bunun bazı nedenleri bulunmaktadır. Hostingin sunucusu sizin internet servis sağlayıcınızın IP adresini engelliyor olabilir, internet servis sağlayıcı web sunucusunun IP adresini engelliyor olabilir, LAN/Firewall hosting sunucusunun IP adresini engelliyor olabilir ya da varsa reklam engelleyici veya anti-virüs gibi üçüncü parti bir uygulamanın sunucunun IP adresini engelliyor olabilir. Bu noktada internet sitesini farklı bir internet servis sağlayıcısının internetine bağlı farklı bir cihazdan ziyaretsek çözüm sağlayabilmektedir. Eğer bu durumda internet sitesi yükleniyorsa sitede bir problem yok demektir. Ancak yine erişilemediğinde problemin internet sitesinin kendisinde olduğu anlaşılmaktadır. 

kod hatasi

Kod Hatası

İnternet siteleri ve internet uygulamaları eklentiler gibi üçüncü parti yazılım paketleri içerebilmektedir. Bu üçüncü parti yazılım paketleri sayesinde geliştirici internet sitesinin çok daha hızlı ve kolay bir şekilde yapabilmektedir. Bu yazılımlar ve araçlar zamandan da tasarruf sağlamaktadır. Hali hazırdaki yazılım kaynaklarını kullanmak her ne kadar son derece avantajlı olsa da bu kodlar başkaları tarafından geliştirilmekte ve güncellenmektedir. Ayrıca bu paketlerin sürekli olarak güncel tutulması gerekmektedir. Güncel olmayan yazılımlar ya da eklentiler çeşitli problemlere neden olmaktadır. En yaygın üçüncü taraf yazılımları arasında scriptler, eklentiler, uzantılar ya da widgetlar yer almaktadır. Problemin bu yazılımlardan kaynaklandığını anlamak için üçüncü taraf kodları devre dışı bırakmak yeterlidir. Bu eklentiler devre dışı bırakıldığında internet sitesi erişilebilir hale geliyorsa problem bu yazılımlardadır. 

Sunucu Problemleri

Sunucuda meydana gelen çeşitli problemler nedeniyle internet sitesinde erişim problemleri meydana gelebilmektedir. İşlemcinin ya da depolama biriminin çalışmaması ya da hata vermesi nedeniyle sunucuda yer alan internet sitelerinde problem meydana gelebilmektedir. Sunucu kaynaklı problemlerde internet sitesinin de içerik yerine hata kodları gösterilmektedir. Bu hata kodları problemin kaynağını ve çözüm yolunu göstermektedir. Bazı durumlarda sunucunun işletim sistemi güncellenmediği için de erişim problemleri oluşabilmektedir. Problemin işletim sistemi güncellemesinden kaynaklı olduğu durumlarda hosting firması ile iletişime geçmek gerekmektedir. Hosting firması sunucudaki problemi giderdikten sonra internet sitesi tekrarda erişilebilir hale gelmektedir. Bu gibi durumlarda 7/24 destek veren hosting firmalarının önemi bir kat daha anlaşılmaktadır. 

Tarayıcı Problemi

İnternet sitesi yüklendiğinde ancak doğru düzgün bir şekilde gösterilmediğinde bu durum internet tarayıcısından kaynaklanabilmektedir. Böyle bir durumda internet sitesinin Chrome, Safari, Edge ya da FireFox gibi popüler son sürümlerinde nasıl gösterildiğini kontrol etmek gerekmektedir. Bununla beraber sitenin güncel tarayıcılarda başarılı bir şekilde gösterilmesi gelecek ya da geçmiş sürümlerde de düzgün bir şekilde çalışacağı anlamına gelmemektedir. Bu gibi durumlarda tarayıcı test araçları bulunmaktadır. Bu araçlar ile her ne kadar bir kontrol sağlansa da %100 doğru sonuç alınamamaktadır. Bu nedenle siteyi farklı tarayıcılardan ziyaret etmek problemin belirlenmesine yardımcı olmaktadır. 

site güvenliği

Site Güvenliği

Teknolojinin giderek gelişmesi ile beraber siber saldırılar da daha sofistike hale gelmektedir. Saldırganlar ele geçirdikleri sitenin içeriğini değiştirerek sitenin hacklendiğini duyurabilmektedir. Bu gibi durumlarda varsa sitenin önceki yedeklemelerinden geri yükleme yapmak ve güvenlik açıklarını kapatmak yeterli olmaktadır. Bazı durumlarda ise siber saldırganlar siteyi ele geçirse de ön planda hiçbir değişiklik yapmadan ziyaretçilerin bilgilerini toplarlar. Bu gibi istenmeyecek durumların önüne geçmek için yönetici şifresini güçlü yapmak ve düzenli olarak değiştirmek, şifrenin çalınmadığından emin olmak ve sadece güvenilir üçüncü taraf eklentilerini kullanmak yardımcı olmaktadır.