Cloud server tipik olarak kullanıcıların ağdan ulaştığı sanal bir cihazdır. Cloud sunucular yerel veri merkezinde yer alan geleneksek fiziksel sunucular ile benzer performansa, fonksiyonlara uygulama ve işletim sistemine sahip sunuculardır. Cloud hosting ise çok sayıda sunucunun yükü eşit olarak dağıttığı ve bu sayede uptime maksimizasyonu sağlayan bir web hosting türüdür. Cloud hosting ile cloud server aslında çok sık karıştırılan terimler olsalarda birbirlerinden çok farklı şeylerdir. Her cloud host aslında bir sunucudur ancak her cloud server bir host değildir. Cloud hosting ve cloud server yenilikçi teknolojilerdir. Bu teknolojiler günümüz donanımlardan çok daha fazla performansı daha uygun maliyete sunmaktadır. 

cloud server türleri

Cloud Server Türleri

Cloud server üç ana türe ayrılmaktadır. Bu farklılıklar aynı zamanda farklı ihtiyaçların karşılanmasının da önünü açmaktadır. Bu türler public cloud server, private cloud server ve dedicated cloud server’dır. 

Public Cloud Server: En sık karşılaşılan türdür ve sanal makine olarak da bilinmektedir. Bir firmanın kendi altyapısında yer alan ve web tabanlı arayüz ya da konsol aracılığı ile internetten kullanıcılara ulaştırdığı türdür. Bu model geniş çaplı olarak Infrastructure as a Service (IaaS) olarak bilinmektedir. Günümüzde ki en yaygın örnekleri Amazon Elastic Compute Cloud, Microsoft Azure ya da Google Compute Engine gibi hizmetlerdir. 

Private Cloud Server:  Cloud sunucunun on-premise private cloud içerisinde olan bir türüdür. Bu durumda işletme yerel ağda kendi kullanıcılarına cloud server hizmeti vermektedir. Bu hizmet aynı zamanda internetteki diğer kullanıcılara da sunuculara da verilebilmektedir. Public cloud server ile private cloud server arasında fark birinde işletmenin kendi altyapısı içerisinde kullanılmaktadır diğerinde ise organizasyonun dışındaki aktörlere hizmet verilmektedir. 

Dedicated Cloud Server: Virtual cloud server’lara ek olarak cloud sağlayıcıları aynı zamanda bare-metal sunucu olarak bilinen fiziksel cloud server hizmeti de sunmaktadır. Bu hizmette cloud sağlayıcı fiziksel sunucunun tamamını kullanıcıya vermektedir. Dedicated instance olarak da bilinen bu servis bir işletmenin özel bir sanallaştırma katmanına ihtiyaç duyduğu zamanlarda tercih edilmektedir. 

Cloud Hosting Mimarisi

Cloud hosting sadece cloud server’dan değil aynı zamanda alışkın olduğumuz web hosting’den de farklılaşmaktadır. Cloud hosting’in iki farklı mimari yaklaşımı bu farklılığı ortaya çıkarmaktadır. 

Merkezi Yaklaşım: Birçok paylaşımlı host merkezi yaklaşımı tercih etmektedir. Bu yöntemde tek bir sunucu birden fazla internet sitesini barındırmaktadır. Sunucu çöktüğünde ise bu sunucuda yer alan siteler erişime kapanmaktadır. 

Dağınık Yaklaşım: Dağınık yaklaşım yukarıdaki problemi çözmektedir. Bu yöntemde her bir web sitesi birçok sunucuya aktarılmaktadır. Tek bir sunucuda problem meydana gelse bile sunucu kümesi çalışmaya devam ettiği için sitelere erişimde herhangi bir problem yaşanmamaktadır. 

Arama motorları, sosyal ağlar ya da e-ticaret siteleri gibi siteler dağınık yapıda sistemleri tercih etmektedir çünkü bu sitelerin trafiklerini tek bir sunucu kaldıramamaktadır. Bu nedenle firmalar ya kendi hosting mimarisini oluşturmaktadır ya da sağlayıcıdan cloud hosting satın almaktadır

IaaS, PaaS ve SaaS ile Cloud Hosting İlişkisi

IaaS, Paas ve Saas hizmetlerini verebilmek için bulut altyapısı gerekmesinden dolayı bunların hepsi aslına cloud hosting ile ilişkilidir. 

IaaS: Infrastructure as a Services’in kısaltması olan IaaS hosting firmaları için yeni bir işletme modelidir. Süreç, bulut mimarisi üzerinden sanal makineler ve işlemci gücü sunmaktır. Kullanıcılar fiziksel bir altyapı almak yerine sadece ihtiyaç duydukları kadar kaynak satın alabilirler. 

PaaS: Platform as a Service, geliştiricilere bir framework sağlamaktır. Geliştirme açısından PaaS çözümleri oldukça popülerdir çünkü bu sayede geliştirme süreci kısalmış olur ve büyük bir esneklik elde edilir. 

SaaS: Software as a Service ise şirketlerin kullanıcılarına yazılım arayüzü sunmak için bulut teknolojisini kullanmasıdır. Bu bir web tarayıcı ya da mobil uygulama olabilir. Google Docs en popüler ve en çok kullanılan SaaS ürünlerinden bir tanesidir. 

cloud server avantajları

Cloud Server Avantajları

Cloud server kullanımı ihtiyaçlara ve iş yüküne bağlıdır. Bu nedenle bazı potansiyel avantajlara sahip olduğu gibi dezavantajlara da sahip olabilmektedir. 

Kullanım Kolaylığı

Cloud server’un en büyük avantajı dakikalar içerisinde kullanıma hazır olmasıdır. Public cloud server ile sunucu kurulumu, bakımı ya da fiziksel sunucuya sahip olmanın getirdiği diğer sorumluluklar ortadan kalkmaktadır. 

Globalizasyon

Public cloud server ile iş yükü tüm dünyaya dağıtılabilmektedir. Geleneksel tek merkezli veri merkezlerinde kullanıcılar verilerini tüm dünyaya dağıtabilseler de coğrafi olarak uzakta olan kullanıcılar gecikme ve performans düşüşü yaşayabilmektedir. 

Maliyet

Public cloud server kullanıcılara kullandığın kadar öde yöntemiyle sunulmaktadır. Diğer seçeneklere kıyasla bu ödeme yöntemi ile kullanıcılar sadece ihtiyaçları doğrultusunda ödeme yaparlar. Yazılım geliştirme ya da test etme için kullanılmasından ötürü bu hizmetlere geçici süre ile ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca ölçeklendirilebilirlik de son derece önemlidir. Bu sayede daha fazla kaynağa ihtiyaç duyan kullanıcılar dakikalar içerisinde bu kaynaklara sahip olur ve ona göre ödeme yapmaya başlar.