Birçok durumda internet sitesinin dosyalarına erişim sağlamak gerekebilmektedir. Günümüzde bunun çok zor olmaması beklenir ama bazı yöntemler kullanıcılara çeşitli problemler çıkarabilmektedir. Kontrol panelinde dosya yöneticisi bulunmaktadır. Ayrıca kullanıcılar komut satırı ile de dizin yönetimi yapabilmektedir. Ancak bu yöntemlerin hepsi de FTP kadar kolay değildir. FTP dosya yapısını görsel hale getirir ve kolay bir ara yüzle her dosyaya gelişmiş erişim seçenekleri sunmaktadır. Bununla beraber bir sürü ücretsiz FTP araçları bulunmaktadır. FTP araçları sadece bir internet sitesinin klasörlerine erişim sağlamaz temel olarak bir sunucuda yer alan tüm dosyalara erişim sağlamaktadır. FTP programları ile beraber erişilen dizin dosya göndermek, dizindeki dosyaları indirmek ve diğer düzenlemeleri yapmak mümkün hale gelmektedir. 

Neden FTP Kullanmalıyım?

FTP istemcisi kullanarak bir sunucuya erişim sağlamak ve bu sunucuda saklanan dosyaları ya da klasörleri yönetmek oldukça kolay hale gelmektedir. Temel olarak bilgisayarda yer alan klasörler ya da dosyalar gibi çalışmaktadır. Ancak işlemler yerel bilgisayarda değil uzaktaki sunucuda yapılmaktadır. FTP ile büyük boyutlu dosya ya da çok sayıda dosya gönderme işlemi daha basit hale gelmektedir. Ayrıca gönderim sırasında bağlantının kopması durumunda transfer işlemi kaldığı yerden devam edebilmektedir. Yönetici olarak çok sayıda FTP hesabı oluşturmak ve her birine farklı izinler vermek mümkün hale gelmektedir. Kullanıcı dostu arayüzü sayesinde FTP araçlarını kullanmak son derece kolaydır. Ancak bu tercih edilen FTP uygulamasına göre değişiklik gösterebilmektedir. İnternette çok sayıda FTP uygulaması bulunmaktadır. Üstelik bunların büyük bir çoğunluğunun kullanımı da ücretsizdir. Bu nedenle seçim yapmak bazen zor olabilmektedir. Diğer taraftan hem özellikleri hem de kullanım kolaylığı ile diğerlerinden öne çıkan bazı FTP araçları bulunmaktadır. 

neden ftp kullanmalıyım

FileZilla

FileZilla, FTP, FTPS; ve SFTP protokollerini destekleyen açık kaynaklı bir FTP istemcisidir. Kullanılan protokolden bağımsız olarak son derece temiz bir arayüze ve kolay bir kullanıma sahiptir. Bununla beraber sürükle bırak özelliğinin olması nedeniyle çok tercih edilmektedir. FileZilla’nın kullanışlı olan bir diğer özelliği de sekme sistemidir. Bu sayede birden fazla FTP bağlantısı kolay bir şekilde yönetilebilmektedir. Genellikle varsayılan ayarlar tüm kullanıcıların ihtiyaçlarını gidermektedir. Ancak FileZilla’nın içerdiği bazı ayarlar ile bağlantı ya da transfer gibi işlemler daha otomatik hale getirilebilmektedir. Kullanıcıların işine oldukça yarayan bir diğer FileZilla özelliği de yer imidir. Yer imi özelliği sayesinde önemli dizinlere birkaç saniye içerisinde erişim sağlamak mümkün hale gelmektedir. Bu istemci Windows, Linux ve macOS işletim sistemlerinde kullanılabilmektedir. 

Cyberduck

Cyberduck piyasada yer alan çok yönlü FTP uygulamalarının başında gelmektedir. SFTP desteği ile beraber aynı zamanda Google Drive, Dropbox, OneDrive, Amazon S3, WEbDAV, OpenStack Swift, Backblaze B2 gibi platformlara da bağlantı sağlayabilmektedir. Yeni başlayan kullanıcılar için son derece kolay özelliklere sahiptir. macOS arayüzüne bezer bir arayüze sahip olan Cyberduck dosya tarayıcı olarak oldukça başarılıdır. Ancak tüm platformları kullanacak olan kullanıcılar için öğrenmek biraz zor olabilmektedir. Bağlanılan platforma göre versiyon kontrolü gerçekleştirmektedir. Windows ve macOS işletim sistemine sahip cihazları destekleyen Cyberduck %100 ücretsiz olarak kullanılmaktadır. Sunduğu geniş yelpazedeki özellikleri sayesinde birçok geliştirici tarafından tercih edilmektedir. 

Free FTP

FTP, SFTP ve FTPS protokol desteği sayesinde sadece FTP’ye ihtiyaç duyanlar için Free FTP tercih edilebilecek en doğru araçlardan bir tanesidir. Kullanıcı dostu arayüzü, büyük boyutlu simgeleri ve sekme sistemi sayesinde kolay bir kullanıma sahiptir. Dahası Free FTP’nin içerisinde yerleşik metin düzenleyici yer almaktadır. Bununla beraber kullanıcılar ana ekrandan ayrılmadan görsel dosyalarını görüntüleyebilmektedir. Bu özellikleri ve kolay kullanımı ile beraber FTP istemcisi arayan kullanıcılar için ideal seçeneklerden birisi olarak değerlendirilmektedir. FileZilla’dakine benzer bir şekilde yer imi özelliği bulunmaktadır. Bu sayede yer imine eklenmiş dizinlere erişim çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir. Free FTP adından da anlaşılacağı üzere ücretsiz kullanıma sahiptir. Uygulamanın Direct FTP adında bir de ücretli versiyonu bulunmaktadır. Tüm bu özelliklerine rağmen Free FTP sadece Windows bilgisayarlarda kullanılabilmektedir. 

free ftp

WinSCP

Ücretsiz FTP istemcisi kullanmak isteyen kişiler arasında bir diğer popüler isim WinSCP’tir. FTP ve SFTP protokolleri dışında Amazon S3 ve WebDAV bağlantılarını da desteklemektedir. Aracın içerisinde bir metin editörü yer almaktadır. Bu sayede birçok dosyada indirme ve yükleme işlemi yapılmadan değişiklik yapmak mümkün hale gelmektedir. WinSCP’ın bir diğer önemli özelliği ise PuTTY gibi araçların entegrasyonudur. Bu gibi araçlar sayesinde internet sitesinin komut satırından yönetmek mümkün hale gelmektedir. Ayrıca gelişmiş script ve otomasyon desteği bulunmaktadır. Tüm bu kullanışlı özelliklerine rağmen oldukça karışık bir arayüze sahiptir. Bu nedenle öğrenmesi zor bir FTP aracıdır. Özellikle yeni başlayan kullanıcılar için hata yapmaya müsaittir. Ancak bu alanda altyapısı, bilgisi ve tecrübesi olan kişiler için son derece kullanışlı bir araçtır. Önemli özelliklerin eklenebilir olması sebebi ile birçok işlem otomatik hale getirilmektedir.