E-ticaret bir süredir perakende satış dünyasını domine etmektedir ve bunun en büyük nedenlerinden bir tanesi de WooCommerce gibi platformların e-ticaret sitesi oluşturmayı çok kolay hale getirmesidir. Birçok işletme e-ticarete atılmayı isterken bunu nasıl yapacağını bilemediği için kararsız kalmaktadır. Ancak herkesin e-ticaret sitesi oluşturabilmesini sağlayan araçlar bulunmaktadır. Herhangi bir yazılım dili bilmeyen birisi bile günlük internet kullanımıyla online mağaza oluşturabilmektedir. Bu konuda göz önünde bulundurulması gereken şeylerden bir tanesi de e-ticaret platformu seçerken en iyi platformun ihtiyaçları en çok karşılayan platform olduğudur. Platformlardan bazıları temel bir e-ticaret sitesi için ihtiyaç duyulabilecek her şeyi vermektedir. Bunun dışındaki özellikler ise önemli birer artı olarak kabul edilmektedir.

WooCommerce Bir Eklentiden Fazlası

WooCommerce aslında tek başına bir platform değil dünyanın en popüler içerik yönetim sistemi olan WordPress’in bir eklentisi. Platformun rakipleri arasında ise hosted olarak Shopify, BigCommerce bulunurken self hostes olarak PrestaShop ve Magento yer alıyor. Bunlar diğer yazılımlardan bağımsız birer altyapı. WooCommerce’in ise teknik olarak on binlerce WordPress eklentisinden bir farkı yok. Bu nedenle kullanıcıların bir e-ticaret sitesi oluşturması için öncelikli olarak bir WordPress sitesi oluşturması gerekiyor. Hali hazırda bir WordPress sitesine sahip olanlar için ise bu siteyi e-ticaret sitesine dönüştürmek oldukça kolay. Bu nedenle WordPress sitesi olan işletmeler için WooCommerce öncelikli tercih. Ayrıca WordPress yönetim paneline hakim olan ve daha önce bu platformu kullanmış kişiler de herhangi bir problem yaşamadan bir e-ticaret sitesi oluşturabilmektedir.

mağazada tam kontrol

Mağazada Tam Kontrol

WooCommerce’in rakiplerinden BigCommerce ve Shopify hosted platformlardır. Bunun anlamı ise kullanıcıların e-ticareti sitelerini barındırmak için ayrıca bir hosting almalarına gerek yoktur. Online servis olarak çalışan bu platformlarda site üzerinden mağaza paneline giriş yapmak yeterlidir. Bu gibi platformlar kullanıcılara mağaza tamamen özgürlük sağlamaktadır. Ancak hosting, performans güvenlik ya da benzeri noktaları kendileri yönetmektedir. Bu da kullanıcıların mağazalarını istedikleri gibi özelleştirememeleri anlamına gelmektedir. Kısacası Shopify ya da BigCommerce gibi platformlarda kullanıcılar mağazanın tasarımında ya da özelliklerinde değişiklik yapabilmektedir ancak bu sadece platformların sağladığı kadarıyla sınırlıdır ve mağazanın kodlarına erişim bulunmamaktadır. Açık kaynak kodlu bir eklenti olan WooCommerce ile mağazanın her şeyiyle ilgili değişiklik yapmak mümkündür. Bu da mağazanın yönetiminde daha fazla özgürlük sağladığı gibi aynı zamanda daha fazla özelleştirilebilirlik anlamına gelmektedir. 

Eklenti Desteği

WooCommerce tek başına bir platform değil bir WordPress eklentisidir. Ancak WooCommerce’in de kendi eklenti desteği bulunmaktadır. Bu sayede özgürce özelleştirilebilir hale gelmektedir. Eklenti desteği ile WooCommerce ile neredeyse kazandırılamayacak özellik yok gibidir. Üstelik bu eklentilerin önemli bir kısmı da ücretsiz kullanıma sahiptir. Bu eklentiler ile haftalık ya da aylık üyelik oluşturma, çeşitli ürünlerin renk alternatiflerini ekleme ya da farklı teslimat seçenekleri belirleme gibi farklı şeyler mümkün hale gelmektedir. Ayrıca bu alanda çalışan çok fazla geliştirici olduğu için hemen hemen her ihtiyacı karşılayacak bir plugin bulunmaktadır. Üstelik bunların büyük bir kısmı da geliştiricileri tarafından desteklenmektedir ve düzenli olarak güncellenmektedir. 

kolay kullanım

Kolay Kullanım

WooCommerce oldukça kolay bir kullanıma sahiptir çünkü kullanıcılar tüm işlemleri zaten aşina oldukları bir arayüz ile gerçekleştirmektedir. WordPress kontrol paneli kullanmış olan kişiler için WooCommerce kullanmak farklı bir deneyim gerektirmemektedir ve son derece kolay bir işlemdir. E-ticaret siteleri büyük ve karmaşık yapıya sahip internet siteleridir. Kullanıcı geri dönüşünü kontrol etmek, siparişleri işlemek, stok takibi yapmak ya da müşteri isteklerini yerine getirmek için kullanıcıların aşina olduğu bir arayüz her zaman daha iyidir. E-ticaret sitesinde kolay kurulum tek başına önemli değildir mağazanın da aynı zamanda kolay yönetilebilir olması gerekmektedir. Kolay yönetilebilir olması nedeniyle WooCommerce çok tercih edilen e-ticaret altyapılarından bir tanesidir. 

Tercih Ederken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Günümüzde kullanımda olan hemen hemen tüm e-ticaret altyapıları kullanıcılara belirli bir seviyede deneyim vermektedir. Ancak bu seviye iyi bir başlangıç olarak kabul edilmektedir. Bu noktadan sonra kullanıcılar kendi mağazaları ile uğraşmaktadır. Bu noktada yardımcı araçların çok olduğu, alışılmış arayüze sahip platformlar her zaman bir adım öndedir. Ayrıca bir altyapının çok tercih edilir olması da göz önünde bulundurulması gerekenler arasında yer almaktadır. Çünkü çok tercihe edilen araçlar için internette yardım ve dokümantasyon bulmak daha kolay hale gelmektedir. Diğer kullanıcıların da başına gelen problemleri ve çözümleri paylaştıkları platformların olması önemlidir. Bir problem yaşandığında bunun üstesinden gelme konusunda bu kaynaklar oldukça yararlıdır. Ayrıca popüler olan yazılımların güncellemeleri de düzenli olarak gerçekleştirilmektedir. Tüm bu yönleriyle WooCommerce rakiplerinden bir adım öne çıkmaktadır. Aynı zamanda WordPress’in de sahibi olan Automattic firması tarafından satın alınan WooCommerce düzenli olarak güncellenmektedir. Bu platformun canlı olması sayesinde aynı zamanda bu platformu destekleyen eklentiler de güncel tutulmaktadır. Tercih yapmadan önce bu gibi noktalara da dikkat etmek doğru seçim yapmayı daha kolay hale getirmektedir.