Bir web sitenizin hızı CPU ve Ram önemli bir etken olması ile birlikte yazılan web programlama dilinin ve aynı şekilde sitenizin kodlarının ne kadar doğru optimize edildiği ile de ilgilidir.

AMP sistemi Linux ya da Windows tabanlı yazılımlarda kullanılabilir. Bir hosting seçerken Windows Hosting ve Linux hosting farkları da gözden geçirmeniz gerekebilir.

AMP Nedir?

AMP, Accelerated Mobile Pages’ in kısaltmasıdır. Türkçe de Hızlandırılmış Mobil Sayfalar olarak geçmektedir. AMP’ nin amacı web sitemizin mobil sayfalarının daha hızlı bir şekilde açılmasını sağlamaktadır. AMP ilk kez 2015 Ekim ayında piyasaya sunulmuştur. HTML dili ile yazılmıştır ve Google tarafından geliştirilmektedir.

Mevcut bir web siteniz var ise ve sitenizin mobil performansı düşük ise AMP kodlar kullanmanız durumunda sitenizin hızını ve performansını arttırabilirsiniz.

Ne İşe Yarar?

AMP, bir SEO uygulamalarından birisidir. Açık kaynak kodludur ve mobil sayfaların performansını ve kullanılabilirliğini arttırmaktadır. Web siteniz de AMP kodlar kullanmanız durumunda sitenizde yer alan Java/Javascript kodları masa üstünde çalıştırmaya devam eder ancak mobil sitenizde bu kodların gösterilmesini engeller ve böylelikle sitenizde kullanıcıların tamamen sadece içeriklerin gösterilmesini sağlar ve aynı zamanda sitenizi yavaşlatan Java/Javascript komutlarını devre dışı bırakır.
Java/Javascript kodları çok fazla kullanılan bir dil olsa da mobil sayfalar için pek tercih edilmemektedir. Bu nedenle de mobil sayfalar da AMP kullanılmaktadır.

AMP HTML

AMP ile hazırlamak istediğiniz HTML sayfalarınızın bazı özellikleri aşağıdaki gibi olmalıdır.
1- Kodlamaya başlamadan önce belge tipinizi <!doctype html> ile başlanması gerekmektedir.
2- Kodlamaya < html > ya da < html amp > etiketi ile başlanması gerekmektedir.
3- <head> ve <body> etiketleri mutlaka kodlamanızın içerisinde yer alması gerekmektedir.
4- Baş etiket olara < meta charset=”utf-8″> etiketini içermesi gerekmektedir.

Aşağıda örnek bir AMP şablonuna yer verilmiştir.

<!doctype html>
<html amp>
<head>
<meta charset=”utf-8″>
<link rel=”canonical” href=”amp1.html”>
<meta name=”viewport” content=”width=device-width,minimum-scale=1,initial-scale=1″>
<style amp-boilerplate>body{-webkit-animation:-amp-start 8s steps(1,end) 0s 1 normal both;-moz-animation:-amp-start 8s steps(1,end) 0s 1 normal both;-ms-animation:-amp-start 8s steps(1,end) 0s 1 normal both;animation:-amp-start 8s steps(1,end) 0s 1 normal both}@-webkit-keyframes -amp-start{from{visibility:hidden}to{visibility:visible}}@-moz-keyframes -amp-start{from{visibility:hidden}to{visibility:visible}}@-ms-keyframes -amp-start{from{visibility:hidden}to{visibility:visible}}@-o-keyframes -amp-start{from{visibility:hidden}to{visibility:visible}}@keyframes -amp-start{from{visibility:hidden}to{visibility:visible}}</style><noscript><style amp-boilerplate>body{-webkit-animation:none;-moz-animation:none;-ms-animation:none;animation:none}</style></noscript>
<script async src=”https://cdn.ampproject.org/v0.js”></script>
</head>
<body>
Merhaba, Limonhost Ailesi
</body>
</html>

AMP JavaScript

AMP’ nin amacı özellikle Javascript kodları ile tasarlamış olduğunuz web sitelerinizdeki Javascript komutlarını devre dışı bırakarak web sitenizin daha hızlı bir şekilde açılmasını sağlamaktadır. Ancak amp-script ile birlikte kendi Javascript kodlarınızı AMP’ nin performans özellikleri korunacak şekilde çalıştırabilirsiniz.

AMP Cache

AMP Cache, web siteniz içerisindeki AMP sayfalarını önbellekte tutar ve sitenize giriş yapan kullanıcılar için her defasında içerikleri sayfaya gidip getirmek yerine ön bellekte yer alan sayfayı sunar ve böylelikle de kullanıcılarınıza sürekli hızlı bir erişim sağlama imkanı sunar.

Günümüzde AMP Kullanımı

AMP (Accelerated Mobile Pages – Hızlandırılmış Mobil Sayfalar), açık kaynak kodlu bir web site yayınlama teknolojisi olarak da geçmektedir. AMP’ nin amacı web sitenize giriş yapan kullanıcıların daha hızlı bir şekilde içeriklere erişim sağlamasını sağlamaktadır. AMP’ nin ilk kez 7 Ekim 2015 yılında piyasaya sunulmuştur. AMP her ne kadar günümüz de oldukça yaygın olarak kullanılıyor olsa da bu genel olarak Blog ve haber siteleri tarafından çoğunlukla kullanılmaktadır. AMP kullanılan web sitesinin mobil sayfalarında ne yazık ki Javascript komutlarına erişim devre dışı bırakılmaktadır. Bu nedenle de AMP kullanımı yapan web siteleri genellikle haber ve blog siteleri gibi sadece yazı kullanımı yapan sitelerde tercih edilmektedir. Video sitelerinde, ya da haber sitelerinde yer alan videolu haber sayfalarında AMP kullanımı pek fazla tercih edilmemektedir.

AMP Kullanma avantajları Nedir ?

AMP kullanımı sayesinde mobil web sayfalarınız, daha hızlı yüklenir ve kullanıcıya daha hızlı bir şekilde görüntüleme sağlanır. AMP ile sadece mobil ziyaretçilerinize özel sayfalar oluşturabilirsiniz. Ücretsiz ve açık kaynak kodlu olması sayesinde herkes tarafından kullanılabilen bir yazılımdır. AMP kullanımı yaparak web sitenizi hızlandırabilirsiniz. Web site hızı, her web sitesi için en önemli kriterlerden biri olarak kabul edilir.

AMP’nin Dezavantajları Nelerdir ?

Mobil siteniz de AMP kodlarını kullanmanız durumunda web sitenizde yer alan bazı içerikleri masaüstü görünümde gösterilirken mobil görünümlerinde ne yazık ki gösterilmemektedir. AMP kullanılan bir web sitesinde Java/Javascript gibi kodlarla geliştirilen kısımlar görünmemektedir. Bu nedenle genellikle E-ticaret siteleri için AMP kullanımı tavsiye edilmemektedir. Eğer ki web siteniz de reklamlar üzerinden bir maddi kazanç sağlıyorsanız mesela, AMP kullanımı sonrasında sınırlı bir reklam paylaşımına izin verilmektedir. Bu da kazancınızı düşürmektedir. AMP sayesinde web sitenizin hızını arttırabilir ve sitenizin hızı artması durumunda da sitenizi Google aramalar da üst sıralara çıkartabilirsiniz. Ancak AMP kullanımı yaptığınız da herhangi bir şekilde sitenize katkı sağlamıyorsa AMP kullanımının bir anlamı bulunmamaktadır. Bu şekilde kullanıcılara web sitenizi sadece kısıtlı bir şekilde gösterim yapmış olursunuz.

AMP Nasıl Çalışır ?

AMP (Accelerated Mobile Pages – Hızlandırılmış Mobil Sayfalar), açık kaynak kodlu bir web site yayınlama teknolojisi olarak da geçmektedir. AMP’ nin amacı web sitenize giriş yapan kullanıcıların daha hızlı bir şekilde içeriklere erişim sağlamasını sağlamaktadır. AMP’ nin ilk kez 7 Ekim 2015 yılında piyasaya sunulmuştur. AMP her ne kadar günümüz de oldukça yaygın olarak kullanılıyor olsa da bu genel olarak Blog ve haber siteleri tarafından çoğunlukla kullanılmaktadır. AMP kullanılan web sitesinin mobil sayfalarında ne yazık ki JavaScript komutlarına erişim devre dışı bırakılmaktadır. Bu nedenle de AMP kullanımı yapan web siteleri genellikle haber ve blog siteleri gibi sadece yazı kullanımı yapan sitelerde tercih edilmektedir. Video sitelerinde, ya da haber sitelerinde yer alan videolu haber sayfalarında AMP kullanımı pek fazla tercih edilmemektedir.

 

AMP Hataları

AMP ile hazırlamış olduğunuz sitenizi AMP test aracı ile test ettiğiniz de çeşitli hatalar ile karşılaşabilirsiniz. Sitenizin AMP sayfalarında hata ya da hatalar ile karşılaşıyorsanız eğer, sitenizin AMP sürümü Google tarafından indexlenmesi söz konusu değildir.

Aşağıda bazı AMP sayfaları için yapılan testlerde alınan hatalara ve olabilecek nedenlere yer verilmiştir.

Sayfaya Ulaşılamıyor :

Bu hata genel olarak böyle bir sayfa olmaması ya da robot.txt tarafından sayfanın engelleniyor olmasından kaynaklanmaktadır. Bunun yanı sıra Sayfaya Ulaşılamıyor hatası anlık sorunlardan da kaynaklanabilmektedir. Bu nedenle AMP sayfanızı yeniden test ederek deneme yapabilirsiniz.

“link rel=canonical” Etiketi Dokümanda Birden Çok Kez Görünmektedir :

Bu hatanın sebebi hata mesajında da belirtildiği gibi link rel=canonical etiketinin birden fazla kullanılmasından kaynaklanmaktadır. Bu hatanın çözümü için diğer kullanılan etiketleri silebilir ve düzenleyerek hatayı giderebilirsiniz.

Özel JavaScript’ e izin verilmiyor :

AMP sayfalarında ne yazık ki HTML sayfalarında olduğu gibi JavaScript komutlarına izin verilmemektedir. Javascript komutları web sitenizin hızlı açılmasını engellemektedir. Bu nedenle de AMP sayfalar da izin verilmemektedir.
Bu hatayı Javascript komutlarını silerek çözebilir ya da aşağıdaki şekilde düzenleme yaparak hatayı giderebilirsiniz.

Hatalı Javascript Komutu :

<script type=’text/javascript’>kod içeriği</script>
<script src=’script.js’></script>

Doğru Javascript Komutu :

<script custom-element=amp-carousel async src=’https://cdn.ampproject.org/v0/amp-carousel-0.1.js’></script>
<script async src=’https://cdn.ampproject.org/v0.js’></script>
<script custom-element=amp-sidebar async src=’https://cdn.ampproject.org/v0/amp-sidebar-0.1.js’></script>
<script custom-element=amp-analytics async src=’https://cdn.ampproject.org/v0/amp-analytics-0.1.js’></script>
<script custom-element=amp-auto-ads async src=’https://cdn.ampproject.org/v0/amp-auto-ads-0.1.js’></script>

AMP Komutları Nelerdir ?

Aşağıda bazı AMP komutları ve açıklamalarına yer verilmiştir.

amp-layout : Herhangi bir içeriğin en boy oranını düzenler
amp-img : Resim ekleme işlemini sağlar.
amp-font : AMP ile tasarlanan sayfaları için özel yazı tiplerini yüklemektedir.
amp-fit-text : Belirli bir alanda yer alan yazıların boyutunu ve konumunu yönetir.
amp-animasiton : Animasyon eklemenizi sağlar.
amp-anim : Animasyonlu GIF içerikleri eklemenizi sağlar.
amp-carousel : Yatay resimler eklemenizi sağlar.

AMP Web sitelerine Reklam Kodu Ekleme Nasıl Yapılır ?

Aşağıdaki eklentileri kullanarak AMP ile hazırlanmış olan web sitenize reklam kodları ekleyebilirsiniz.

Advanced ADS Eklentisi 
Insert Headers and Footers Eklentisi 
AD Inserter Eklentisi 

AMP’ nin Site Hızına Etkisi

AMP site hızınızı doğrudan etkileyen CSS ve JS kullanımı üzerinde sınırlamalar yaparak, site hızınızı olabilecek en yüksek seviyeye çıkartmayı sağlar. Site hızınızı etkileyen CSS ve JS formları daha az işleneceği için siteniz en hızlı şekilde derlenir ve gösterime hazır hale gelir. Sitenizin hızına doğrudan etki edeceğinden dolayı yine güçlü hosting paketleri üzerinde sitenizi çalıştırmanız faydalı olacaktır.

WordPress AMP Eklentisi Kurulumu Nasıl Yapılır ?

Aşağıdaki adımları sırasıyla takip edilmesi durumunda WordPress’ de AMP eklentisinin kurulumunu başarılı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Adım 1 :

WordPress Eklentiler kısmına giriniz ve Yeni Eklenti Ekle’ ye tıkladıktan sonra arama kısmına AMP yazıp klavyenizden Enter tuşuna basınız. Eklentiyi görüntüledikten sonra Hemen Yükle butonuna tıklayınız ve ardından yükleme tamamlandıktan sonra Etkinleştir butonuna tıklayınız.

Adım 2 :

Etkinleştir butonuna tıkladıktan sonra sizi Eklentiler sayfasına yönlendirecektir. Sayfa yönlendirildikten sonra AMP eklentisinin alt kısmında yer alan Ayarlar sekmesine tıklayalım.

Adım 3 :

AMP eklentisinin kurulumunu tamamladık. Ayarlar sekmesine tıkladıktan sonra aşağıdaki resimde görüldüğü gibi bir sayfaya karşınıza gelecektir. Buradaki ayarlar ile web sitenize AMP kodları sitenizde uygulayabilirsiniz.

Yukarıdaki adımları sırasıyla yapmanız durumunda WordPress üzerinde AMP eklentisini sizde başarılı bir şekilde kurulumunu gerçekleştirebilirsiniz.

Bir Web Sitesinin AMP Uyumluluğunu Kontrol Etme İşlemi Nasıl Yapılır ?

Aşağıdaki adımları sırasıyla gerçekleştirerek web sitenizin AMP uyumlu olup olmadığınız kontrol edebilirsiniz.

Adım 1 :

Web sitenizin AMP uyumlu olup olmadığını öğrenmek için öncelikle Buraya tıklayarak AMP uyumluluk Test sayfasını açalım.

Adım 2 :

Daha sonrasında karşımıza gelecek olan ekrana web sitemizin tam uyumlu URL kısmını (https:// ile birlikte) yazayım.

Adım 3 :

Daha sonrasında Web siteniz eğer ki AMP uyumlu değilse aşağıdaki şekilde bir çıktı ile karşılaşacaksınız.