Host Dosyası Nedir?

İnternete bağlı cihazların birbirleri ile haberleşmesi günümüzde IP adresleri üzerinden gerçekleşir. Yerel yada Geniş Ağ IP adresine sahip cihazlar, ağ üzerinden birbirleri ile haberleşebilirler. IP adresleri akılda tutabilmek güç olacağından dolayı, IP adresleri yerine isimler kullanıyor. Eğer isimler yerine IP adreslerini kullanıyor olsaydı, Google anasayfasına ulaşmak için www.google.com yerine 216.58.212.132 yazmamız gerekecekti. Bu isimler üzerinden gelen bağlantıları IP adreslerine çeviren sistemlere ise DNS sistemleri denir. DNS sistemleri isimlere karşılık gelen IP adreslerini çözer ve buna göre ulaşmak istenen adresi gösterir.

Gerek yerel ağda, gerekse geniş ağda DNS sistemleri her zaman kullanılır. DNS sistemleri, sorguladığınız isme karşılık hafızasındaki IP adresini gösterir ve bu şekilde bağlantı kurar. Bu da herkesin aynı adrese her seferinde ulaşabilmesine olanak sağlar. Eğer bir ismi, DNS sunucusunun üstündeki kayıtlar yerine, kendi istediğiniz adrese yönlendirmek isterseniz bu işlem için Host dosyasını kullanabilirsiniz. Host dosyası, bir çok opsiyona sahip ve bilgisayarların içinde önceden hazır halde gelen bir manuel isim yönlendirme dosyasıdır. Aslında düz bir metin dosyası olsa da, sistem için önemli bir işlevi olabilir.

Host dosyası, 1993 senesinden beri çıkan her Windows sürümünde mutlaka bulunur.

Host Dosyası Nasıl Çalışır?

Host dosyasının çalışma prensibi DNS sistemleri ile aynıdır. Dosya içerisinde yazdığınız yönlendirme kayıtları ile isimleri, dilediğiniz IP adresine yönlendirebilirsiniz. DNS sunuculardan farklı olarak, bilgisayarlar bir isim çözmeden önce, ilk başta host dosyasını kontrol ederler. Bu dosya içerisinde bir kayıt varsa, bu kayıt içindeki değer karşınıza getirilir. Şayet aradığınız isimle ilgili Host dosyasında bir kayıt yoksa, bu sefer internet üzerinden DNS sorgulaması yapılır. Yani bu dosya içerisinde yazan kayıtlar için ağ üzerinden bağlanılan DNS sunucuları geçersiz kılınmış olur.

Bu sayede cihazınız özelinde dilediğiniz ismi, dilediğiniz IP adresine yönlendirebilirsiniz. Özellikle web sayfalarını henüz internete yayınlamadan düzenlemek isteyen web tasarımcılar tarafından çok sık kullanılan bir dosyadır. Farklı bir hosting firmasındaki sitenizi, DNS yönlendirmesini henüz yapmadan, sadece kendiniz erişebileceğiniz şekilde yeni hosting firmasına Host dosyası üzerinden  yönlendirme yapabilirsiniz. Bu işlem sayesinde eski hostingde siteniz çalışırken, taşıdığınız yeni hostingde işlerin yolunda gidip gitmediğini kontrol edebilirsiniz. Sitenizin gerçek DNS yönlendirmesini yapmadan önce kendi cihazınızda yönlendirmeniz sayesinde olası bir hata durumunda ziyaretçi kaybı yaşamadan, sitenizi yeni yere taşıma konusundaki işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz. Bu açıdan tüm webmasterların çok bildiği ve sürekli kullandığı bir dosyadır. Hosting seçimi de oldukça önemli bir konudur. Doğru site ve doğru hostingin birlikte çalışması önemlidir.

Bazı zararlı yazılımlar da Host dosyası içerisinde kayıtlar ekleyerek sizi yanıltma yoluna gidebilir. Örneğin google.com adresine gitmek istediğinizde, sizi kendi hazırladığı Google sayfasına giriş yapmanız için yönlendiren bir kayıt host dosyanız içerisine zararlı yazılım yoluyla eklenebilir. Bu durum oldukça tehlikeli olabilir. Bu ve bunun gibi zararlı yazılımlardan en az şekilde etkilenmek için bir Antivirüs yazılımı kullanmak önemlidir.

Firmalar da Host dosyası üzerinden yerel ağ yönlendirmelerini ya da site engelleme işlemlerini yapabilir. Şirket içerisindeki bilgisayarların uzaktan yönetilerek değiştirilebilen Host dosyaları ile reklam, istenmeyen sitelere erişim, intranet erişimi gibi yönlendirmeler yapılabilir. Bu sayede son kullanıcı, şirket politikalarına göre girmemesi gereken bir siteye girmeyi denediğinde, sitenin gerçek adresine gitmek yerine, yönlendirildiği boş adrese ulaşır.

Host dosya, gerçek dünyaya ait DNS kayıtlarını devre dışı bıraktığı için, ancak yerel cihazda işlem yapılması halinde aktif olacaktır. Yapılan işlemler ağdaki diğer cihazları etkilemez. Yalnızca işlemin gerçekleştirildiği bilgisayarda aktif olur. Bu sebeple aynı ağda olsalar dahi, yapılan işlemin tüm bilgisayarlardaki host dosyalarında yapılması gerekir.

Host dosyası sadece Windows işletim sistemlerinde değil, bir çok farklı işletim sistemini de bulunur. Mac Os ve Unix sistemlerinde de kullanılmaktadır.

Host Dosyası Nerede Bulunur?

Host dosyayı işletim sistemlerine göre farklı klasörlerde bulunmakla birlikte genelde tek bir metin dosyası şeklindedir. Dosyayı bulduktan sonra düzenlemeli ve kaydetmelisiniz. Bu dosya üzerinde yapacağız işlemler internet trafiğinizi etkileyeceği için öncesinde bir yedeğini almak faydalı olabilir. Dosyalar bazı işletim sistemlerinde aşağıdaki dizinlerde bulunmaktadır;

Unix ve benzeri Linux dağıtımlarında /ets/hosts
Güncel MacOS işletim sistemlerinde /private/etc/hosts
Android cihazlarda /etc/hosts ya da /system/etc/hosts
Güncel Windows ve Windows Server sürümlerinde wincows\system32\drivers\etc\hosts

Host Dosyası Nasıl Düzenlenir?

Host dosyası öncelikle bir sistem dosyasıdır. Bu sebeple dosyayı düzenlemek için öncelikle ilgili dosyayı yönetici yetkileri ile açmak gerekir. Farklı işletim sistemlerinde bu işlem değişik yöntemlerle yapılabilir. Güncel Windows ve Wİndows server işletim sistemlerinde dosyayı düzenleyeceğiniz programı yönetici yetkisi ile çalıştırmak yeterlidir. Bunun için düzenleme programını bulduktan sonra üzerinde sağ tuşa basıp “Run as Administrator / Yönetici olarak çalıştır” seçeneğini işaretlemelisiniz.

Metin düzenleme uygulamasını yönetici olarak çalıştırdıktan sonra Windows ya da Windows server bilgisayarınızda Host dosyasını bulmalısınız. Dosya “C:\Windows\System32\drivers\etc” dizinindedir. Dosya açma penceresinde host dosyasını görebilmek için “Tüm Dosyalar / All Files” seçeneği işaretlenmelidir.

Dosya açıldıktan sonra, değişiklikler yapılıp kaydedilmelidir. Kaydedildiği anda değişiklikler aktif olacaktır. Dosyayı düzenlerken kayıtlar en alt satıra eklenmeli ve “IP adresi -boşluk- alan adı” şeklinde yazılmalıdır.

 

Hosts Dosyası ile Site Engelleme

Hosts dosyasına ekleyeceğiniz bir satır ile cihazınızda belirttiğiniz web sayfasına girilmesini engelleyebilirsiniz. Bunun için engellemek istediğiniz alan adını 0.0.0.0 IP adresine yönlendirmeniz yeterli olacaktır. Bu sayede cihaz üzerinden ilgili sayfaya erişilmek istendiğinde 0.0.0.0 IP adresine yönlenecek ve hiçbir yanıt gelmediği için siteye erişilemeyecektir.

Hosts Dosyası Domain IP Yönlendirme

Hosts dosyası üzerinden aynı zamanda manuel site IP yönlendirmesi de yapabilirsiniz. Bu işlem en çok farklı bir hostinge sitenizi taşımadan önce, yeni yerde denemek için kullanılır. Web sitenizi DNS üzerinden, gerçek dünyada yönlendirmeden önce kendi bilgisayarınızda Hosts dosyası yardımıyla yeni hostinginizdeki IP adresinize yönlendirebilirsiniz. Bu sayede yeni yerde hostingin çalışıp çalışmadığını öncesinde görmüş olursunuz. Not olarak, Hosts dosyası üzerinden yönlendirdiğinizde SSL çalışmayacağı için SSL hatası alabilirsiniz. Bunu göz önünde bulundurmanız faydalı olabilir.